İkram Kali

TÜMSİAD Van için ne dedi?

İkram Kali

Van'a iş adamları, meslek odaları, iş grupları gelir gider. Gelen heyetlerin çoğunun ilimizi ziyaretleri turistik gezi ve ikili ilişkilerin ötesine geçmedi. Kahvaltı,  toplantı ve gezi sonrası, "Van güzel, Vanlılar Koçyiğit" gözlemleriyle ağızlara bir parmak bal çalındı hep.

Geçen hafta ilimizde İran İhracat Zirvesi ve Fuarı gerçekleştirildi.  Fuarın açılışına ve zirveye Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, eski Kalkınma Bakanı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Van Milletvekilleri Beşir Atalay, Burhan Kayatürk, TÜMSİAD Başkanı Yaşar Doğan,İran'dan Urumiye Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Samet Parsaltani, Batı Azerbaycan Eyaleti Ticaret ve Maden Daire Başkanı Cemadi Husmen ile  ilgililer katıldı.

Tüm Sanayici İş adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan, yönetim kurulu üyeleri,  81 şube başkanı ve işadamlarından oluşan kalabalık heyetle Van'a çıkarma yaparak fuar açılışında ve zirvede yer aldılar.  

Ekonomi Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı iş birliği ve TÜMSİAD desteğinde düzenlenen İran İhracat Zirvesinde, başta bakanlık düzeyinde temsilciler olmak üzere, kalkınma kuruluşları, politika yapıcılar ve özel sektör temsilcileri iki ülke iş dünyasının ticaret ve ortaklıklarını geliştirecek konuları ele alarak İran dış ticaret mevzuatları, yatırım ve teşvik programları, gümrük mevzuatları, tercihli ticaret anlaşmaları ve sanayicilere verilen hizmetleri görüştüler.

Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır'da açıkladığı 'Doğu ve Güneydoğu Yatırım Teşvik Paketi'nin ardından Doğu ve Güneydoğu şubelerinde proje ve yatırım çalışmalarını yoğunlaştıran TÜMSİAD'ın, şube başkanlarıyla Van'da bir araya gelmesi önemli bir buluşmaydı.

TÜMSİAD heyeti açılış ve  zirve sonrası Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda TSO yöneticileri ve Vanlı iş adamalarıyla toplantıda bir araya geldi. TSO Başkanı Necdet Takva, TÜMSİAD üyesi iş adamlarına Van'a yatırım yapmaları, gerekirse risk  almaları çağrısında bulundu.

TÜMSİAD Başkanı Yaşar Doğan,  ilimizde ve bölgede yatırım için beklentilerini, önlerindeki engelleri, detaylarıyla masaya yatırdı. Doğu ve Güneydoğu'da tekstil, gıda, kültür turizmi, sağlık, ulaşım, konut, makine teçhizat ve fuarcılık sektörlerinde öngördükleri yatırımların ilk ayağını Van'da gerçekleştireceklerini ve bölgedeki teşvik paketlerinin hayata geçirileceği merkezlerden birinin Van olacağını açıklayan Doğan, Van'da iş dünyası ve insanların duygularıyla oynamadan, beklentilerini istismar etmeden, popülizm yapmadan düşüncelerini işadamı sorumluluğuyla dile getirdi. Bu sırada Van Gölü ile ilgili 20 milyon tutarında teknolojik yatırım yapmaya hazırlandıklarını söyleyen Doğan'ın ayrıntılarını vermeden açıkladığı turizm yatırımının kısa sürede gerçekleşmesini ümit ediyoruz. Umarız bu yatırım sözde kalmaz.

Başkan Doğan'ın konuşmalarından satır başları ve bize göre karşılıkları:

* Gezmek ve görmek önemlidir. Yurt dışına ve Türkiye'deki illere gidip görmek gerekiyor. Buradaki esnafın morale ihtiyacı var. Bu düşünceyle Van programımızı gerçekleştirdik. Doğan, bölgemizin yatırımın yanı sıra sosyal ve psikolojik desteğe ihtiyacı olduğunu, bölgeler arasında gidiş gelişlerin daha sık yapılması gerektiğini dile getirdi.

* Van'da çok ciddi bir enerji aldık. Doğan, Van'da enerji çok, sinerji yok demeye çalıştı.

* Gezelim ve eğlenelim ancak üretime de katkı sağlayacak projelerde gerçekleştirelim. Yatırımcıların buraya gelmesi, huzurun, refahın gelmesi, insanların sadece işleriyle uğraşması buradaki terör belasını da bitirecektir. Doğan, terör ve bölgenin sorunlarının askere, polise, devlete havale edilerek çözülemeyeceğini, herkese özellikle de işadamlarına görevler düştüğünü hatırlattı.

* Van dışındaki Vanlılarında ahde vefa olarak buraya yatırımlar yapması gerekiyor. İstanbul'da bulunan Vanlılar ile bir temasımız oldu. Batıda yer alan zengin Vanlı arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlarımız ciddi yatırımlar ve işler yapıyorlar. Batıdaki Vanlıları buraya getirmek istiyoruz. İlk olarak Vanlıların buraya gelmesi gerekiyor. Vanlılar buraya geldikçe, yatırım yaptıkça başkalarına da örnek olacaklar. Doğan, Vanlı iş adamlarına; memleketinize yatırım yapmak için bahaneler üretmeyin, Vanlı olmanın gereğini yerine getirin, siz bir adım atın biz iki adım atalım mesajı gönderdi.

* Para kazanmayı bir tarafa bırakıp bölgede yaşanan akut durumdan çıkana kadar bazı fedakârlıklarda bulunmamız gerekiyor. Doğan, gencecik insanlar ülke için canlarını veriyorsa işadamları da bir zahmet taşın altına elini bıraksın dedi.

* Birbirimizi ayrıştırmamız gerekiyor. Biz bir birimizi ayrıştırırsak bir araya gelemezsek, biz kaybederiz, o şehirler kaybeder. Doğan farklılıkların zenginlik, görüş ayrılıklarının doğal olduğunu hatırlatarak bölücülüğe, fitneye, fesada prim vermeyin demeye çalıştı.

* Terör olaylarının olduğu Doğu ve Güneydoğu'dan yatırımcı ürküyor. İşadamları, yatırımcı huzur ortamı ve güven olan yere yatırım yapıyor.  İşadamları gelme konusunda bir korku içerisindeler. Yüksek kurulumda olan bir arkadaşım son anda Van'a gelişini iptal etti. 'Ya internette yok biz gidersek ne yaparız' diyerek tedirgin oldu. Doğan, algının insanları olumsuz etkilediğini, yaşam korkusunun, can güvenliğinin her şeyin önüne geçtiğini, sermayenin ürkek olduğunun altını çizdi.

TÜMSİAD Başkanı Yaşar Doğan özetle, iş dünyasının Van ve bölgede yatırım yapabilmesi için öncelikle huzur ve güven istediğine dikkat çekti.

 

TÜMSİAD'a çağrı

Van'da inşaat sektörünün hareketliliğinden etkilenen TÜMSİAD Genel Başkanı Yaşar Doğan, birlik, beraberliği sağlamak ve memlekete el birliğiyle hizmet etmek istediklerinin altını çizerek inşaat sektöründe faaliyet gösteren TÜMSİAD üyesi Vanlı iş adamlarıyla görüşme içinde olduklarını belirtti. 

Sayın Doğan'a ve inşaat sektöründe marka projelere imza atan başarılı Vanlı olan olmayan işadamlarımıza bir çağrıda bulunmak istiyorum:

Yapı inşaat sektöründe özelikle projede, mimaride, işçilik kalitesinde ilimizde kısır döngü, kalite sorunu yaşanmaktadır. Vanlılar haklı olarak batı standartlarında Van koşularına uygun mimari ve projeyle  yapılan çağdaş konutlarda yaşamak istiyor.  TÜMSİAD,  İnşaat firmaları, devlet ve Van'daki sektör temsilcilerinin işbirliğiyle inşaat malzemeleri ve ara eleman ihtiyacı Van'dan karşılanmak koşuluyla konut üretiminde örnek siteler inşa edilebilir. 

2011 depreminde Van'da on binlerce konut ağır hasar görerek yıkıldı. İnşaatta  işbirliğiyle konutların yapılmasını bekleyen çok sayıda hak sahibi var.  Yapı üretim işbirliğiyle konutların yapılmasının yanı sıra  birlik beraberliğe, istihdama, yakınlaşmaya da ivme kazandırılabilir.

Özetlersek…

Güçlü, başarılı inşaat firmalarının, iş adamlarının konut üretiminde edindikleri deneyimlerini, tecrübelerini Van'a taşımlarını istiyoruz. Bu işin riski, batağı da yoktur.

 

TÜMSİAD'ın Gücü

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği üretmeyenlerin, sanayici olamayanların kurduğu etiket derneği değil. Türkiye ve yurtdışında örgütlenen dernek esas  gücünü iyi ilişkiler içinde olduğu hükümetten alıyor. TÜMSİAD'ın Van'da yatırım ve  etkinlik yapacak kabiliyeti var.  TÜMSİAD'ın   gücünden, imkânlarından yararlanmak gerekiyor.

Yazarın Diğer Yazıları