Rıdvan Can

Amatöspor kepenk kapatıyor

Rıdvan Can

Sevgili futbol severler bu hafta sizlerle  Van Amatör Liginden konuşmak istedim. Amatör Ligi kanımca ilgisizlikten dolayı Van'da önemi fark edilemeyen bir lig konumunda kalmıştır. Aslında bu ligde mücadele eden Amatör kulüplerimizin  şampiyonluğa oynayıp bir üst lige çıkma hedefleri gibi görünüp böyle bir mücadele içinde olmayışı bu ligi Van'da ilgisiz ve kaderine nasıl terk edildiğini açık ve net şekilde ortaya koymaktadır. Ayrıca başta Belediye Vanspor kulübü olmak üzere Van'da Amatör kulüplerin halka mal olmak yerine birkaç BAŞKANCIĞIN elinde olması nedeniyle gerek İlin İdarecilerinden STK'larından, taraftar ve halk desteğini alamaması da nedenler arasında sayılabilir. Bunların belki de en büyük nedeni ise, İlin tek profesyonel takımı B.Vanspor ve Van'daki kurum takımları Amatör kulüplerin kötü yönetilmesidir. Bu nedenle Van Amatör sporda çekilen sıkıntıları sizler için inceledik. Amatör Kulüplerin ayakta kalmak için her yıl neler yaşadığını gördük. İlin sporunda ileri gelen belli başlı sorunlarını biliyorduk bilmediklerimizi de öğrendik. 
AMATÖRLERİN SORUNLARI NELER?
Bu yazımda Amatör sporun sadece futbol olmadığını belirterek başlamak istiyorum. Amatör sporda çekilen sıkıntıları sorunları yıllardır kulüp başkanlarından, Antrenörlerden, hakemlerden, saha komiserlerinden, il temsilcilerinden ve sporculardan sağda solda dinledik. Yaşanan tüm sıkıntıları bizlere anlatmalarını istedik. Amatör sporun içinde uzun yıllar yer alan isimler bizlere açık açık bu sıkıntıları ve yaşadıkları sorunlarını anlattı. Amatör kulüplerin içinde bulunduğu durumu biliyorduk. Ancak bizlerin ve muhtemelen sizlerin bilmediği birçok konuyu öğrendik…
SORUNLAR DAĞ GİBİ?
Bu sıkıntıları konu başlıkları haline getirdik. Gerçekten Van Amatör sporun ayakta durması büyük özveri istiyor. Sorunlar dağ gibi olmuş kimsenin haberi yok,  çekilen sıkıntıları başlıklar halinde sizlere sunuyoruz. 
Başta tesis ve stat eksikliği geliyor. 
KİMSE SPONSOR 
OLMUYOR?
Kulüplerin en çok istediği ancak başaramadığı durum sponsor bulamamak yıllardır bu yük yöneticilerin omuzlarında yaşamlarını sürdürüyor. Sponsorluk için çalınan kapılar yüzlerine kapatılıyor. Sponsor yasasında firmaların kulüplere yaptığı ödemelerinin tamamının vergiden düşülmesi bilinmesine rağmen ne yazık ki, Van Amatör kulüplerine bu destek verilmiyor…
ULAŞIM CEPTEN GİDİYOR?
Ulaşım da ayrı bir dert olarak gözüküyor. Amatör kulüp takımları hangi branşta olursa olsun Antrenmanlarına ve resmi müsabakalarına gitmekte büyük sıkıntı çekiyor. Ulaşım maliyeti haftada iki idman ve bir maç düşünülürse 200 lirayı buluyor. Kurum takımı olmayan ve hiçbir geliri olmayan kulüpler araçlarla ulaşım ücretlerini yöneticilerin cebinden ya da mahallesinde bulunan manavdan, bakkaldan, kasaptan buluyor tıpkı Diyarbakır Sur Ciğercisi Mahmut Kahraman'ın yıllardır hem başkanlığını hem de sponsorluğunu yaptığı PARİSSPOR gibi.
BELEDİYE SALON VE FUTBOL SAHALARINI ARTIRABİLİR?
Belediyelerin Amatör sporu desteklemek adına daha fazla spor imkânı sunması gerektiğini düşünüyorum salon sayısı ve futbol sahası artırılabilir. Ayrıca belediyeler amatör spor denilince sadece futbol Branşına yardım yapıyor. Diğer branşlar üvey evlat muamelesi görüyor. Bireysel sporlara destek hiç mi hiç verilmiyor. Amatör spor denilince akıllara sadece futbol gelmesin… 
ANTRENÖRLER BİLGİSİZ?
Sporun her dalında ve en kritik yerinde bulunan Antrenörlerin ise yeterli donanımı bulunmadığı acı bir gerçek… Kulüplerin alt yapılarında bulunan birçok Antrenör yeterli eğitimi almadan görev yapıyor. Bu nedenle bu önemli noktalarda görev yapan Antrenörlerin eğitimli olması gerekiyor. Alt yapının gelişmemesi ise en önemli problemlerden bir tanesi kulüplerin maddi olanaklar nedeniyle altyapıya eğilemiyor olması ve genel anlamda kaliteli alt yapı hoca ve koordinatörlerin olmaması bu nedenle kulüp alt yapısından feda etmek zorunda kalıyor. 
 AMATÖRDEN SPORCU YETİŞMİYOR
Amatör futbol karşılaşmalarında eski kaliteden eser yok. Eskiden büyük çekişmeye sahne olan B.Vanspor maçları başta olmak üzere şimdi Amatör futbol severler maç izlemeye gitmiyor. Van Amatör maçlarının çoğu karşılaşmaları seyircisiz oynanıyor. Amatör takımlardan Belediye Vanspor'a yıllardır futbolcu geçişi sağlanmıyor. Bunun en büyük nedenlerinden biri öncelikle yetersiz tesis, Antrenman sahası ve spor komplekslerinin yetersizliği can sıkıyor.
SAĞLIK PROBLEMİ?
Yıllardır Van'da oynanan Amatör küme takımlarının oynadığı lig maçlarında sakatlık durumlarında futbolcuların çaresizliği bitmiyor. Maç esnasında saha içindeki Antrenör sahaya ayırdığı vakti sakatlanan sporcuyu hastaneye götürmekte, sporcuya acil ilk yardım müdahalesinde sıkıntı yaşıyor. İl temsilciliğinin sahalara sağlıkçı için ödenek göndermesi yetersiz zaten sahalarda sağlıkçı ve Ambulans bulmak imkânsız. Bu sorunun giderilmesinde yetkili bulmak için başvurulması gereken makamlar sorumluluğunu bilmesi gerekir.

Yazarın Diğer Yazıları