İkram Kali

Gerginliğe prim verilmemeli

İkram Kali

İlimizdeki seçim sürecinin harareti milletvekili adaylarının Van’a gelmesiyle yükseldi.  Hafta sonu Ak Parti ve MHP milletvekili adayları seçmenlerin huzuruna çıktı. HDP ilk seçim bürosunu Erciş’te açtı. Yarış yolunda bir kavşağa daha girildi. Bundan sonra gece-gündüz seçim çalışmaları sahada yoğunluk kazanacak.

Milletvekili adayları seçmenlerin yaşadığı sorunlara karşı çözüm reçetelerini anlatarak halktan oy isteyecekler.  Seçmenler de seçici olmanın keyfini çıkaracaklar. Seçmenler adayların ve partilerin ülke ve ilin sorunlarına yönelik projelerini, söylemlerini değerlendirerek sandığa gidecekler ve hür iradeleriyle oy pusulasında tercih ettikleri partinin ambleminin altına mühürlerini basacaklar.   Bazı seçmenler konuşmalarla yetinmeyerek partilerin seçim beyannamelerini dikkatlice gözden geçirecekler.

Milletvekili adayları ve partiler demokratik seçim sürecinin huzur,  güven ve kardeşlik içinde tamamlanması için azmi ölçüde sorumlu davranmaları gerekiyor.  Konuşmalarında, seçim çalışmalarında rakiplerini incitecek, kitleleri tahrik edecek, seçim ortamını gerginleştirecek söylem ve eylemlerden kaçınmaları gerekir.

Bu anlamda hafta sonu Ak Parti seçim otobüsüne yapılan saldırı kimden, nereden gelirse gelsin hoş olmamıştır.  İnsanlarımız kavgasız,  gürültüsüz hatta şenliğe dönüşecek halkın katılımını teşvik eden içerikte seçim kampanyası süreci yaşamak istiyor. Parti ve adaylara yapılan saldırılar yanlıştır. Partiler ve adaylar özgürce seçim çalışmalarını her yerde yürütebilmelidirler. Toplumda yüksek tansiyona neden olacak girişimlere prim verilmemelidir. Zira Van insanı acıya, gözyaşına, huzursuzluğa ve gerginliğe yeterince doymuştur.

 Şarkılar seni söyler

Seçim kampanyalarında vatandaşları etkileyen propaganda unsurlarından biri de otobüslerde, meydanlarda çalınan seçim şarkıları ve müziklerdir. Kaliteli  müzik teknik alt yapısı ile hazırlanmış, anlamlı sözler ile bütünleşmiş bir seçim şarkısı kitleleri psikolojik açıdan pozitif etkileyebiliyor. Özellikle mantığa, göze, gönüllere hitap eden inandırıcı konuşmalar güzel bir müzikle desteklenince siyasi çabalardan olumlu sonuçlar alınabiliyor. 

Seçim şarkısı denilince Ak Parti milletvekili adayı Faruk Alpaslan’ın seçim otobüsünde çalınan müzik dikkatimi çekti.  Alpaslan Kürtçe bir şarkı tercih etmiş. Afişlerinde de Türkçe Kürtçe dil kullanmış. Hedef kitlesini seçmiş.   

Geçmiş seçimlerde hareketli Kürtçe seçim müziği tercih eden HDP ise 7 Haziran seçimleri için bu kez Türkçe bir seçim şarkısı belirlemiş. Türkçe seçim şarkısı diğer illerde kulağa hoş gelse de tanıdığım HDP seçmenlerinden bazıları şarkıyı yavan bulmuş.

Bu arada bir hatırlatmada bulunalım.  Seçim kampanyası boyunca sokaklarda gezinen seçim araçlarının hasta, yaşlı, uyuyan çocuk demeden bangır bangır bağırması rahatsızlık yaratabiliyor. Toplumu heyecanlandırması beklenen müzikler kontrolsüz olunca tepki çekiyor. O nedenle siyasi kampanyalarda kullanılan müziklerin tespiti kadar kullanma biçimine dikkat edilmelidir.  Kazanalım dereken kaybedebilirsiniz.

  İlk defa Kürdistan dedi

HDP milletvekili adayları meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarını ziyaretlere devam ediyor. Bir günde 4-5 ziyaret gerçekleştiriyorlar.  

HDP adayları hafta sonu Van Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret ettiler. TSO Başkanı Takva ziyarette kentin sorunlarını içeren sunumunda önemli konulara değindi.Takva’nın TSO’yu ziyaretlerinde milletvekili adaylarını detaylıca bilgilendirmesi doğru bir yöntem.

Van’ın en büyük meslek odasının başında bulunan yetkili bir isim olan Necdet Takva TSO Başkanı seçildiği günden bu yana bir toplantıda bölge coğrafyası için ilk defa Kürdistan tanımını kullandı.

Bu da  sunumun dikkat çeken yönü oldu.  

Yazarın Diğer Yazıları