Rıdvan Can

Beş bin lirayı bulamayınca ligden çekildiler

Rıdvan Can

Van Amatör Liginin köklü takımlarından Ciğerci Mahmut'un başkanlığını, hocalığını ve sponsorluğunu yaptığı Van Parisspor 2014'te ismini değiştirerek İpekyolspor yaparak Van Amatör Liginden 5 bin TL bulamadığı için ligden çekilmek zorunda kaldı.

İpekyolspor'a verilen sözlerin yerine gelmemesinden dolayı sezona 5 bin TL bulamadığı için ligden çekilmek zorunda kalarak maçlara çıkmaması düşündürücüdür.

Van Amatörünü yakından takip eden biri olarak, yıllarca yazdım çizdim. Sesimi bir Allah'ın kulu duymadı.

Başta Valilik olmak üzere, tüm kamu kuruluşlarına seslendim. Amatörün sorunlarına el atmaları için meslek odalarına, bürokratlara, sanayicilere çağrıda bulundum. Sağlıklı bir nesil yetiştirmek için, amatör sporlara destek olunması gerektiğini, kalemimin gücü yettiği kadar yazdım, çizdim ama bir sonuç alamadım. 10 sene önce 45'in üzerinde olan amatör takım sayımız her yıl, bir önceki yıldan daha aşağılara indi. Bir önceki sezon 30'a yakın takımla oynanan Van Amatör lig bu yıl, 2015-2016 sezonuna birinci amatör kümede 14 ikinci amatör kümde ise 4 takımla sezona başladı. Kapanan Amatörspor kulübü ise 10 kapanan spor kulüplerinden 6'sı kurum takımı 4'ü ise kurum takımı değil…

Duyan olur mu bilmem ama bir kez daha seslenmek istiyorum! 

Van Amatör Spor'un kapısına kilit vurmak istemiyorsanız, Çocuklarımızı kötü alışkanlıklardan uzak tutup, sağlıklı bir gençlik için,  bir an önce amatörü bu zor durumdan kurtarın.  İnanın!  5-10 bin TL lisans masrafını karşılayamayan amatör kulüplerimiz var. Amatör kulüplerin cefakâr başkanları bir sanayici olmadığı gibi, yüksek geliri olan insanlar değil. Bu işi gönüllülük çerçevesinde severek yapan insanlar. Bu insanlara destek olunması lazım… Van Büyükşehir Belediyespor'un,  bir oyuncusuna verdiği transfer ücreti futbolda verilmiş olsa, amatör toparlanır. Sahipsiz kalan amatör futbolun vebalini kim ödeyecek? Amatör futbolun bu hale gelmesine, Van Valiliği'nin, Van Büyükşehir Belediyesi'nin ve Van Gençlik Hizmetleri İl Müdürlüğü'nün, Van Büyükşehir Belediyespor'un, Van ASKF'nin ve ilimizde para kazanan firmalar, şirketler, iş adamlarının ilgisizliği neden olmuştur. Böyle giderse, Van'da amatör futbol diye bir şey kalmayacak.  Çocuklarımızı, gençlerimizi sokakların tehlikesinden korumak istiyorsak, amatör sporlara destek olmak zorundayız. İleride bunun faturasını hep beraber ödemek zorunda kalabiliriz…

AMATÖR DE SORUNLAR, ÇÖZÜM BEKLİYOR…

Yaklaşık 15 yıldır Van Amatörspor'u ve profesyonel ligde mücadele eden tek temsilcimiz Van Büyükşehir Belediyespor maçlarını yakından takip ediyorum. Amatörspor kulüplerinin içinde bulunduğu içler acısı durumu ve yetersiz idarecilerden, vasıfsız antrenörlerden ilgisizlikten dolayı son 10 yılda kapanan amatörspor kulüplerinin sorunlarını gündeme taşıyorum. Sorunların kimlerden kaynaklandığını bu yazımda siz değerli okuyucularımla paylaşıyorum…

BÜYÜKŞEHİR'İN UTANÇ TABOLSU SON 10 YILDA KAPANAN AMATÖR SPOR KULÜPLERİ:

Sanayispor, İpekyoluspor, Çimentospor, Sağlıkspor, İdmanyurduspor, Muradiyespor, Vilayetspor, Sümerbank Kunduraspor, Tuşba Belediyespor, Eğitim Gönüllülerspor.

YETERSİZ İDARECİLER

Amatör kulüplerin kapanması ve futbolcu yetişmemesinin tek nedeni yetersiz idareciler. Amatör futbol karşılaşmalarında kaliteden eser yok. Eskiden büyük çekişmeye sahne olan maçlara şimdi kimse izlemeye gitmiyor. Amatör takımlardan futbolcu çıkmıyor. Bunun en büyük nedenlerinden bir tanesi yeterli kapasitede idareci ve hocaların olmaması ve bilgiye dayalı teknik idman yapılmaması Amatör sporu bu duruma düşenler arasında belediyeler de var. Belediyeler kendilerine takım kurmuş kendi takımlarını destekliyorlar diğer takımlara üvey evlat muamelesi yapılıyor.

TESİS EN BÜYÜK SORUN

Amatör Spor Kulüplerinin ve ilin en önemli sorunlarından biri tesis eksikliği, Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerine ait tesislerin temiz ve bakımlı olduğunu söylemek imkânsız Amatör Spor Kulüplerinin sporcu kaynağı olan okullarda spor salonlarının verimli olarak kullanılamaması nedeni ile öğrenci sporcu çocuklara yeterli eğitim verilemiyor.

ALT YAPILAR YETERSİZ

Alt yapıların gerektiği gibi gelişmemesi en önemli problemlerden bir tanesi Amatör Spor Kulüpleri maddi olanaklar nedeniyle altyapılarına gerektiği gibi eğilemiyor. Bu nedenle de birçok kulüp alt yapısından feda etmek zorunda kalıyor.

SPONSORLUK

Amatör Spor Kulüplerinin olmazsa olmazı olan "SPONSOR" bulunamaması nedeni ile kulüp başkanı veya yöneticilerinin omuzları altında varlıklarını sürdürüyor olmaları. Ayrıca, sponsorluk yapacak firmaların sponsorluk yasasında belirtildiği gibi yapmış oldukları ödemelerinin tamamının vergiden düşülmesini bilmelerine rağmen amatör spor kulüplerine bu destek yapmıyorlar.

MALZEME SIKINTISI ÇEKİLİYOR

ASKF ve Belediyelerin Amatör Spor Kulüplerine sembolik yardım etmekteler. Bu yardımlar yeterli olamıyor. Malzeme konusunda çekilen sıkıntıların bir kısmı söz konusu belediyelerce karşılanmakta olup, bu yeterli gelmiyor ve Spor denilince sadece futbol düşünülmekte. Diğer branşlar ise üvey evlat muamelesi görmekte. Belediyelerin Amatör Spor Kulüplerine daha fazla spor imkânı sağlaması gerekmektedir.

ULAŞIM SIKINTISI YAŞANIYOR

Amatör Spor Kulüpleri için ulaşım da ayrı bir dert olarak gözüküyor. Takımlar hangi branşta olursa olsun idmanlarına ve resmi müsabakalarına gitmekte büyük sorun çekiyor. Ulaşım maliyeti en az haftada iki idman ve bir maç düşünülse bile büyük bir bedel ödenmekte. Ama hiçbir geliri olmayan kulüpler araçlarla ulaşım ücretlerini Başkan veya yöneticiler ceplerinden karşılamaktalar.

ANTRENÖTLER YETERLİ DEĞİL

Sporun en kritik yerinde bulunan antrenörlerin birçoğu yeterli donanımı bulunmadığı acı bir gerçek… Kulüplerin alt yapılarında bulunan birçok antrenör yeterli eğitimi almadan görev yapıyor. Antrenörlere yeteli eğitimin verilmediğinden de şikâyet ediliyor. Sporcunun en önemli çağında verilecek eğitim başarıyı doğrudan etkiliyor. Bu nedenle bu önemli noktalarda görev yapan Antrenörlerin Eğitimli olması gerekiyor…

VANSPOR KAYITSIZ KALIYOR

Kulüp başkanlarına göre bir marka değeri olan Büyükşehir Belediyespor'un amatörlere zerre kadar faydası bulunmuyor. Kırmızı-siyahlı takımın yönetimi amatör takımlara destek vermiyor. Onlarla hiçbir şekilde işbirliği içinde bulunmuyor. Belediyeler semt sahası yapmayı hizmet olarak görmüyor.

ÜNİVERSİTENİN İLİN SPOR'UNA BİR FAYDASI YOK

Van'da üniversite bulunmasına rağmen amatör kulüp yöneticileri bu durumdan faydalanamadıklarını söylüyorlar. Üniversitenin spor salonlarını kulüplere açmadığı iddia ediliyor. Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin şehirde bulunan salonlara spor sorunlarına el atarak spor yapacak diğer amatör kulüplere destek olması gerekir. Ama yok. Bana göre Yüzüncü Yıl Üniversitesi spor bölümü gibi bir bölüm bulunmasına rağmen bu durumun yaşanması şehre bir katkısının olmaması düşündürücüdür.

Sorunları başlıklar altında yazmayı daha uygun buldum. Amatör Spor Kulüplerinin yaşamlarını sürdürebilmelerini için birinci kural "KURUMSALLAŞMA" olarak görüyorum.

Yazarın Diğer Yazıları