Prof. Dr. Ahmet Özer

Kolalisyon seçenekleri ve seçmenin mesajı

Prof. Dr. Ahmet Özer

Seçmne ne mesaj verdi?
Son söyleyeceğimizi ilk söyleyerek söze girelim. Bu seçimde seçmenin verdiği mesajı nasıl okumalı, başka bir deyişle seçmen ne mesaj verdi: Lafı fazla uzatmadan bu mesajları kısaca şöyle özetlemek mümkün.
Seçmen Erdoğanın başkanlık dayatmasını kabul etmedi.
AKP'nin tek başına iktidar olmasını istemedi.
İktidarın anti demokratik uygulamalarına dur dedi.
Ortak, adil büyük uzlaşı ve yapısal reforma istedi.
Erdoğanın Kürt sorunu ve çözüm süreci konusundaki söylemini redetti.
Kürt seçmen Kobani tutumunu ve söylemini, Roboskinin hesbının sorulmamasını cezalandırdı.
Sonuçta HDP barajı geçti, AKP iktidardan düştü. Artık yeni bir tabloyla karşı karşıyayız. Peki bu tablodannasıl bir iktidar çıkar.
Ne tür bir koalisyon olabilir?
Bir kere Demirtaş "AKP ile ne içerden ne de dışardan bir destekle koalisyon kurarız" diyerek kapıları kapattığı için AKP+HDP iktidarı olasılığı görünmüyor. İkncisi HDP ile MHP'nin birarada olacağı koalisyon da bilinen nedenlerle, imkansız değil, ama zor. Bunlar olmayacak olanalar. Olacak olanalara bakalım.
AKP ile koalisyonkurma konusunda CHP de, MHP de pek istekli görünmese de sonuçta bu iki partiden birinin içinde yeralacağı bir koalisyon seçeneği ile karşı karşıya kalacağız. Öözellikle iş dünyasının tavrına bakacak olursak en olası koalisyon, onlar açısından AK+CHP koalisyonu gibi gözüküyor. Muhafazakar milliyetçi cephe içinse AKP MHP koalisyonudur olması gereken.Tabi bu diğer seçenekleri ortadan kaldırmıyor.
İhtimaller:Sakıncalar -yararlar
Ortaya çıkan sonuçlara bakıldığında, en güçlü biçimde iki veya üç koalisyon ihtimali gözüküyor. O da olmazsa erken seçim ihtimali kalıyor geriye.
Birinci ihtimal dediğimiz gibi AKP - CHP koalisyonudur. İkinci ihtimal dışardan destekli CHP - MHP ya da CHP-HDP koalisyonudur. Öyle ya madem halk AKP'yi iktidardan düşürdü, o zaman tersine bükülmüş demiri düzeltmek için yeni bir iktidara ihtiyaç var.
AKP-MHP Koalsiyonu
Bu da olmazsa AKP MHP kolaisyonu var sırada. Bu reel politiğe en yakın gibi görünen ihtimaldır. (Fakat büyük sakıncası var. Bu çözüm sürecini sekteye uğratabilir.. Onun da maliyeti Türkiyeye büyük olur. Bir başka husu da şudur: MHP'nin bu formülde yer alması için, Ak Parti'nin Tayyip Erdoğan'dan neredeyse vazgeçmesi gerekir ki, bu da eşyanın tabiatına aykırı.)
AKP-CHP Koalisyonu
Buna karşın, AKP CHP büyük koalisyonununönemli katkıları olabilir sürece. (Bir kere bu koalisyon çözüm sürecini sekteye uğratmadan devam ettirebilir. Dahasaı, bu koalisyonun çözüm sürecine ve yeni anayasaya katkıları olabilir. Toplum tarafından destek de bulabilir.Ekonominin olumsuz etkilenmemesi, ülkede siyasi bir kriz çıkmaması için, o zaman iki taraf da geçmişi unutmalı. Anayasa'yı referanduma bile götürmeden Meclis'te rahatlıkla değiştirebilecek böyle büyük bir çoğunlukla hükümet kurulması Türkiye'yi rahatabilir.
İlk anda kulağa hoş geliyor olabilir elbette ama CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun iki hafta önce canlı yayında sarf ettiği şu sözleri nereye koyacağız? "Yolsuzluğu kendisine şiar eden partiyle nasıl koalisyon yapacaksınız? 'Sen bunlarla nasıl bir araya geldin' diyenlere ne söyleyeceğim? Yolsuzluk diz boyu. Biz hayatımız boyunca yolsuzlukla mücadele ettik, yolsuzluk yapanlarla nasıl bir araya geleceğiz?" Bu sözler orta yerde duruyor.)
CHP-MHP Koalisyonu
Üçüncüsü, CHP MHP kolalisyonona dışardan destek verilemsi halidir. (Bu da çözüm sürecini kesintiye uğratabilir, ancak hem cumhurbaşkanın yasal sınırlarına çekilmesi, hem de AKP'nin yolsuzluklarından hesap sorma konusunda yol alabilir. Fakat bir güçlüğü var: Böyle bir koalisyon, siyaseten mümkün gözükse de, uzun ömürlü olması pek olası değil.Başta çözüm süreci olmak üzere, politika üretme zorluğu ortada.Kaldı ki, bu senaryoda tek başına muhalefette kalacak olan Ak Parti, "İşte gördünüz mü, meydanlarda söylediğimiz buydu. Paralel yapı ve terör örgütleri destekli ittifak, aynen bizim söylediğimiz gibi bir araya geldi" tezini rahatlıkla seslendirebilecektir.)
Aynı koalisyon CHP-HDP için söylenebilir, çözüm süreci açısından iyi bir seçenek olan bu senaryoya MHP'nin dışardan destek vermesi zor. Olsaydı iyi olurdu. Bu da olmazsa geriye bir seçenek kalıyor. Bu da ihtimal erken seçimdir.
Zor da olsa bir kolalisyon seçeneği daha var
7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinin mağlubu Ak Parti'dir. Bu yenilginin müsebbibi de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dır. Seçimin galipleri HDP ve MHP'dir. CHP ise durumunu korumuştur. Bu durumda, AKP'nin en az bir seçim dönemi dinlenmesi gereklidir.
AKP 12 Eylül 2010 Anayasa değişiklikleri ile son demokratik atağını yapmış; sonra bir büyüye çarpılmış gibi, yolsuzluğa, hukuksuzluğa, kibre, despotlaşmaya gömülmüştür. Arkasından 17/25 (2013) hırsızlık olayları ile hırsızları koruma damgasını yemiştir. 10 Ağustos 2014'teki Cumhurbaşkanı seçimi ile beraber, Saray'dan kumandalı hale gelmiştir. Böyle bir partinin memleketi yönetebilmesi siyaseten mümkünse bile, ahlaken, vicadanen ve hukuken mümkün değildir.
7 Haziran Seçimi ile Türkiye halkı bu yönetimden kurtulma fırsatını yakalamıştır. CHP; MHP ve HDP'nin bu fırsatı değerlendirmesi şarttır. Bu partiler, ülkenin çıkarlarını kendi siyasi çıkarlarının önüne alıp, olmazların değil olurların üstünde durrarak yürümeliler. O zaman görülecektir ki "Kürt sorununda aralarında farklılık vardır."
Bunu isteseler demokrasi açısından aşabilirler. Çünkü bu sorun çözülmek üzere, CHP, MHP ve HDP'nin avuçlarında beklemektedir. İki yıldan fazla bir zamandır süregelen çatışmasızlık hali sorunun çözülmesi için sağlam bir temelin varlığının kanıtıdır.Aslında, yüzyıldır çözülememiş bir konu Üçlü Koalisyon tarafından çözülebilir.
Ve sonuç
Koalisyon ortakları, dikkatlice baktıkları takdirde, her birinin ayaklarına gelmiş birer altın fırsat olduğunu göreceklerdir. MHP aşırı milliyetçilikten vaz geçer,önüne gelen fırsatı kullanabilirse, Kürt sorununu çözmeye yeltenirse merkez sağın ana partisi olabilir. O zaman çözümün getirisi ve şerefinde en büyük pay MHP'ye düşecektir.
Elbette çözümden CHP ve HDP de kendilerine düşecek siyasi getiri ve onurdan paylarını alacaklardır.Kürt sorununun çözümü, hakiki bir demokrasi ile temel hak ve özgürlükler meselesidir.7 Haziran seçimi göstermiştir ki, Kürt seçmenle Türk ve başka soydan gelen milyonlarca seçmen, oylarını HDP'de toplamıştır.Cesaretle ve ferasetle girişilecek Üçlü Koalisyon inşası, son zamanlarda despotik bir kimliğe bürünen Türkiye'yi, demokrasi, özgürlük, eşitlik ve hukukun üstünlüğünün serpilip yeşerdiği bir memleket haline getirebilir.

Yazarın Diğer Yazıları