Rıdvan Can

Tesisler Van'a can verecek

Rıdvan Can

Karayolları, TEİAŞ ve Tuşba Belediyesi tarafından örnek projelerle spor kompleksleri yapılıyor. Bu kurumlar, spor tesisleşmesinde büyük atak yaptı. Aslında Van Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerinin öncelikle semt sahaları ve spor tesisleri yapmaları gerekir.

Stadyum Van'a gelmeli

Değerli okurlar bildiğiniz üzere, 2012 yılından buyana Türkiye'nin birçok şehrinde yeni stadyumlar yapılıyor. Stadyumların temeli Başbakan Binali Yıldırım'ın katıldığı törenlerle atılıyor. UEFA kriterlerine göre yapılan yeni stadyumlar Türkiye'nin dört bir köşesinde bir bir yükselirken, iller arasında Van bulunmuyor.

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 2011 yılında başlatılan '24 şehre yeni stadyum' projesi tüm hızıyla devam ediyor. Birçok şehre stadyum yapılırken 2011 yılında iki büyük deprem yaşayan ve stadyumuna ağır hasar raporu verilmesine ve yıkım kararı verilmesine rağmen Van her seferinde unutuldu. Yetkililer tarafından her yıl ve her seçim dönemi Van'a stadyum yapacağız sözleri gerçekleşmedi.

Yeni stadyum Van Milletvekili Sayın Beşir Atalay'ın "Vanlılar yer konusunda karar versin uzlaşsın biz gerekeni yaparız" söylemi ile gündeme gelmişti. Bunun için Van'ın spor taban birlikleri ve taraftarları ortak açıklamada stadyumun mevcut yerine yapılması gerektiği yönünde açıklamalar yapmışlardı.

Gelinen süreçte ise stadyum ilin kangren sorunu haline geldi ve ilin tek profesyonel takımı olan Van Büyükşehir Belediyespor'un da maçlarını oynadığı Van Atatürk Şehir stadyumunun tribünlerinin yapılmasından ziyade Van'da yapılması planlanan yeni stadyumun yapımının biran önce başlaması gerekir. İlin sportif anlamda tesislerinin olmadığı herkes tarafından bilinen bir gerçek. Van amatör spor kulüplerinin futbol oynayacakları doğru düzgün bir sahaları ve antrenmanlarını yapacakları bir tesisleri bile yok. Bu anlamda taraftar olarak gönül verdikleri takımlarını izleyebilecekleri stadyum ve tesislere sahip değiller.

BÜYÜKŞEHİR DİBE VURDU

Van Atatürk Şehir stadyumundan tutun İŞGEM, Bostaniçi ve Sanayi sahası yetmiyor. Van gibi Büyükşehir unvanı almış bir kentin futbolu Sanayi ve İŞGEM sahalarına mahkûm edilmemelidir. Belediyeler spora ve sporculara değer vererek her mahalleye semt sahası yapmaları gerekir. Belediyenin, DSİ'nin kendi tesisleri var ama diğer kulüplerin yok. Van'ı yöneten yerel yöneticiler asıl görevleri arasında şehrin farklı yerlerine gençlerin, çocukların ihtiyacı olan spor alanları, spor sahaları ve spor kompleksleri yapmak yok mudur?  Bütçeler hazırlanırken spor ihtiyaçları neden göz ardı edilir ki?  

Yazarın Diğer Yazıları