Prof. Dr. Nurten Laleci Sarıca

Yolu Van'dan geçen, Erciyes'in Yiğit Ozan'ına Pamukkale'den Selam Olsun

Prof. Dr. Nurten Laleci Sarıca

Bugün kitaplığıma göz gezdirirken en ön sırada dizili birkaç kitap dikkatimi çekti. Son bir/iki yılda bana ulaşan bu kitapları geldiklerinde okumuş ve kitaplığıma yerleştirmiştim. Her biri birbirinden değerli bu kitapların yazarı vefakâr bir baba yadigârı. 1961'de Kayseri'nin Pınarbaşı ilçesinin Pazarören kasabasında dünyaya gelen ve 1976 yılında yolu eğitim amacıyla Van'a düşen, birçok kurumda görev yaptıktan sonra 2008 yılında emekli olup otuz yıllık birikimini aktardığı kitaplarla memleketine katkı sağlamaya duyulmayanı duyurmaya, bilinmeyeni bildirmeye devam eden gerçek bir Anadolu evladı Ziya Şahin.

Baba yadigarı dedim kendisi için. Çünkü benim gibi öğretmen çocuğu ve eğitimci olanlar çok iyi bilirler ki bir öğretmenin, meslek gereği öğrencileriyle olan bağlantısı sadece okulla sınırlı değildir. Onlar öğrenci(miz) olmakla beraber yeri gelir kendi evladımız, kardeşimiz gibi olurlar. Ziya hocamız da babamızın öğrencileri olmasının dışında bizim için de bir ağabey, bir dost olmuştur. Ben kendisini ilk kez 2017 yılında yayımladığı "Van Demek Vatan Demek" başlıklı kitabıyla tanıdım. Bu kitabında yazar, Van'a geliş öyküsünü, babamın müdür olduğu Kız Öğretmen Lisesine kayıt olmasını ve orada tanıştığı arkadaşlarını, onların anılarını ve o günlere duyduğu özlemini dile getirir. Okurken, çocukluğumun geçtiği Öğretmen Okulu'nun yemyeşil bahçesinde yıllar önce koşuşan öğrencilerin arasında buldum kendimi. Bu kitapta yazarın otobüste tanıştığı ve Van'a vardıklarında kendisine yardımcı olan bir kişinin dilinden Van ağzıyla aktardığı konuşma, yıllar geçmesine rağmen anıların ne kadar taze olduğunu gösteriyor. O konuşma şöyle:

"- VıleğEhmoğ gel hele, bah meni eyi dinle,

Abimiz ( Ziya bey) misafirimizdir, abimizi götürecahsan,

Edrese teslim edecahsan, ücret almayacahsan.

Paran mendedir"

Kitapta o dönemki sınıf arkadaşlarının da anılarına yer vermiş yazarımız. Hepsi o kadar güzel ve içten ki! Kitap gerçekten birçok yönüyle Van'ı anlatan, bilmeyene Van hakkında çok güzel bilgiler veren bir kitap.

Bunun ardından 2018 yılında Ziya Şahin hocamızdan üç kitap daha geldi. "Münüfe", "Kerküklü Koca Türkmen" ve " Dağlara Döneceğim". "Münüfe, Köşker Dağı'nın Bahtı Kara Prensesi" adlı kitabı okuyunca Anadolu'nun aslında ne denli yaralı bir yüreği olduğunu, her köşesinde farklı bir acının saklı olduğunu fark ediyor insan. Neler yaşanmış, yaşanıyor. İşte Ziya hoca, Oğuz Soyu'ndan gelip Anadolu'nun vatan toprağı olmasını sağlayan gönül erlerinin kutlu yürüyüşünü ilmik ilmik dokuyarak akıcı bir şekilde kelimelere aktarıyor. Melikgazi'de başlayan ve Dersim'de son bulan Münüfe'nin yürek burkan gerçek hikayesi, okurun yüreğine ince bir sızı olarak iz bırakıyor.

Bir diğer kitap "Kerküklü Koca Türkmen" kitabı ise ayrı bir gönül teline dokunuyor. Kerküklü bir Türkmen Beyi'nin anlattıklarını, Kerkük'ten Türkiye'ye uzanan dramı, okuruna anlatır yazarımız. Anlatılanların kendi tabiriyle " mazlum milletlerin ve Türk Dünyası'nın yetimi Can Kerkük'e ışık" olmasını ister. Kitapta bizlerin de aşina olduğumuz, Türkülerimize de konu olmuş acıları dile getiren dizeler dikkati çeker.

" Ağla dayım, ağla dayım,

Yok ki emmim ağla dayım,

Elle bir ah çektim ki,

Feleği ağladayım."

2018 yılında gelen üçüncü kitap "Dağlara Döneceğim" adlı bir şiir kitabı. Burada karşımıza Aşık Ziya Şahin çıkıyor. Bu kitapta Sevda Şiirleri, Aile Şiirleri, Dağ-Köy Şiirleri, Hiciv Şiirleri, Milli Şiirler ve Ağıtlar'dan oluşan bölümlerde birbirinden güzel şiirlerle bizlere sesleniyor. Şiirleri okudukça ozanımızın ince ruhu, çileli yaşantısının izleri, milli konulardaki duyarlılığı, kaybettiklerinin derin acısını hissediyoruz. Dertli Pınar şiirindeki şu dizelerde olduğu gibi:

"Sen bana yan ben de sana,

Ayrılık kor düştü cana,

Geceleri kana kana,

Ağla bize dertli pınar."

Memleketin her derdine ayrı ayrı değinen Milli Şiirler bölümünde Doğu Türkistan başlıklı şiir de yine bugün zulüm altındaki soydaşlarımıza nefes oluyor, ses oluyor:

"Himalayalar'da yazım var benim,

Kaşgar'da ağlayan sazım var benim,

Turfan'da gelinim kızım var benim,

Gönlümün nazıdır Doğu Türkistan."

Son olarak geçtiğimiz günlerde yeni bir kitap geldi değerli Ziya Şahin hocamızdan. Bu sefer kendi memleketini anlatan "Can Pazarören" kitabıyla dile geliyor. Pazarören'i görmesek bile kitabı okuyunca görmüş kadar oluyor insan. Ayrıntılarıyla tarihinden, coğrafyasına, kültüründen toplumsal yapısına kadar, şehitleri, gazileri, belli başlı aileleri, esnafları, türkü ve ağıtlarıyla Pazarören hakkında merak edilen her şeyi tam bir başvuru kaynağı olan bu kitapta bulmak mümkün.

Bu yazımda yolu Van'dan geçen ve Van'da köklü dostluklar kuran her fırsatta Van'a olan sevgisini dile getiren değerli Ziya Şahin hocamızın, sadece Van'a değil memleketine ve milletine olan bağlılığını, sevgisini, saygısını dile getirdiği kitaplarından bahsederek kendisine teşekkür etmek istedim. Derlediği hikayeleri kitaplaştırarak, yaşanmışlıkları gelecek nesillere aktaran yazar, şair ve ozan Ziya Şahin'e sağlıklı bir ömür dilerken, bizlere aktardığı böylesine güzel bilgiler için teşekkür ediyoruz. Kaleminiz ve kelamınız daim olsun.

Yazarın Diğer Yazıları