Rıdvan Can

Van'ın amatör futbolu eriyor

Rıdvan Can

Van'da her geçen yıl kulüp sayısı ve kalite olarak kan kaybeden Van Amatör Ligi bununla birlikte her geçen sezon heyecanını yitirme noktasına geldi. 

Diğer illerde olduğu gibi, ASKF şemsiyesi altında toplanan Van Amatör Spor Kulüpleri`nin sayısı her yıl azalma gösteriyor. Büyükşehir olan bir milyon nüfusa sahip Van'ın 1. Amatör Ligde 16 2.Amatör Ligde ise 4 kulübü bulunuyor. Ülke geneline baktığımızda, sayı ve kalite olarak en sıradan amatör lig Van'da oynanıyor maalesef.

Önemli spor potansiyeline sahip, ilçeler dâhil 30 bin civarında üniversite öğrencisinin bulunduğu, coğrafi özelliği gereği ulaşılamayan hiçbir noktasının olmadığı bir ildir Van.  Önceki dönemlerde değişik branşlarda birçok şampiyon sporcuların yetiştirildiği Van'da Vanspor'la TFF 1'nci Lig'de Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor gibi büyük takımlara kök söktüren Van, geldiğimiz noktada maalesef amatör futbolda en kötü dönemini yaşıyor.

Artık küçük olsun, benim olsun mantığı sona ermeli, anlayış değişmeli, Kaynak yaratılarak takım sayısı attırılarak yarışmacı kimlik öne çıkarılmalıdır. Futbol Federasyonu BAL`daki takımlara para yağdırırken, sporun temel taşı sayılan Amatör Spor Kulüpleri üvey evlat muamelesi bile görmüyor. Amatör kulüplere destek verilmezse yakın bir zaman diliminde Van'ın yerel futbolu iyice çökecek. Amatör futbolda sorumluluğu alanların bu konuda acil önlemler almasının zamanı geldi. Amatör futbol kulüplerini maddi - manevi açıdan desteklemek gerekiyor.

Devlet spor politikası olarak, her yıl Türkiye'nin tüm il ve ilçelerinde Amatörler haftası düzenliyor. Amaç "Amatör Spor`da farkındalık oluşturularak yeni bireylerin spora kazandırılması, yetenek taraması yapılarak spora yönlendirilmiş çocuk ve gençlerimizin bağlı oldukları kulüpleri ile başarılı sporcuların tanıtılması, sosyal sorumluluk duygusunun oluşturulması ve her yönüyle kişi ve kurumların sponsorluk yapmaya teşvik edilerek, spor bilinci ve kültürünün geliştirilmesi hedefleniyor." Bu ilke ve olgu illeri de maalesef sadece Amatörler haftası yürüyüşü ve konferanslar, şeklinde gerçekleşiyor. Elbette güzel şeyler fakat bu sadece yılda bir yapılan bir organizasyon ya sonrası amatör kulüpler ve barındırdıkları sporcular kaderine terk ediliyor. Van'da ise amatör her yıl biraz daha eriyor. Azalan kulüp sayıları imkânsızlık, ekonomi sıkıntı ve en önemlisi tesis ve sahaların yetersizliği de eklenince içinden çıkılmaz bir durum halini alıyor. Kent yerel futbolu tamamen erimeden, sporun unsurları alacakları kararları yerel ve merkezi otoriteye götürmelidir ve amatör futbola yeniden hayat kazandırmak herkesin fahri görevi olmalıdır.

Yazarın Diğer Yazıları