İkram Kali

Başbakan Davutoğlu Van’a neden geliyor?

İkram Kali

Ankara’da Meclis başkanı seçimi sonrası liderlerin polemikleri arasında hükümet kurma arayışları  tüm hızıyla sürüyor. Ramazan aynın bitmesine de sayılı günler var. AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu eski Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın TBMM Başkanı seçilmesinin parti içinde ve seçmenler üzerinde yarattığı  moral ve motivasyon rüzgarıyla yarın Van’da geliyor.  Davutoğlu seçim sonrası ilk Doğu ve Güneydoğu gezisini Tuşba Belediyesi tarafından düzenlenen iftar programına katılmak vesilesiyle Van’a yapacak.

Başbakanın ziyareti iki anlam taşıyor.

Biri sosyal, diğeri ise siyasal.

Yarın Ahmet Davutoğlu  bir taraftan Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı sıfatıyla  farklı kesimlerle, yetim, öksüz çocuklarla birlikte iftar açarak güçlü sosyal devlet fotoğrafı verecek. Diğer taraftan AK Parti Genel Başkanı sıfatıyla 1 Milletvekili çıkardığı Van iftarından siyasi mesaj verecek.

Ziyaretin seçildiği gün ve saat de dikkat çekicidir.  7 Temmuz günü öyle tesadüfen belirlenmemiştir.

Hatırlayalım.

7 Haziran saat 21.00 de sandık sonuçları resmen açıklandığında o gün AK Parti’nin Van’da 1 milletvekili kazandığı,  Doğu ve Güneydoğu da ve Türkiye’nin birçok ilinde, başarısız sonuçlar aldığı belli olmuştu.

Yarın.

7 Temmuz saat 21.00 de Başbakan Davutoğlu 5-10 dakika bir farkla Van’da orucunu açacak. Yani seçimden tam bir ay sonra Başbakan Van’dan iftar ile birlikte başta Vanlılara ve AK Parti’den HDP’ye kayan seçmenlere,  “ AK Parti Kürtlere küstü, bölgeden vazgeçti” yorumları yapanlara ve bütün Türkiye’ye siyasi mesaj vererek “ Yiğit düştüğü yerden kalkar” diyecek.   

Başbakan Davutoğlu teşkilatları ve partililerle iftar sonrası kısa süreli bir araya geldiğinde ise erken genel seçime her an hazırlıklı olmaları talimatını verecek. Başbakanın 7 Haziran’da başarısız olduğu Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep gibi illerden önce 1 Milletvekili çıkardığı Van’ı ziyaret ermesi Van için de özel önemi var.  

Söz namustur

Bizim toplumsal kültürümüzde söz vermenin değeri “söz namustur” ifadesiyle ölçülür, anlatılır. Bu çok ağır  değerlendirmedir.  O nedenle toplumda genel kanı şudur: “ Ya söz vermeyeceksin veya verdiğin sözün gereğini yerine getireceksin.”  

 AK Parti yetkilileri seçim öncesi,"AK Parti Genel Başkanımız ve Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu 29 Haziran Cuma günü yapılacak Van mitinginde TOKİ konutları ile ilgili müjdesi olacak"  şeklinde basına açıklamalarda bulundular. Mitingden müjde çıkmadı.

Van milletvekili adayları da,  "TOKİ konutlarının geri ödemlerinde depremzede vatandaşların yaşadıkları sıkıntıları Başbakanımız Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu'na aktardık, indirim ve erteleme konusunda inşallah sorun çözülecek" ifadesinde bulundular. Ondan da somut bir şey çıkmadı.

Seçim çalışmaları için Van'a gelen Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ta Erciş Ak Parti mitinginde yaptığı konuşmada, "TOKİ konutlarında yaşayıp ödemelerde sıkıntı çekenler, bizi biraz rahatlatın diyenler emin olsun. En uygun şartlar ile TOKİ'nin sizden olan alacaklarını yeniden yapılandıracağız. Başkasına rica edecek halimiz yok, TOKİ bu hükümetin elinde, hükümet söz veriyorsa yapar"  açıklamasıyla 25 bin TOKİ sakinine umut verdi. Ondan da hiçbir sonuç alınamayınca umutlar  buhar oldu.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti Yunanistan’ın borçlarını ödeyebilecek güce sahipse ki sahiptir. Suriyeli mağdur insanlara kucak açabiliyorsa, Rojova, Kobani ve diğer savaş yerlerinden kaçan sığınmacı, mülteci Kürt, Türkmen, Arap Afganlı,  Pakistanlı insanlara en sıcak şekilde yardım eli uzatabiliyorsa ki uzatmalıdır. O zaman Vanlı depremzedelerin de TOKİ ödemlerinde indirim yapılması ve erteleme talebini artık çözüme kavuştursun. Çünkü binlerce depremzede ödeme güçlüğü çekiyor.

 Bize ısrarla yazın diyen Vanlıların, mağdurların hatırına bir kez daha yazdım ama umutsuzum, açık söyleyeyim.

Yıkın gitsin

Büyükşehir Belediyesi Edremit Van Gölü sahilinde bulunan ve 2011 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile İl Özel İdaresi işbirliği ile yapılan  ailelerin ilgi gösterdiği Van-Kocaeli Dostluk Parkı’nda bulunan ruhsatsız olduğunu belirttiği kapalı mekânları yıkıyor. Yasal olarak buna hakkı var mı? Vardır.

O zaman…

Büyükşehir Belediyesi bir zahmet Edremit’ti ve sahili sarmalayan çirkinleştiren derme çatma, barka, gece kondu işletmeleri de sahiplerini mağdur etmeden yıkmalıdır. Edremit betonlaşma ve yağmaya feda ediliyor. Canı isteyen  yeşilleri keserek 4-5  kat apartman yapıyor, canı isteyen istediği yere büfe konduruyor. Gücüne güvenen de sahili geçerek gölün içini bile işgal ediyor. Türkiye’nin en güzel ilçesi Edremit çok çok  kötü görünümde.  

Madem daha güzelleştirmek adına yıkım başlatıldı. Gelin  Edremit’te ne kadar ruhsatsız işletme, çirkin baraka varsa yıkın da cümle alem sizden  cesur belediyecilik görsün, adalet, hak hukuk öğrensin. 

Yazarın Diğer Yazıları