İkram Kali

Teşekkürler Van TSO

İkram Kali

Deprem, sel, çığ ve salgın hastalık gibi felaket dönemlerinde yereldeki meslek odalarına, iş insanlarına, hayırseverlere, kurum ve kuruluşlar, gazetelere daha fazla görevler düşüyor. Çaresiz İnsanlarımız önce önüne, sağına, soluna bakıyor haklı olarak. 

Van’ın 82 yıllık ilk gazetesi olarak her dönemde olduğu gibi koronavirüs salgının başladığı ilk günden itibaren sorumlu gazetecilik anlayışıyla şehrimizin, vatandaşlarımızın sorunlarını, beklentilerini, eleştirilerini, tepkilerini amacına uygun içerikte gündeme getirmeye çalışıyoruz.  Kimi zaman Van’ın sesini ulusal televizyonlara taşıyarak milyonlara duyuruyoruz.

Bağımsız, özgür gazete ve gazeteci halkın sesi, gözü, kulağı ve vicdanıdır ilkesinden hareketle toplumdan gelen seslere, tepkilere ve çağrılara aracı olmaya devam ediyoruz. Haber ve köşe yazılarımızda önerilerde, eleştirilerde bulunmanın yanı sıra yerinde ve doğru yapılan tüm çalışmaları destekliyoruz. Gazetemizin yanı sıra 20 yıldır TRT GAP Radyosunda her hafta gerçekleştirdiğimiz “ Van Gündemi” programında her hafta şehrimizin ve insanlarımızın sesi olmaya da devam ediyorum. 

Çin’den yayılan salgının ülkemizde ve şehrimizde kısa sürede önlenmesi için vatandaşlarımıza temas, sosyal mesafe, izole, hijyen kurallarına uymaları ve evlerinde kalma çağrıları yapmayı sürdürüyoruz. Özgürlüğümüzü kısıtlayan salgına karşı farkındalık yaratmaya devam ediyoruz.

Diğer taraftan koronavirüs salgının getirdiği ağır ekonomik, sosyal sorunları bu mücadelede yaşananları, yapılan veya yapılamayan hizmetleri haberlerimizde, yazarlarımızın kaleme aldığı köşe yazılarında geleceğe not düşüyoruz. Gazetemiz ve internet sayfamızda başlattığımız “ Koronavirüs Günlüğü” köşemizde siz okurlarımızdan gelen ilginç günlükleri paylaşmayı sürdürüyoruz. Her hafta perşembe günleri gazetemizde yayınladığımız Mavi Şehrin Kalemleri  edebiyat-sanat sayfasında  şair ve yazarlarımızın koronovirüs üzerine denemeleri ve şiirlerini yayınlıyoruz. 

Koronavirüs nedeniyle ülkemizin her yerinde olduğu gibi Van’da da binlerce iş yeri kapandı,  binlerce kardeşimiz işsiz kaldı. Gündelik çalışan insanlarımız çaresiz duruma düştü.  İnsanlar ekmeğe muhtaç duruma düştü. Yaşanan felaket sürecinde herkesin bir şekilde yardım ve desteğe ihtiyacı oluştu.  Bu süreçte telefon, sosyal medya ve mesajlarla bize ulaşan yardıma muhtaç kardeşlerimiz oldu. Onlar için de yetkililer ve hayırseverlerle görüşerek yardımcı olmaya çalıştık çalışıyoruz.

Bunlarla yetinmedik.

28 Mart 2020 günü “Vanlı hayırseverlere ve iş adamlarına çağrı” başlıklı köşe yazımda iş insanlarımızın, hayırseverlerin kampanaya başlatarak yardıma, desteğe ihtiyacı olan kardeşlerimiz için harekete geçmesini gündeme getirdim.

Yazımız yayınlandıktan bir gün sonra Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, telefonla arayarak çağrınızı duyuyoruz ve destekliyoruz dedi.  Necdet Bey, 65 yaş ve üzeri maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar için 100 gıda paketini Van Valiliği Vefa Destek Grubuna bağışlayarak ve bir bankada kurumsal hesap açarak  ‘Biz varız’ sloganıyla kampanya başlattıklarını duyurdu.

Başkan Takva’nın basın ve sosyal medyada gün birlik, beraberlik, dayanışma ve paylaşma günüdür çağrısı üzerine iş insanlarımız, hayırsever vatandaşlarımız da nakdi ve ayni yardımda bulundular. 

Van TSO’nun kampanyası kısa sürede ilgi görüp büyürken bir gün sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘Milli Birlik Beraberlik’ kampanyası başlatılınca Van TSO öncülüğünde şehrimizde başlatılan kampanya doğal olarak son buldu. Kısa sürede toplanan ayni ve nakdi yardımlar Vefa Dostluk Grubu aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak üzere tutanakla Van Valiliğine teslim edildi.

Yardım kampanyasına Van TSO’nun 11 yönetim kurulu üyesi, Mehmet Sait Hocaoğlu, Mehmet Zahmakıran, Erbay Lastik Kereste İnşaat İmalat İthalat İhracat Ltd.Şti, Bülent Yıldız, Elektron Yapı Enerji Mühendislik Anonim Şirketi, Erkan Atacan, Taşer Tokcan, Hüseyin Elban, Atlantis Life İnşaat Sanayi Ticaret Limited Şirket, Efem Group Kömür Mad. İnş. Nak. Pet. Otmtv. Tur. Ltd.Şti, Haldi İnşaat Emlak /Mehmet Nuri Kıpçak,  Veysel Parin,  Mehmet Salih Serçe, Mehmet Değer, Kayram İnş.Bilg.Tur.Ve Mad.İth.İhr. Ltd.Şti, Kayram İnş.Bilg.Tur.Ve Mad.İth.İhr. Ltd.Şti, İlhan Kaya, Şefik Eren, Serdar Balandi, Şahinbey Tavukçuluk Ltd.Şti, Necip Oflas, Fevzi Çeliktaş,  Burak Gültepe, Ömer İnanç ayni ve nakdi olarak 65 bin 425 TL yardımda bulundular.

Toplumun sesi ve vicdanı olan gazetecilik misyonumuzla ihtiyacı olan kardeşlerimiz için sorumluluğumuz gereği yardım çağrısında bulunduk. Çağrımızı karşılıksız bırakmayan Van TSO Başkanı Necdet Takva, yönetim kurulu üyeleri ve toplanan yardımlara katkıda bulunan tüm iş insanlarımıza ve hayırseverlere teşekkür ediyorum.

Koronavirüsünü kurallara uyarak birlikte yeneceğimiz gün yakındır. 

Gönül ister kampanyaya ekonomik durumu iyi olan daha çok iş insanımızın ve hayırseverin katkıda bulunarak gönüllere dokunsun. Ama bir bahane, mazeret üretilerek kenarda duruldu. Oysa bugünler hayırlı ve iyi işler yapma günüdür. Gün dili, düşüncesi, inancı, rengi ne olursa olsun güzel iş yapanların, yardıma ihtiyacı olanların yanında olma gündür.

Gün ruhumuzu bedenimizi saran zararlı, kötü virüslerden arınma günüdür.

Gün sen, ben, o değil  “biz olma” gündür.

Yazarın Diğer Yazıları