İkram Kali

Vanlı Türkler, Kürtler neden üzülüyor?

İkram Kali

Van sırdan bir şehir değildir.  Van tarihi acılar yaşmış bir kenttir.  Ermeni meselesinin başlatıldığı yerdir.  1915’te Ermeni Taşnak, Hınçak,Ramgavar gibi milliyetçi çetelerin 30 bin Vanlı Müslüman Türkü, Kürdü topluca katlettiği,  dış güçlerin kışkırtmaları ve teşvikleri ile yakıp yıktığı yerdir Van.   Yaşanan 100 yıllık acıların, yıkımların izleri Tuşba, İpeyıolu, Gürpınar, Başkale, Erciş, Çatak, Özalp, Muradiye, Gevaş, Saray, Bahçesaray,  Edremit’te nihayet Vanlıların hafızalarında canlılığını korumaktadır. Van 1915’in en büyük yıkımını yaşayan beldedir. Günümüzde Van’ın yaşadığı ekonomik, sosyal sorunların temelinde 1915’de meydana gelen Ermeni isyanı ve katliamları vardır. Van 1915’te ekonomik, sosyal, kültürel birikimleri yanında geleceğini de kaybetmiştir.  Kaç-göç ve ölümler yaşayan Vanlılar evlatlarını tanık oldukları hüzünlü hikâyelerle büyüttüler. Vanlıların bir tarafı o nedenle yıkıktır. Vanlı o nedenle ürkektir.   Van bu anlamda yitik şehirdir.

Tarihi gerçekleri sıralamak bu köşeye sığmaz.

Vanlıların yaşadığı acılara yıkımlara karşılık Van’ın belediyeleri Vanlı Türk, Kürt Müslümanları incitecek şekilde girişimlerde bulunması, etkinlikler düzenlemesi derin üzüntü yaratmaktadır.  Olanlar zihinlerde  soru işaretleri bırakmaktadır.

Yaşananlardan kısa  bir özet:

24 Temmuz 2014

 Demokratik Bölgeler Parti’li Edremit Belediyesi ilçenin girişindeki tabelaya, ilçenin ismini Ermeni harfleriyle yazdırdı.  Eş başkan Rojbin Çetin  “Ermeni tarihi ve kültürünün yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Ayrıca Ermeni halkının anısına saygı gereği böyle bir çalışma yaptık” dedi.

16 Nisan 2015

Zeve katliamında, Ermeni çeteleri 8 köyden topladıkları 2 bin 500 kişiyi rastgele evlere ve ahırlara doldurduktan sonra her türlü işkenceyi yapıp sonra da ateşe verdikler.  Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısının açılışında, Meclis Başkan Vekili Cahit Bozbay ve Demokratik Bölgeler Partisi Sözcüsü Ramazan Alver, 1915'te yaşananları "Ermeni mezalimi" değil Türklerin Ermenilere "soykırımı" olarak tanıdıklarını açıkladılar! 

24 Nisan 2015

Bilim adamlarının, bir evin temel hafriyatı sırasında tesadüfen ortaya çıkan Çavuşoğlu ailesine mensup 5'i kadın 9 insan iskeleti üzerinde yaptıkları incelemelerde "bilinçli olarak katledilmiş ve işkence ile öldürülmüşlerdir" sonucuna vardıkları Erciş'te, halen orada yaşayan her  ailenin şehit verdiği Erciş'te, HDP'li Belediye "Eş Başkanı" Diba Keskin, Ermeni iddialarının 100’üncü yıldönümünde, ''Erciş, Ermenilerin yaşadığı bir coğrafyadır. Bugün her ne kadar Ermeni halkına yapılan zulmü hatırlatıyorsa da, Erciş Belediyesi olarak 24 Nisan'da Ermeni üzümünü ekerek bir yandan tarihle yüzleşmek bir yandan da halkların kardeşliğini hatırlatmak istiyoruz. Adına Barış Bağları dediğimiz bu bağın bağ bozumunu bütün halklar bir arada gerçekleştireceğiz"  dileğiyle  "Ermeni Barış Bağı"na 6400 fidanlık ilk dikimi yaptı!

 26 Nisan 2015

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği, Türk Tabipler Odası Tıp Öğrencileri Kolu, İpekyolu ve Edremit  Belediyesi tarafından Van gibi yerde "100. Yılında Ermeni ve Süryani Soykırımı" konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Prof. Dr. Cengiz Aktar, Ermeni ve Süryani soykırımı ile ilgili bir panelin Van'da ilk kez yapılmasının sevindirici olduğunu dile getirdi. 

7 Ağustos 2015

Derinlerinde onbinlerce mezalim şehidini sakladığı rivayet edilen; Ermeni katliamlarıyla kan gölüne dönen Van Gölü'nde bulunan   Akdamar'da; "Ermeni Olimpiyat Ateşi"ni yakan, HDP'li Van Büyükşehir Belediye "Eş başkanları" Bekir Kaya ve Hatice Çoban 7 Ağustos 2015'te, Hamahaygagan Oyunları'nın "şeref konukları" olarak Erivan'a gittiler. Yaptıkları konuşmada,  "Buradaki emanetlerinizin bekçileriyiz" mesajları Erivan'da dakikalarca ayakta alkışlandı!

 7 Eylül 2015

Alaköy'de, Ayanıs'ta, Bardakçı'da Ermeni komitacıların hamileleri süngülediği, çocukları tandırlarda yaktığı, annelere, babalara, ninelere, dedelere evlatlarının etlerini yedirmeye çalıştığı Edremit Belediyesi, Ermeni asıllı Amerikalı Ressam Arshile Gorky isminin verildiğiÇeşmenin yapım ve onarımına başladı.

31 Eylül 2015

HDP’li AB Bakanı Ali Haydar Konca, sözde Ermeni soykırımı hakkında "Bir katliam yapıldığı çok açık ve nettir. Bunu herkes kabul ediyor" dedi.  Konca "Bir katliam yapıldığı çok açık ve nettir. Bunu herkes kabul ediyor. Esas itibariyle kabul etmeyen de yok. Asıl olan onun tanımlanması noktasındadır. Onu da partimizle tartışıp konuşup ve birlikte vereceğimiz karar doğrultusunda görüşümüzü netleştireceğiz" dedi.

2 Ekim 2015

HDP eşbaşkanı Van milletvekili Figen Yüksekdağ partisinin seçim vaatlerini sıralarken Ermeni soykırımını da kabul edeceklerini söyledi. Yüksekdağ HDP tarihte farklı halklara yapılan soykırım ve katliamlar karşısında bu halklardan devlet adına özür dilenmesi için gerekli çalışmaları yapacak dedi. Figen Hanım Van’ın ve Vanlıların 1915’te yaşadıkları acılardan da haberi var mı acaba!

***

Bu memleketin Türkü, Kürdü haklı olarak  neden yok sayıldıklarını, neden  ötekileştirildiklerini   merak ediyorlar.  

Vanlı Türkler, Kürtler  üzülüyor.

Vanlılar  yapılanların ne anlama geldiğini çözmeye, kavramaya çalışıyor.

Van’da binlerce Müslüman’ın topluca katledildiği Zeve, Çavuşoğlu, Selimbey şehitlikleri,  Eski Van şehri ve Vanlı Kahraman 120 Çocuklar için bugüne kadar ne yapıldı!  Vanlıların belediyeleri 1915’te katledilen Müslüman Vanlılar içinde anma etkinlikleri düşünülüyor mu?

1915’te isyan ederek, yakıp yıkarak Ermenilerin ve Müslümanların ortak geleceğini birlikteliğini mahveden,  aynı türküleri söyleyen, aynı yemekleri bin yıl paylaşan komşular arasına nifak tohumları eken  Van'ı işgal eden Ruslar ile derin işbirliği yapan Taşnak, Hınçak, Rangavar gibi çeteler bugün Van’da olmuş olsaydılar Müslümanları ancak bu kadar  ötekileştirip incitebilirlerdi.

Yazarın Diğer Yazıları