Özlem Tekin Alkan

EV TEMİZLİĞİNDE NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Özlem Tekin Alkan

Değerli okurlarım, pandemi sürecinde kişisel temizliğimizin yanında yaşadığımız evimizin ve çalıştığımız ortamımızın temizliğine dikkat etmeliyiz. Çünkü koronavirüs gibi mikrop da insan vücuduna çok ciddi hastalıklar yayabiliyor.

Koronavirüs salgınında insanlarımızın temizliğine çok daha dikkat ettiğini görüyoruz. Gerek ev temizliği gerekse çalıştığımız ortamlarda temizliğimizi günlük yapmaya gayret ediyoruz.

Tertemiz bir evin havası, ferahlığı herkesi cezbeder. Sırf bunu yaşamak için temizlik yapmak için kolları sıvarız. Basit bir işmiş gibi görülen ev temizliği, detaylara dikkat edilmediğinde içinden çıkılmaz bir hal alabilir.

Ev temizliği yaparken en çok vaktimizi alan işlerden biri yerleri süpürmektir. Bunun için kullandığınız elektrik süpürgesi gerçekten iyi çalışmıyorsa ne yaptığımız temizlik bir işe yarar ne de vakti verimli değerlendirebiliriz. Bu yüzden süpürgenizin verimli çalışabilmesi için torbasını ve filtresini düzenli olarak temizleyin. Mümkünse yılda en az bir kez bakım yaptırmak için servise gönderin.

Herkes bu bilgiyi bilir ancak ev temizliği yaptığımız sırada bazen göz ardı edebiliyoruz. Elektronik eşyaların üzerinde veya yakınında hiçbir kimyasal temizleyici madde kullanmayın. Kimyasal temizlik ürünleri bir süre sonra elektronik eşyalarınıza zarar verir. Elektronik eşyaları yalnızca kuru, temiz ve yumuşak bir bez ile temizleyin.

Ev temizliği yaparken en sık kullandığımız malzemelerden biri olan sünger, aslında en çok mikrop taşıyan eşyalardan biridir. Bu yüzden ev temizliği için kullandığımız süngerleri düzenli olarak temizlemek gerekir. Sünger temizlemek için bulaşık makinesini ya da mikrodalga fırını kullanabilirsiniz.

Tasarruf etmek isterken verimsiz bir temizlik yapmış olabiliriz. Çamaşır ve bulaşık makinesini kapasitesinin çok üstünde doldurursanız bu gerçek temizlik olmaz. Aksine hem makineyi etkisiz hale getirir hem de temizlemek istediğiniz ama gerçekten temizlemeyen eşyaları tekrar tekrar yıkamanız gerekebilir.

Ev temizliği yaparken dikkat etmemiz gereken hususlardan biri de temizlik malzemelerinin kullanımıdır. Aslında temizlik ürünlerini her zaman ambalaj üzerinde belirtilen miktar kadar kullanmak gerekir. Daha çok ürün, daha iyi bir temizlik işi yaptığınız anlamına gelmez.

Çöp kovasını her gün kullanıyoruz ama bazen günlerce boşaltmıyoruz. Aslında evdeki kötü kokuyu gidermek için her gün boşaltmamız ve birkaç haftada bir kovayı sıcak sabunlu suyla yıkamamız gerekir.

Sağılacakla kalmanızı diliyorum.

Yazarın Diğer Yazıları