İkram Kali

Festival başlıyor

İkram Kali

Van, 15 Mart- 5 Nisan tarihleri arasında ‘Van Shoppıng Fest’ temasıyla bu yıl ikincisi düzenlenen ‘Van Alışveriş Festivali’ne bir gün kaldı. Festival heyecanlı, renkli, çok keyifli barış ve kardeşlik rüzgarlarının estiği görüntülere sahne olacak.

Vanlı, İranlı, Azeri, Iraklı, Ermeni,  Hakkarili, Ağrılı, Bitlisli, Muşlu, Siirtli, Antalyalı, Trabzonlu, Edirneli,, Gaziantepli, İzmirli, Diyarbakırlı, Iğdırlı, Kayserli, Konyalı bir şekilde Van’da buluşacak. Kimi alış veriş yapacak, kimi eğlenecek, kimi de Van’da olmanın keyfine varacak.

‘Mart ayı dert ayı’ klasiğine inat Van farkını gösterecek.

Festival süresince alışveriş, konserler, sergi, tanıtım, pandomim gösterisi, indirim gibi etkinlikler düzenlenecek.

Van’ın imajına zarar vermeye çalınanlara, kem gözlere, şom ağızlılara, algı yaratmaya çalışanlara inat; ortak akıl ve güç birliği ile kent kimliğine ve Vanlılık ruhuna yakışan günler yaşanacak.

Van’ın  festival günlerinde  çok şey  var…

14 MART GÜNÜ (bugün) bir otelde Van’ın marka değerine katkı sağlamak üzere alanında söz sahibi olan akademisyenlerin, iş dünyasının temsilcilerinin katılımıyla  “Altın Kent Platformu' tarafından  Vаn'ın turizm, еkоnоmi, kеnt sаğlığı, kеntsеl gеlişimi kültürünün еlе аlınаcаğı ‘Vаn için buluşuyоruz’ slоgаnı ilе 'Dünyа Kеnti Olmаyа Hаzır mıyız? ' Sеmpоzyumu gerçekleştirilecek. Van’ın markalaşmasına dair hayali, önerisi sözü olanlar çıkıp konuşacak.

15 MART GÜNÜ yani yarın Van’ın sahip olduğu tarihi ve kültürel zenginlikleri tanıtmak, ilimizin marka değerini güçlendirmek, yerel piyasanın, sosyal hayatın canlanmasına katkı sağlamak amacıyla ‘Van Shoppıng Fest’  temasıyla düzenlenen ‘Van Alışveriş Festivali’  start alacak.

20 MART GÜNÜ son anda değişiklik olmaması   durumunda 136,5 metre uzunluğa, 24 metre genişliğe ve 50 vagon taşıma kapasitesine sahip yedi katlı 350 yolcu kapasiteli, 4 bin ton yük taşıma kapasitesine sahip, Van Gölü, Vanlıların deyimiyle Van denizi üzerinde Tatvan-Van arasında yolcu ve yük taşımacılığı yapacak Türkiye’nin en büyük, en modern  7 katlı feribotu özellikle İran’a yol alacak vagonları ve yolcularını Tatvan’dan alarak ilk seferine başlayacak.

22 MART GÜNÜ  Vanlıların toplumsal heyecanına doğa da eşlik edecek.  21 Aralık'­tan beri kısalmaya başlayan geceler 12 saate inerek gece ile gündüz eşit olacak. Gecenin geç saatlerine kadar caddeler ailelerle dolup taşacak. 

31 MART 4 NİSAN GÜNLERİ  Van'da ‘Kurtuluş Haftası’  olarak  kutlanmaktadır.   Van ve ilçeleri  düşman işgalinden kurtuluş günlerini  bugünlerde sırayla kutlayacak.  98 yıl önce özgürlüğüne kavuşarak yıkılıp yakılan küllerinden doğarak gelişen Van, kurtuluşunu geçmişine saygı duyarak, hafızasını canlı tutarak geri kalmışlıktan, cehaletten, yoksulluktan, ataletten kurtulma bilinciyle  kutlayacak.  Vanlılar, dünü unutmadan bugünü yaşayarak kuruluşu idrak edecek. 20 gün sürecek  Van Festivali  bir anlamda Kurtuluş  Bayramı ile final yapacak.

VANLILIK RUHUNA, Van’ın kent kimliğine, imajına, tanıtımına, ekonomisine katkı sağlayan  ideolojik soslu, çıkar amaçlı olmayan bütün çabalar değerlidir. Bu etkinliklerin eksikleri yanlışları varsa yeri geldiğinde yazılmalı söylenmelidir.  Lakin ön yargılara, kişilere takılmadan kim yaparsa yapsın Van için yapılan iyi niyetli her türlü  organizasyona, emeğe destek sağlanmalıdır.

Van Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde ‘Van Shoppıng Fest’  temasıyla düzenlenen ‘Van Alışveriş Festivali’  kesintiye uğramasa gelecek yıllarda daha renkli, daha zengin içerikle uluslararası kimlik ve tanınırlık kazanabilir. Festivalin Van-İran arasında her geçen gün artarak  hacmi büyüyen bavul ticaretine, turizm hareketine, kentimizin ekonomik, kültürel ve sosyal hayatına olumlu katkılar sağlayacağına inanıyorum. 

Yarın başlayacak festival programında dikkatimi çeken bir iki ayrıntıya değinmek istiyorum: Global Yatırım Holding yatırımı olan Van Alışveriş Merkezi (Van AVM) ve Türkerler Holding yatırımı olan Van Gölü Elektrik Dağıtım A.Ş (VEDAŞ) gibi Van’da yatırım yapan İstanbul ve Ankara merkezli profesyonel birikime sahip  iki güçlü özel sektör kuruluşunun festivale destekleyici olması  etkinliklerin kalitesini değiştirmiştir.

Festival süresince düzenlenecek konserler  de  on numara. Eğlence konser boyutu eksik ve kalitesiz olan festival ve fuarlar halktan beklenen ilgiyi görmez. Festival ile  Van’a dikkatleri çekmek,  farkındalık yaratarak Van’ın İran'a açılan  cazibe merkezi olma iddiası güçlendirilmek isteniyorsa her alanda olduğu gibi konser sanatçılarının tercihinde de  seçici olmak gerekiyor. İstanbul'un düğün sanatçılarına bir ton para vererek iddialı olmak, ilgi çekmek mümkün değildir. Şu anda müzik listelerinde bir  numara olan ünlü sanatçı İrem Demirci’nin yanı sıra Grup Gripin,  Fettah Can gibi genç kitlelerin ilgiyle dinlediği sanatçıların  festival  günlerinde Van’da sahne alması    bu  anlamda doğru seçimdir. Gelecek festivallerde aynı şekilde liste başı ünlü sanatçılar tercih edilmelidir.

Profesyonelce hazırlanan Van Alışveriş Festivali gelecekte kendi çapında İzmir Fuarı gibi popüler olabilir. Yeter ki  hedef büyük, çıta yüksek tutulsun.

Festivalin hedef kitlesi olan İran ile ilişkilerin, ticaretin geliştirilmesine gelince… 

İran ile yakınlaşmanın  ticareti artırmanın yolu  festival gibi kültürel, sosyal etkinlikler ve  Kapıköy Gümrük Kapısında giriş çıkışlarda yaşanan sorunların giderilmesinden geçer.

Van TSO Başkanı Necdet Takva, 13 günlük nevruz tatili dolayısıyla Van'a gelecek İranlıları daha uzun süre kentte tutmak yerel ekonomiye katkı sağlamak amacıyla düzenlenen festival süresince 600 firmanın müşterilerine gerçek anlamda indirim uygulayacağını söyledi. 

Vanlı esnaflar  müşterilerine ‘şimdi al ucuz al’ diyecek!

Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ), Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği, Van AVM'nin ana sponsor olduğu  Van Shoppıng Fest -Alışveriş Festivali ile perakende, turizm, yeme-içme, ulaşım, konaklama gibi birden çok sektör canlılık yaşayacak. Van’a misafir olanlar, Van’da yaşayanlar festival fırsatını değerlendirerek alışverişi, eğlenceyi, tanışıp kaynaşmayı bir arada yaşayarak güzel günler geçirecek. 

 Festival ile Vanlılık ruhu,  Van’a aidiyet duygusu, şehirleşme, alışveriş, eğlence kültürü, sosyalleşme ivme kazanacaktır. Emeği geçen herkesi kutluyorum.

1.Van Alışveriş Festivali’nin  eksikliklerini, yapılması gerekenleri 2015 yılında bu köşede ayrıntılarıyla dile getirdim. Yazımızdaki bazı öneri ve eleştirilerimizin bir kısmının dikkate alındığını görmek umut vericidir.  Bu yılki festival sonrası  aynı şekilde eksiklikleri, gördüklerimizi, duyduklarımızı yazacağız. 

Van huzurlu olursa inanın çok kazanır-çok kazandırır.

Yazarın Diğer Yazıları