Ümran Öztürk

Dünya Kız Çocukları Günü Kutlu Olsun!

Ümran Öztürk

Bugün 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Kutlama Günü. Türkiye, Kanada ve Peru'nun girişimleri sonucu 2012'de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 'Dünya Kız Çocukları Günü' ilan edildi. O günden bu güne her yıl 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü Kutlanmaktadır.

Aslında 11 Ekim, bir bayram değil bir mücadele, farkındalık yaratma, toplumun ilgisini çekme günüdür. Onların güvende olduklarını htirmek biz ebeveynlerin kaçınılmaz görevlerindendir.

Çoğu toplumlarda cinsiyetçilik ne yazık ki doğar doğmaz başlıyor. Belli kalıplar içine sokulan bebeklerin ilk cinsel işareti renklerle başlıyor. Biraz yaş almaya başlayınca bu kez kullandıkları giysi, eşya, oyuncak, pusette vs. kendini gösteriyor örneğin kız çocuklarına bebek, erkek çocuklarına araba, tabanca gibi oyuncaklar alınarak bilinçaltına mesajlar gönderiliyor. Daha sonra aile içindeki eşit olmayan görev dağılımında 'sen kızsın' vurgusu yapılarak kız çocuğuna küçük yaşlarda bu empoze edilmeye başlanıyor.

Kız çocuklarına karşı hiçbir zaman bitmeyen cinsiyetçilik, ayrımcılık ve şiddet sarmalının kırılması, güçlendirilmesi noktasında ailelere ve topluma büyük görevler düşmektedir.

UNICEF 'in New York'ta açıkladığı rapora göre cinsiyetçilik ve eşit olmayan görev dağılımı küçük yaşlarda başlıyor. Kız çocukları ev işlerine ve evdeki baba, ağabey, erkek kardeşe hizmet etmeye yönlendiriliyor. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde kız çocuklarına; erkeğe itaat etme, biat etme kültürü aşılanıyor. Aslında yetişkinlerin yerine getirmesi gereken görevleri de kız çocuklarına yaptırdıklarına tanık oluyoruz.

Son yıllarda yoğun bir şekilde kadına şiddet, kadın cinayetleri ile çocuk gelinler, istismar edilen, tacize uğrayan kız çocukları çeşitli olaylarla sürekli gündemde kaldı. Öyle bir hal aldı ki bu tip haberler olağan bir şeymiş gibi algılanmaya başlandı. Kız çocuklarının ve kadınların sürekli aciz gösterildiği, ötekileştirildiği bir toplum haline geldik. Kadının çalışma hayatından tutun da giyim tarzı, davranışı, makyajı, yaşam tarzı, sosyal statüsü hep politik malzeme yapıldı. Sıkışan, çıkış noktası olarak kadınları kullandı ve onların üzerinden siyaset yaptı. Böylelikle bu durum istismar edildi.

İlköğretim çağında olup okula gitmeyen kız çocuklarının sayısı aynı durumdaki erkek çocuklarının sayısından 6 kat daha fazla. Dünyada çocuk gelinler ve çocuk anneler çığ gibi artmakta ne yazık ki bu anneler çocukları ile birlikte büyümekteler.

5 ila 14 yaş aralığındaki kız çocukları aynı yaştaki erkek çocuklarına oranla dünya genelinde günde toplam 160 milyon saat daha fazla ev işi yapıyor. Maalesef ebeveynler kız çocuklarının oyunundan, çocukluklarını yaşayacakları zamanlarından çalmış oluyorlar. Çocuklar arasında başlayan bu adaletsizlik cinsiyete dayalı klişeleri besleyip, katlayarak gelecek nesillere de aktarılıyor.

Sokaklara terk edilen milyonlarca çocuğun tehlike içinde olduğunun kaçımız farkındayız. Organ, fuhuş ve uyuşturucu mafyaları, dilenci şebekeleri bu çocuklar için çok büyük tehlike içermektedir. Bu çocukların ve şiddete tanık olmuş çocukların devletin kurumlarında korunup kollanması rehabilite edilmesi gerekmektedir.

Yaşanan tüm olumsuzlukların bir daha yaşanmaması dileğimiz olsa da toplumda dikkat çekmek, farkındalık, yaratmak ve bilinç oluşturmak için el ele vermeliyiz. Kadın bilinçlenirse çocukları arasında eşitlik oluşur, adil iş bölümü oluşur çocuk adalet kavramını öğrendiğinde de sağlıklı nesiller yetişmiş olur. Kısacası kadın bilinçlenirse toplum bilinçlenir. Kız çocuklarının yaşam standartlarının yükselmesi dileğiyle;

Dünya Kız Çocukları Günü Kutlu Olsun!

Yazarın Diğer Yazıları