İkram Kali

Van Vakfı seçiminde oylar kime gidecek?

İkram Kali

Van Vakfı seçiminde oylar kime gidecek?

İkram Kali

Van sırdan bir şehir değil.

Bölgesinde cazibe, çekim ve etkileşim merkezidir.

Van öksürse komşuları nezle grip olsa zatürre olur.  

Görünenin çok ötesinde bir şehirdir Van.

Bir buçuk milyona yaklaşan nüfusu, köklü tarihi ve zengin kültürü, her dönemde önemini koruyan jeopolitik ve stratejik konumu, doğal güzellikleri,  İran’a sınırı olma avantajı, hava, kara, demir ve kısmen deniz yolu ulaşım imkânları, genç nüfusu,  Avrupa’nın Doğuya açılan kapısı, gelişen ekonomisi, cesur girişimci potansiyeliyle Doğu Anadolu’nun parlayan yıldızdır Van.  Bu nedenlerle Van’ın yükü ağır sorumluluğu çok büyüktür.

 Van Kültür ve Dayanışma Vakfı da Vanlıların tarihini, kültürünü, sosyal değerlerini temsil etmek üzere ulvi gayelerle 1993 yılında İstanbul’da kurulan, Vanlıların kurumsal kimlik ve markasına güven duyarak çok şey bekledikleri biricik sivil toplum kuruluşudur.

Van Vakfı seçimli olağan genel kuruluna iki gün kaldı.

Genel kurul 22 Aralık 2019 Pazar günü saat 10:00’da, Alemdar Cad. Site Yolu sokak, No:20 Ümraniye Mercure Hotel’de yapılacak.

 Heyecan, ilgi dorukta.

Tarihi bir seçime tanık olacağız.

Van’ın 82 yıllık ilk gazetesi Vansesi olarak tarafsız, bağımsız ve özgür gazetecilik anlayışıyla  Van Vakfı seçimiyle ilgili haber ve köşe yazılarımız amacına ulaştı. 2016’da yapılan seçim sürecinde olduğu gibi bu seçim sürecinde de genel kurula beklenen üzerinde ilgi oldu.  

İstanbul’daki Vanlılar ve Van dostları arasında gündemin Van Vakfı seçimi olduğunu belirten değerli dostlarımız, şaka yoluyla Ahmet Davutoğlu’nun parti kuruluşundan daha fazla ilgi ve heyecanın olduğunu ifade ediyorlar.  Ayağa kalmak, Vanlılık kimliğine sahip çıkarak kenetlenmek budur.

Van Vakıf’ının kurumsal kimliğinin değeri, gücü ve etkisinin İstanbul’da yaşayan iş insanlarımız başata olmak üzere tüm Vanlılar tarafından daha anlaşılır olması memnuniyet ve mutluluk vericidir. Başkanlık için üç adayın yarışacak olması bunun somut göstergesidir.

Van Vakfı Başkanı Nizamettin Ağar, eski başkanlardan Müjdat Çelik ve iş insanı Hasan Aydinç arasında geçecek seçim yarışında son sözü oy kullanacak 352 üye söyleyecek. Üyeler arasında Türkiye’nin ünlü Vanlı siyasetçisi, gazetecisi, iş insanı ve bürokratları var.

Hepsi birbirinden değerli üyeler arasında;

Milletvekili, Ticaret ve Sanayi Eski Bakanı, Haznedar Refrakter Sanayi'nin sahibi Makedonya'nın Gostivar kentindeki tuğla ve mermer fabrikası bulunan Yalım Erez, Gazeteci ve köşe yazarı, Galatasaray eski Divan Kurulu üyesi ve 2. Başkanı, Habertürk TV'de yayınlanan Teke Tek adlı programın sunucusu Fatih Altaylı,  Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, Beşiktaş'ın eski futbol şube sorumlusu Kosova ve Arnavutluk da yatırımları bulunan, Kürüm Holding Yönetim Kurlu Başkanı Haşmet Kürüm, Van Vakfı kurucu başkanı  merhum Celalettin Tüfekçi’nin oğlu, SOYAK Holding Traçim Yönetim Kurulu Başkanı Necmettin Tüfekçi, Prof. Dr. Mithat Melen, Antalya, Trabzon Karayolları Bölge Müdürlüğü, Antalya Van Vakfı Başkanlığı görevlerinde bulunan Kuzey Marmara Otoyolları Genel Müdürü Ahmet Hulki Tuncer, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Genel Müdürü Celalettin Şevli,  Gobal Tower Eski Genel Müdürü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden İSTTELKOM AŞ Genel Müdürü Nihat Narin,   Şengüller Telekomünikasyon Yönetim Kurlu Başkanı Fevzi Şengül, Damat Tween, ADV markaları üreticisi Dostluk Grubu Tekstil A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı  Hayrettin Gümüşkaya,  Fenerbahçe Eski As Başkanı Avukat Erhan Türkoğlu gibi daha birçok saygın isim bulunuyor.

 Genel Kurula Van Milletvekilleri, Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, Van YYÜ Rektörü, Prof, Dr. Hamdullah Şevli,  İpekyolu, Edremit, Tuşba Belediye Başkanları ve kaymakamları, Vanlı bürokratlar,  iş insanları, sanatçıların yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı  Ekrem İmamoğlu  ve çok sayıda  Van dostunun davetli olarak katılması bekleniyor. .

Van Vakfı seçiminde oy kullanacak üyeler Vanlılar arasında birlik ve beraberliğe güç katacak, vakfın kuruluş amacına uygun hizmet edeceğine inandıkları, vakfı kişisel ve siyasi çıkarlarının üstünde tutacak adaya oy verecekler.

Ama seçimin kaybedeni olmayacak.  

“Vanlıyım” aidiyet duygusunu özümsemiş herkes kazançlı çıkacak.

Vanlılar artık ben, sen, o, şu olmayı değil;  “biz” olmak istiyor.

Vanlılar çıtayı yükselterek söz sahibi olmak istiyor.

Bu duygularla seçim sonucunun tüm adaylara, Van’a, Vanlılara ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.

 

 

Van’da tarih tekerrür ediyor

Van’ın dönüm yıllarından biri 1993’tür.

1993 yılında vali ve emniyet genel müdürlüğü yapan merhum Celalettin Tüfekçi etrafından kenetlenen bir grup yürekli Vanlı, birlik beraberlik içinde Van Vakfı’nı İstanbul’da kuruyorlardı.

O sıralar başka heyecan vardı Van’da.

1993-94 sezonuydu.

Vali Mahmut Yılbaş öncülüğünde bütünleşen kamu kurum yöneticilerinin, meslek odalarının, sivil toplum kuruluşlarının, memur, işçi, esnaf tüm Vanlıların destekleriyle Vanspor 1. Lig’e yükselme gurubu play-off müsabakalarında şampiyonluk mücadelesi veriyordu.  

İstanbul’da Van Vakfı resmen kurulurken 1993-94 sezon sonunda Vanspor 1. Lig’e yükselme başarısı göstermişti.

Türkiye’nin bir ucundan diğer ucuna Vanlılar ikisi bir arada mutluluk yaşamıştı.

26 yıl sonra tarih tekerrür ediyor. 

İstanbul Van Vakfı Pazar günü seçime giderek yenileniyor.

Şampiyonluk mücadelesi veren Vanspor için Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Emin Bilmez öncülüğünde kenetlenme harekete başlatılıyor.

Birbirinin paçasından tutmayanı el ele veren Vanlılar yeniden tarih yazmaya hazırlanıyor.  

 

 

Vanspor kupada turu geçseydi

Ziraat Türkiye Kupası 5. turunda ilk maçını 2-1 kazanan Kasımpaşa, Van Atatürk Stadı'nda Vanspor'la 2-2 berabere kalarak turu geçti.

Vanspor turu geçseydi önemli bir fırsat yakalayabilirdik.

6. turda Vanspor’un büyük takımlardan biriyle karşılaşma ihtimali yüksekti. Vanlıların 8 yıldır anlatmaktan yorulduğu stadyum sorunu 6. tur sayesinde Türkiye gündemine taşınabilirdi. Ama olmadı.

 

 

O pankart Van’a hiç yakışmadı

Vanspor-Kasmıpaşaspor maçında açık tribünler tarafına asılan bir  pankart vardı. A Spor ekranlarına gelen, binlerce taraftarın ve protokolün önündeki pankart kaş yapayım derken göz çıkaran cinstendi.

İçeriğinde ne denilmek istendiği pek de anlaşılmayan “ Vatanın sol yanı Van’dır Çanakkele’de yatan benim atamdır” yazılı pankartta şehitler diyarı Çanakkale maalesef “Çanakkele” olmuştu. 

İyi niyetle bakalım...

Büyük hatayı reklamcı yaptı diyelim.

Peki, yazdıran dernek görevlileri, asan görevliler, stat güvenlik görevlileri veya diğer yetkililer ve bir taraftar da mı görmedi vahim yanlışı.  

Pankart Van’a hiç yakışmadı doğrusu.

Keşke hiç asmasaydınız.

Bakmak ile görmek arasındaki fark budur.  

Yazarın Diğer Yazıları