İkram Kali

Helal olsun sana Topuklu Efe

İkram Kali

Ülkemizde yaşanmakta olan, hepimizi derinden üzen ve endişelendiren çatışmalı ortam üzerine geçen hafta cuma günü “Oyunu Türk Kürt kardeşliği bozar”   başlıklı bir yazı kaleme aldım. Yazının özü temenni değildi. Yazılanlar oynanan küresel oyunların dış boyutunu ve bu oyunu bozacak kardeşlik gücümüzü dile getiren ifadelerdi.

Düşüncelerimi ailemizde, akrabalarımızda, komşuluğumuzda, arkadaşlığımızda ve kadim dostluğumuzda yer alan kanımızın birbirine karıştığı Türk, Kürt, Laz, Boşnak, Yörük, Çerkez, Tatar ve diğer halklarla olan kader birliğimizden, ortak yaşama kültürümüzden, ortak acılarımızdan, ortak tarihimizden, ortak başarılarımızdan, ortak mücadelemizden, ortak geleceğimizden, ortak inancımızdan, ortak sevgimizden ve heyecanımızdan güç alarak dile getirmiştim.  Ülkemizi insanlarımızı tanıdığıma inandığımı için de  “Oyunu Türk Kürt kardeşliği bozar”  vurgusunda bulunmuştum.

O yazıda özetle şunları kaydetmiştim:

Sergilenen oyun çok tehlikeli ve büyük.

Bölgemizde yanan/yakılan ateş külleneceği yerde özellikle alevlendiriliyor. Yanan Türk ve Kürt gençleridir. Kaybedense bütün ülkedir.

Yabancı aktörler aç kurdun avını beklediği iştahla oyuna katıldılar.  Türkiye’yi kuşatan dış aktörler için hedef şudur: Türkiye kan gölüne dönsün, kardeş kardeşi vursun. Türkiye Suriye, Irak gibi olsun.

 …Ortak beklentileri Türkiye’nin enerjisini kaybetmesi yönündedir. Türkiye’yi siyasi, ekonomik ve sosyal açıdan yönetecek, yönlendirecek kıvama getirmek istiyorlar. Çabaları bu yöndedir.

Ortam gerildikçe geriliyor.

Dayatılan uluslararası oyunu Türkler ve Kürtler görüyor. Türkiye’nin Suriye gibi bataklığa dönmesine sağduyulu bütün Türkler ve Kürtler müsaade etmeyecektir… Türkler ve Kürtlerin bin yıllık birlikteliği, kardeşliği basireti kürsel oyunu bozar ve bozacaktır.

Uluslararası ilişkilerde devletlerin dostları ve düşmanları değil, çıkarlarının önemli olduğunu unutmamak gerekir. Bunları söylerken Türkiye'de yaşanan çatışma sarmalını yalnızca dış etkilere bağlamıyorum.

Türkiye'yi hedef alan kürsel güçlerin içinde yer aldığı büyük fotoğrafı gözden kaçırmamak gerektiğine dikkat çekmek istiyorum.

Doğru düşündüğümü kısa sürede gördüm.

Daha da bir umutlandım.

Binlerce Vanlı, Bitlisli, Ağrılı, Diyarbakırlı, Muşlu hemşehrimizin kendi öz memleketleri gibi yıllardır kardeşçe huzur içinde yaşadıkları, çalıştıkları, iş yeri açtıkları, kız alıp verdikleri Aydın ilimizden ses geldi. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, namı diğer Topuklu Efe Türkiye’de  iç savaş çıkarmayı amaçlayan ucu dışarıda oyunu bozmaya yönelik takdir edilecek cesur bir işe imza  attı.

Bakın Topuklu Efe ne yaptı?

Son günlerde şehit cenazelerinde yürek parçalayan görüntülerinin yaşandığı yerlerden biri de Aydın ilimizdir. Eş, anne, baba ve kardeşlerin şehit tabutlarına sarılıp, iç parçalayan görüntüleri Aydın’da herkesi derinden üzüyor. Aydın da üzüntü, hassasiyet, tahriklere açık toplumsal tepki ve gerilim var. Tansiyon yüksek. Ama her şeye rağmen Aydın’da herkes yaşanan acıların, ölümlerin son bulmasını istiyor. Bu süreçte öncelikle siyasilere, toplum önderlerine, yöneticilere büyük sorumluluklar düşüyor.

Başkan Çerçioğlu üzerine düşen görevi yapıyor.

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ülkemizde sergilenmek istenen oyunlara ve yaşananlara sessiz kalmıyor. Evlat acısının yaşandığı, gözyaşlarının aktığı Aydın’da ilin ismine yakışan sağduyulu duruş, davranış sergiliyor. Başkan yol, park yapma yanında kentte olası  yangınları da önlüyor.  Şehit cenazelerini istismar etmeden, küçük siyasi hesaplara girmeden, tahrik etmeden, kimseyi incitmeden, ötekileştirmeden, kadın ve anne duyarlılığı ile acıları yüreğinde hissederek Aydın merkez dahil 17 ilçedeki bilboardları savaş karşıtı insani mesajlarla donatıyor.

Topuklu Efe mesajlarında;

"Barışta evlatlar annelerini, Savaşta anneler evlatlarını toprağa verirler" ve "Birisi barışı başlatmalı, Tıpkı savaşı başlattığı gibi" diyerek düşüncesini ortaya koyuyor.

 “Oyunu Türk Kürt kardeşliği bozar”  derken dikkat çekmek istediğim kardeşlik sigortası, gücümüz işte buydu. Başkan Çerçioğlu'nun savaş, ölüm karşıtı adımı Aydın halkından da büyük destek ve taktir görüyor. Zira Aydın halkı da Van halkı gibi kardeşçe düşünerek annelerin ağlamasını istemiyor. 

Kendisi de iki erkek çocuk annesi olan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu savaş, ölüm, huzursuzluk karşıtı adımı başta Aydın olmak üzere bütün Türkiye’den özellikle de anne ve babalardan olumlu tepkiler alıyor.

Başkan Çerçioğlu’nun akan kanın durması yönünde tarihe not düşülecek sağduyulu çabasını,  girişimini saygıyla, takdirle karşılıyoruz. Ve çok önemsiyoruz.

Oyunu Türk Kürt kardeşliği bozar” inancımıza somut şekilde tercüman olan, ırkçı düşünce ve davranışlara, kin nefret yeşertmek isteyenlere karşı açık tavır alan Başkan Çerçioğlu’na helal olsun diyoruz, teşekkür ediyoruz.

 Aydın'a selam olsun

Onlarca yıldır Aydın da yaşayan Vanlı hemşehrilerimiz, dostlarımız var. 2011 Van depreminde Aydın’a rahmetli Fevzi Levendoğlu ağabeyimiz gibi giden yüzlerce Vanlı oldu. Kardeşliklerini, sofralarını Vanlılarla paylaşan değerli Aydınlıları kadirşinas Vanlılar unutmadı, unutmuyor.

Aydın’da vefat eden birçok Vanlının kabri de Aydın ilindedir. Bunlardan biri de Van’ın sosyal hayatında emeği olan renkli simalardan rahmetli Cihan Apaydın ablamızdır.

Evleri kültür merkezi gibi dolup taşan, yaşamları saz, söz, sinema, spor, gülmek eğlenmek ile geçen, eski futbolcu Karayolcu Vanlı Hasan Kardağ’ın oğlu klarnet, saz, cümbüş ustası Erdal Yamaç da Aydın ilimizi ikinci memleketi, Aydınlıları kardeş, dost, arkadaş olarak seçenlerdendir. Ne diyelim. Gardaşlar Efeler; Kardeşliğiniz daim, Aydınlılara ve Aydınlı Vanlılara kucak dolusu selam olsun.

Eğitim tatilde

Eğitim curcuna. Üniversitelerin Yüksek Lise’ye dönüştüğünü anlatmayan, yazmayan kalmadı. Özel üniversiteler cilalı, abartılı reklamlarla öğrenci avlama peşinde. Resmi üniversiteler yandaşlara kadro ayarlama, paye dağıtma kurumuna dönüştü. Hocaların kibir ve havasından geçilmiyor. İlk ve orta öğretim zaten yapboza dönüşmüş.

Eğitim sistemi bakan tercihine göre değişen tek ülke Türkiye.  En son tatile tatil eklendi. Turizm Bakanı tatil istedi Milli Eğitim Bakanı onay verdi.  İlerde Ekonomi Bakanı tatil isterse şaşırmayın.

Yazarın Diğer Yazıları