Rıdvan Can

Bu Kez Doğru Hoca İle Devam Edilsin

Rıdvan Can

Sporcunun veya sporcuların temsil ettikleri renklere, kulübe bağlı kimselere taraftar denir. Bir takım için, hele hele hedefi olan bir takım için, hiç kuşkusuz en önemli etkendir taraftar.

Ancak üzülerek izliyoruz Van Büyükşehir Belediyespor taraftarı takım üzerindeki etkisini her geçen gün kaybediyor. Sezon başında birçok nedenden dolayı tribüne gelmiyorlardı. Bu nedenlerin en önemlisi, takımın iyi olmaması ve aldığı başarısız sonuçlardı. Tamam, buna eyvallah. Takımın iyi bir takım olmadığını, transferlerin yanlış olduğunu, hocanın yetersiz olduğunu ve baştan aşağı yanlış yönetildiğini bizlerde sütunlarımızdan defalarca yazdık dile getirdik fakat gelinen süreçte değişen bir şey olmadı yani her hafta aynı filmi izledik durduk.

 

Van futbolunu yıllarca domine eden ve profesyonel ligde Van’ın tek temsilcisi olan Van profesyonel geçmişi boyunca hiç bu kadar kötü durumda olmadı. Neyse ki, geçen hafta Çorum maçı sonrası alınan ağır mağlubiyetin ardından bir grup taraftar durumun ciddiyetini fark edip, tepkilerini ortaya koydular ve Tarık hoca istifa etmek zorunda kaldı.

Bizler teknik heyetin yetersizliği yüzünden bu takımın gidişatını görmezden gelemezdik ve bu takım bu hocayla devam edemez devam edildiği halde küme düşerek ve bunun sorumlusu başta yönetim sonra hoca olarak dile getirdiğimizde herkes bize düşman kesildi.

Geçen sezon rakip takımların kaybettiği puanlarla ligde kalmış bir takımın hocasını bir sonraki sezon sanki büyük başarı elde etmişçesine tekrar takımın başına getirmek ve başarısız olmasına rağmen bu kadar uzun süreli takımın başında tutmak başlı başına bir hataydı.

Neyse ki, kötü gidişatı fark eden ve olaylara duyarsız kalmayan bazı taraftarlar hocayı istifaya davet etti ve bunun devamında Bayburt mağlubiyeti eklenince Tarık hoca istifa etti.

Geç alınmış bir karar ama geçte olsa doğru bir karar.

 

Evet, Bayburt maçının yorumuna gelirsek,

Takımın bir yeri iyi olsa öbür tarafı kötü oluyor. "Bu hafta birileri çabalıyor, geçen haftadan daha iyi" diyoruz bu sefer başka bir yön eksik kalıyor. Maçın 90 dakikalık özeti bence bizim futbolcuların kendileriyle verdikleri mücadeleydi. Sahada öyle bir kötü görüntü vardı  herkes topla savaşıyor gibi. Ayağına topu alıp kontrol edebilen, basan, sağa sola dönen bir tane oyuncu yok. Sanki çimlerin içinden topu söküp almak için bir mücadele var gibi. Rakip takıma bakıyorsun top kontrolleri gayet iyi ve rahat, topu tutup takım halinde hücuma kalkan savunma güvenliğini bırakmayan en önemlisi takımı çok iyi yönlendiren bir kenar yönetimi vardı bizde ise film izler gibi maç izleyen kenar yönetimi…

Yıllardır hep yabancı hocalar geldi gitti. Cahit Sönmez, hoca hariç  hiç biri başarılı olamadığı gibi tam aksine kulübe zarar vererek gittiiler neden çünkü stajyerliklerini Van’da yaptıkları için Van’ın ligdeki konumu onları pek ilgilendirmedi nasılsa paraları ödeniyor stajyerliklerini tamamlıyorlardı. Yabancı hocalar için Van geçici bir kulüptü.

Van’da çok kaliteli üst düzey hocalar var bunun geçmiş sezonlarda  örneklerini gördük. Ama ne hikmetse Van’lı hocalar düşünülmüyor. Neden çünkü Van’lı hocaların kimliğinde Van yazıyor. Sakın kimse beni yanlış anlamasın yıllarca bu takımı başarısızlığa iten ve küme düşüren hep yabancı hocalar olmadı mı buna rağmen Van’lı hocaların başarısını görmezden gelen kulüp yöneticilerimiz bu başarısızlığa rağmen yabancı hocaların hep yanında durdu keşke bu duruş Van’lı hocaların yanında olsaydı. Ha kimse benim yerli yabancı ayrımı yaptığımı düşünmesin. Bu yabancı hastalığı ilimizde daha yeni piyasaya çıkmış değil. Uzun yıllardır bu hastalığın pençesinden kurtulamadık.

Bu yazımızdan kimse bir antrenöre piyasa yapmaya çalıştığımızı sanmasın. Sadece verilere dayanarak gerçekleri kamuoyuna aktarma görevimi yapıyorum. Bizim derdimiz, takımımız iyi olsun. Yoksa Tarık hocayla veya başka bir hocayla hiçbir meselemiz olmaz, olamaz. Şimdi kulüp yönetimi şapkasını önüne koymalı geçmişi bir kenara bırakıp bundan sonra ne yapılmalı onu düşünmeli Van’lı hoca takım için düşünülür veya düşünülmez fakat Van’lı hocaların fikri alınmalı düşünceleri nedir ne değildir. Takımın menfaati göz önünde bulundurularak bir yol çizilmeli illaki Van’lı hoca takımın başına getirilsin demiyoruz ama mutlaka bunlarla görüşülmeli diye düşünüyorum. Sonuç olarak; Van Büyükşehir Belediyespor yönetimi gelinen bu süreçte iyi düşünüp zamanı da hesap ederek bazı kararlar almalı. Yöneticilikte fazla duygusallığa yer olmadığını hatırlatmak isteriz.

Van Büyükşehir Belediyespor’da bu kötü gidişatın altından kalkacak potansiyel fazlasıyla var. Zamanında gerekli müdahalenin yapılması yeterli olacaktır. Bu takımın başına mutlaka takımı toparlayacak başarıya ulaştıracak kalitede bir teknik heyet getirilmeli ne olur bu kez doğru hocayla devam edelim.

Yazarın Diğer Yazıları