Psikolog Sümeyra Güden

Bir İnsanlık Dramı: Soykırım Suçu (Genocide)

Psikolog Sümeyra Güden

1951’den beri Dünya üzerinde soykırım suçu yüzünden 12 milyon insan hayatını kaybetti. Soykırım denildiğinde ilk akla gelen Nazilerin 1940 larda Yahudilere uyguladığı insanlık suçu gelmektedir. Ama soykırım ne orada başladı ne de orada sona erdi ve günümüzde de bir insanlık dramı olmaya devam ediyor.

Soykırım Nedir?

TDK’ye göre bir insan topluluğunu ulusal, dini değerler yüzünden yok etmeye soykırım denir. Ozan Değer (2009)’in de makalesinde belirttiği gibi soykırım suçların suçudur. 9 Aralık 1948 tarihinde kabul edilip 12 Ocak 1951 tarihinde yürürlüğe giren BM Soykırım Suçunun Önlenmesi ve Cezalandırılması Sözleşmesinden sonra soykırım artık resmen insanlık suçu sayılmaya başlandı. Ve ondan sonra yapılan soykırımlarda ölen kişilerin sayısı 12 milyonu bulmuştur.

Dünyadaki Soykırım Örnekleri

Bazı batılılar soykırımın Ermeni soykırımıyla başlayıp Yahudilerle devam ettiğini dile getirirler. Bu konuda yapılan çok fazla tartışma bulunmaktadır. Hitler döneminde sistemli bir şekilde öldürülen 6 milyon Yahudi’nin soykırımı toplum tarafından en bilinenidir. Çünkü kitle medya iletişim araçları aracılığıyla Yahudiler uçan kuşun bile haberinin olmasını sağlamışlardır. En ünlü filmleri: Hayat Güzeldir, The Pianist, Schindler’s List… Nedense filmlerin hepsinde masumluğun ve saflığın sembolü olan çocuklar kullanılmıştır.

“Hocalı Katliamı” 1992 yılında Ermeniler tarafından Karabağ’da Türkler 5 ay boyunca ablukaya alınmış temel ihtiyaçlarından mahrum bırakılmıştır. Bu bir soykırımdır.

Çarlık döneminde, komünist dönemde ve özellikle 1944 Sibirya sürgünleri sırasında katledilen Kafkas halkları ile 1994’ten bu yana Çeçenistan’da Rusya’nın sürdürdüğü politikaya kurban giden 250 bin sivil insana yapılan da bir soykırımdır.

Ruanda’da 1994 yılında yaklaşık 100 gün içerisinde 800 000 Tutsi’nin Hutular tarafından öldürülmesi olarak geçen Ruanda katliamı da bir insanlık dramıdır, bir soykırımdır.

Peki Irak – Afganistan – Suriye de yapılanlar bir soykırım değil midir? Ne Irak’ta kimyasal silah bulundu ne Afganistan “özgürleşti”, ne de Suriye daha demokratik bir yer oldu. Sonuç milyonlarca insanın ölümüyle sonuçlandı. Bir kısmı da ülkelerini bırakarak başka ülkelerde mülteci durumuna düştüler. Bir olayın “soykırım suçu” olabilmesi için ne gerekiyor?

Yazarın Diğer Yazıları