Prof. Dr. Ahmet Özer

Hukukun üstünlüğü mü, Üstünlerin hukuku mu?

Prof. Dr. Ahmet Özer

Düzenşart ama nasıl?

İnsan bir toplum düzeni kurmak ve bu düzen içinde yaşamak zorunda ise onun mekanizmalarını bulmak ve yaşatmak zorunda. Çünkü onun her şeyden önce fiziki varlığını korumak için diğer insanlarla bir arada yaşaması ve işbirliği yapması gerekiyor.Ancak insanda toplumsal eğilimler kadar ona karşıt eğilimler de bulunur.

Kimi insan(lar) aynı zamanda çıkarı için başkalarına zarar vermekten, gücünü başkalarını yok edinceye kadar kullanmaktan çekinmeyen bencil kişiliklerdir. İnsan insanın ilacı olabilirkenHobbes’in dediği aynı zamanda “insan insanın kurdu” da olabiliyor.

Gücü sınırlandırmak

Bu nedenle insanlar bir düzen kurduklarında gücün sınırlarını güçsüz olanı düşünerek sınırlandıran sistemler oluşturmuşlardır. Çünkü sınırsız güç kullanılması toplum yaşamınızehirler ve onu yok eder. O yüzden doğa yasalarının dışında ve üstünde bir“olması gereken”i gösteren normların (kuralların) bulunması gerekir. Bu normlarıbulan insanoğlu buna toplum içinde herkesin uyması gereken “hukuk düzeni”dedi.

Birarada yaşamanın çimentosu hukuktur

Peki hukuk neye göre nasıl olacak veya nasıl işleyecek?. İşte burada da işin püf noktası şudur: Toplum içinde bireylerin güvenilir olmasını sağlayan hukukun öncelikle kendisinin güvenilir olması zorunlu. Çünkü kendisi güvenilir olmayan normlar silsilesi başkaların güvenliğini nasıl sağlayabilir ki? İşte bunu da sağlayacak bir otorite oluştu, ona da devlet denildi. Yani hukuk, devleti oluşturdu. Bu noktada asıl sıkıntı bizatihi devletten çıktı. Ya devlette güvenli değilse? Onu ele geçirenler kendi çıkarları için kullanıyorsa?

Devlet güvenilir değilse

Burada da işin püf noktası şudur: Hukukun gerçek bir güvenlik sağlamasının önemli bir koşulu da hukuk düzeninin arkasında bulunan devletin, somut anlamda yönetenlerin de kendilerini aynı hukuka tabi kılmasıdır. Bu da eşitlik ilkesinin gereğidir. Yani cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar, yüksek yargı, komutanlar, zenginler herkes bu hukuka tabidir. Kimse hukuk kurallarından azade ve üstünde değildir.

Erdoğanın sözleri

Cumhurbaşkanı çıkıp ben AYM Kararını tanımıyorum diyemez. Derse; a) O anayasaya göre cumhurbaşkanı olduğunu hatırlaması lazım, aksi taktirde o zaman cumhurbaşkanlığını tanımamayı önermiş olur b) Hukuk düzenine en başta kendileri uyarak örnek olması gerekirken uymayarak düzeni sabote etmiş olur c) Başkalarının da istemedikleri kararlara uymamanın ve kargaşanın önünü bizatihi kendisi açmış olur d) Hukuk düzenini koruması gereken biri olarak düzeni sabote etmiş olur e) Anayasal suç işlemiş olur. Böyle birinin halkın gözünde cumhurbaşkanlığını tartışmalı hale getirir. Çünkü bizi bir arada tutan temel tutkal hukuktur ve hukuk herkes için geçerlidir, kimse hukuktan üstün değildir velev ki cumhurbaşkanı olsa bile.

Anayasayı, kanunları beğenmeyebilir, eleştirebiliriz. Ama yürürlükte oldukları müddetçe herkes onlara uymak zorundadır. Kimse mahkemenin kararını,“beğenmedim onun için tanımıyorum, uymuyorum” da diyemez. O yüzden demokratik devlette üstünlerin hukuku yok, hukukun üstünlüğü vardır; aynı şekilde  devletin insanı yok, insanın devleti var.

Güvenirliğin koşulu meşruluktur

Nitekim devleti meşrulaştıran şey bir taraftan bireyleri kaba güce karşı korumasıysa, diğer taraftan onun da koruma önlemleri sistemine, bu yoldaki sınırlandırmalara kendisini de sokması, meşru hukuktan ayrılmaması yani hukuk devleti niteliğine sahip bulunmasıdır.

Onun için ahali devletin yaptıklarına, ettiklerine rıza gösterir. Toplumun rızasına dayanmayan eylem ve uygulamalar ise meşruiyetini yitirir.

Bu yüzden hakimin verdiği cezaya herkes razı oluyor, bu yüzden polis çağırınca gidiliyor, bu yüzden devlet hapishaneler yapıyor ve suçluluğuna karar verdiği insanları buraya kapatıyor ve herkes de bu olan biteni meşru bir işlem olarak görüp kabulleniyor, onaylıyor ve uyuyor. Düzen böyle kuruluyor ve işleyip gidiyor.

Düzen bozulmuşsa

Peki ya böyle kurulmuş olan düzen adil işlemiyorsa, kişlerin keyfi tutumları hüküm sürüyorsa, ya birileri bu mekanizmaları ele geçirip kendi çıkarı için kullanıyorsa, kısacasıhukuk egemen ve üstün olması gerekirken kendini üstün gören güçlü birileri egemen oluyorsa, yukarıda belirtildiği üzere, işte o zaman rejim meşriyetini kaybeder, birey ve toplum buna haklı olarak rıza göstermez, buna direnir ve onu değiştirmeye çalışır, bu onun en doğal hakkı haline gelir.

Değişimşart

Diğerbir deyişle insanın yukarıda anlattığımız vasıflarından ötürü bir düzenden memnun olmama hakkı vardır. Ancak bu hak tek başına yetmez. Çünkü bir hakka sadece sahip olmak pasif bir edinimdir, önemli olan onu aktifleştirmek yani kullanabilmektir. O halde düzenden memnun olmayanların onu değiştirme görevleri de vardır. Bu görevi yerine getirmenin riskleri olabilir. O taktirde herbir birey bunu diğerinden beklemeye başlarsa toplumsal felç durumu meydana gelir o zaman da hiçbirşey değişmez.

Demek ki sadece istemek yetmez yapmak/değiştirmek gerekir. Bu aynı zamanda bir vatandaşlık görevidir. Bu aynızamnda insanın değerinden kaynaklanan,insanın insanlık onuruna yakışır düzeyde yaşama hakkıdır. Bunu yapmıyorsa o zaman laik olduğu biçimiyle yönetilmeye devam olunur.

Yazarın Diğer Yazıları