İkram Kali

Van üniversitesinde Vanlı rektör görmek istiyoruz

İkram Kali

Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937’de Van Gölü sahilinin en güzel yerinde “modern kültür merkezi” şeklinde kurulmasını tavsiye ettiği Van üniversitesi  1982 yılında Devlet Başkanı Kenan Evren’ın talimatlarıyla ancak kurulabildi. Atatürk’ün doğum yıl dönümünden ismini alan Yüzüncü Yıl Üniversitesi bugün 34 yılı geride bırakmanın sevincini yaşamaktadır.

Rektörler kendi dönemlerinde az veya çok bazı işler gerçekleştirerek üniversiteye yeni bölümler imkanlar  kazandırdılar.Bölge kenti Van için önem taşıyan üniversitemizde 1992’de Tıp Fakültesi, 2009’da Diş Hekimliği Fakültesi, 2011’de Ezacılık Fakültesi, 2013’de Konservatuar  gibi bölümler  açıldı. İlimize, üniversitemize hizmet eden bütün rektörlere  bu vesileyle teşekkür ediyoruz.

Van halkının gurur duyduğu fakültelerden biri ağız ve diş sağlığı hizmetleri veren Diş Hekimliği Fakültesi’dir.

YÖK tarafından Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanlığına atanan Vanlı  Prof. Dr  Gürcan Eskitaşçıoğlu fakültede kuruluş çalışmalarını kısa sürede tamamlayarak   Ocak 2010 tarihinde tedavi hizmetlerine, 2010-2011 Eğitim- Öğretim yılında 32 öğrenci alarak lisans öğretimine başlamıştır.

Prof. Dr  Gürcan Eskitaşçıoğlu Diş Hekimliği Fakültesi’ni en son teknolojiye sahip cihazlarla donatarak Türkiye’de ilk 5 fakülte arasında yer almasının sağlamıştır.  

İlk yılında 14 mezun veren,  yaklaşık 300 Lisans Öğrencisi bulunan bugüne kadar yaklaşık 200 bine yakın hastanın ağız ve diş tedavisini gerçekleştiren fakülte bir yandan Ağız Diş Sağlığına yön verecek hekim adaylarının modern eğitim alarak ulusal ve uluslararası arenada söz sahibi birer hekim olmalarını sağlarken diğer taraftan ilimizin ekonominse artı değer katmıştır.

Diş Hekimliği Fakültesi’nin kurulmasıyla birlikte Van ve çevre illerden Diyarbakır, Erzurum, Ankara gibi farklı illere giderek ağız ve diş sağlığı tedavisi gören bölge halkının maddi kayıplara  neden olan  çileli tedavi süreci son bulmuştur.  

Bölgenin en modern Diş Hekimliği Fakültesi’ni Van’a kazandırarak  Vanlıların takdirini kazanan Prof. Dr  Gürcan Eskitaşçıoğlu kimdir?

Prof. Dr  Gürcan Eskitaşçıoğlu, ülkesinin kendisine sağladığı eğitim imkânlarının karşılığını başarılı öğrenciler, tercih edilen hekimler yetiştirerek, kaliteli sağlık hizmeti vererek yerine getiren akademisyendir.

Prof. Dr  Gürcan Eskitaşçıoğlu,  Türkiye'de çoğu fakültede olmayan birçok alet ve ekipmanı uygulamaları Van’a getirerek hastalarına nitelikli sağlık hizmeti sunan yenilikçi düşüncedir.

Prof. Dr  Gürcan Eskitaşçıoğlu, 2011 depreminde fakülte binalarının, polikliniklerin hasar görmesi üzerine konteynır ve spor salonunu polikliniğe dönüştürerek zor koşullarda depremzede hastalarına ağız diş sağlığı hizmeti için çözüm üreten özverili anlayıştır.

Prof. Dr  Gürcan Eskitaşçıoğlu, Türktür, Kürttür, Lazdır, Çerkezdir, Boşnaktır, Araptır. Gürcan Hoca insana insanca değer veren akademisyendir.

Prof. Dr  Gürcan Eskitaşçıoğlu, kısa sürede  25 uluslararası bilimsel yayın yapan, uluslararası toplantılarda YYÜ'yü başarıyla temsil eden, konferanslar veren öğretim kadrosunun teknik direktörüdür.

Prof. Dr  Gürcan Eskitaşçıoğlu, kendisi gibi Van’a hizmet edenlerin emeklerini din, dil, ırk statü ayrımı yapmadan önemseyerek depremde hayatını kaybeden meslektaşı Dr. Atsushi  Miyazaki'nin ismini fakültesinde onurla yaşatarak vefa gösteren erdemli duruştur.

Prof. Dr  Gürcan Eskitaşçıoğlu nihayetinde ailesi içimizden biridir.

Gelelim Vanlı rektör ile ilgili söyleyeceklerimize.

YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal’ın rektörlükte ikinci yani son dönemidir. Rektörlük seçimi 2018 yılının Nisan ayında gerçekleştirilecek. Uzun bir süre var. 

Van, 34 yıl içinde Vanlı rektör çıkaramayan bir il konumundadır! Bu durum şahsen beni ve benim gibi düşünen Vanlıların birçoğunu üzmekte hatta rahatsız etmektedir. Vanlıların uzun yıllar  süren mücadeleleri, emekleri ile kurulan Van YYÜ’de artık Vanlı rektör görme zamanı gelmiş hatta geçmiştir.    

Gaziantep, Erzurum, Konya, Elazığ, Diyarbakır, Trabzon, Sivas gibi Van'ın dengi olan  illerin üniversitelerinde o  ilin yetiştirdiği   idarecilik vasfına sahip  akademisyenler  rektörlük yaparak illerine  hizmet etme şansı bulmuşlardır.  

Van'da neden olmasın.

Vanlı rektörün  Van doğumlu olması, Van'da görev yapması kamuoyunun beklentisi ve desteği için  yeterli öncelikli  kriter değildir.  Van’ı sözde değil, özde severek, üniversiteyi kentle birlikte ileriye taşıyacak makam endişesi taşımayan, çalışkan, yenlikçi, dünyayı izleyen,  geniş görüşlülük sahibi, herkesi kucaklayan,  ilkeleri olan,  akademik çevresiyle, öğrencileriyle barışık, yalnızca  işini yapan, evrensel değerlere inanan, öğrenci öğretim görevlisi sayısını ve eğitim kalitesi ile başarıyı artıran, tercih edilen yarışan bir üniversite yaratan, hedefleri olan bilgi birikim sahibi cesur Vanlı bir rektör görmek istiyoruz. 


Herkesin önereceği bir veya birkaç rektör adayı isimi mutlaka vardır.

Aldığım duyumlara göre Vanlıların sevgisini güvenini  kazanan, üniversite ağırlığı, saygınlığı  olan Prof. Dr  Gürcan Eskitaşçıoğlu emekli olmayı düşünüyormuş. Emeklilik  kişisel tercihidir. Ama Van halkı eser  yaratarak başarılı işlere imza atan Gürcan Hoca’dan yeni hizmetler bekliyor. Emeklilik kararı alırken Van’ı da düşünmesini  istiyoruz.

Diş Hekimliği Fakültesi’ni kurmaya başladığı ilk günden itibaren gazeteci sorumluluğu, Vanlılık duyarlılığı ile çalışmalarını yakından izlediğim, kendisiyle bugüne kadar bir iki toplantı dışında yüz yüze gelmediğim Prof. Dr  Gürcan Eskitaşçıoğlu'nun YYÜ rektörlüğü için ideal bir isim olduğunu düşünüyorum.  Bu binlerce Vanlının da  düşüncesidir.

Rektörleri kimlerin nasıl seçtiğini biliyoruz. Seçmek öğretim görevlilerinin, önermek  YÖK’ün, tercih Cumhurbaşkanı’nın takdirindedir

Biz olur veya olma, kentimizle ilgili toplumsal özlemi dile getiriyoruz.

Vanlı rektör önerimizi birilerine karşıtlık veya yerelcilik anlayışıyla gündeme getirmiş değiliz. Önerimiz  olması gerekendir. Olmaması aslında eksikliktir.

İnanılarak güçbirliği  sağlanarak hareket edilirse Vanlı rektör neden olmasın ki.  

 

Diş Hekimliği bölgeye ümit oldu

Prof. Dr  Gürcan Eskitaşçıoğlu’nun Van’a modern fakülte kazandırma çalışmalarına yakından destek veren YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal Eskitaşçıoğlu’nun başarılarını şu sözlerle değerlendiriyor,“Van'da 2009 yılında kurulan   YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi bölgeye ümit oldu.  Kasım 2011 tarihinde Bayram oteli enkazında hayatını kaybeden Dr. Atsushi Miyazaki'nin adının da bulunduğu 96 ünite 3 boyutlu tomografi ve ketkem teknolojisiyle hastalara hizmet veriyor. Öğretim elemanı kadromuz  alanında yetkin insanlardan oluşuyor. Özellikle yaşadığımız depremlere rağmen kısa sürede fakültemizin bu kadar gelişmiş olması bizi sevindiriyor. Şu anda Diş Hekimliği Fakültemizde tedavi edilemeyen hastalık yok. Daha önce bölgedeki insanlar tedavi için il dışına ve yurtdışına özelikle İran’a gidiyordu. Şu anda ise bu durum tam tersine dönmüş durumda. Bölgedeki hastalar artık hastanemize gönül rahatlığıyla gelerek tedavilerini masrafsız bir şekilde yapabiliyor. Yaptığımız hizmetten dolayı insanlarımız mutlu, bu da bizi heyecanlandırıyor.”

Diş Hekimliği Fakültesi’nde mucize

Depremin hasarından çıkarak çıtasını yükselterek ‘Bilim, Doğa ve Tarih Van'da Buluşuyor" sloganıyla Amerika, Almanya, Kanada ve Türkiye'den 350 bilim adamının katılımıyla  2014 yılında Van’da "Uluslararası YYÜ Diş Hekimliği Fakültesi Sempozyumu" düzenleyen Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı. Prof. Dr  Gürcan Eskitaşçıoğlu’nu başarısından dolayı kutlayan Türkiye Diş Hekimleri Birliği Başkanı Taner Yücel de şöyle diyor, “ Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi öğrenci ve öğretim üyeleri çıtayı konteynerlerdeki  zor şartlardan uluslararası bir sempozyuma kadar yükselti. Şu anda yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından kısa sürede yapılan bu işleri gerçekleştirmek gerçekten bir mucize. Bu yüzden Sayın Rektörümü ve Sayın Dekanımı tebrik edip minnetlerimizi sunuyorum. 3 yıl gibi kısa bir sürede bugüne geldiğimizde diş hekimliğinin kalbinin Van’da attığını görüyoruz.”

Yazarın Diğer Yazıları