Ömer Gündüz

Kur'an'ın indirildiği ayda Kur'an okuyalım

Ömer Gündüz

Ömer GÜNDÜZ
"Kur'an-ı Kerim, Resûli Ziyşana doğumunun 41 inci yılının 17 Ramazanı'nda Hira Dağında nâzil olmaya başlamıştır. İlk nâzil olan âyet "İkra"' dır. Kısım kısım inmeye devam eden ve son âyet Hicretin onuncu senesinde, doğumunun 63 üncü yılında, Zilhicce ayının 9. gününde vedâ haccında nâzil olan Kur'an-ı Kerim; yaklaşık 23 senede tamamlanmıştır. Yüce kitabımız içerisinde bulunduğumuz bu ayda, nazil olmaya başlamış ve ilk ayet olan oku emri ise yine bu ayda bizlere gönderilmiştir. O halde Kur'an-ın mucizeviliğini bir kez daha gösteren ve iki önemli olayın Ramazan ayında vuku bulması biz inanan mü'minlerin bu ayda ne yapmamız gerektiğini açık seçik ortaya koymaktadır. Bizler için en büyük öğüt, yol gösterici ve şifa kaynağı, Rabbimizin kelamı olan Kur'an-ı Kerim'i çok okumamız ve manalarını derinlemesine tefekkür etmeliyiz.
"De ki: "Bana ancak, bu beldenin (Mekke'nin); onu mukaddes kılan ve her şey kendisine ait olan Rabbine kulluk yapmam emredildi. Yine bana, müslümanlardan olmam ve Kur'an'ı okumam emredildi." Artık kim doğru yola girerse yalnız kendisi için girer. Kim de doğru yoldan saparsa de ki: Ben ancak uyarıcılardanım."  (Neml/ 91-92) ayeti mucibince her bir harfine normal bir günde okunduğunda 10 sevap, ramazanda okunduğunda 100 sevap, ancak Kadir Gecesi'nde okunduğunda ise 30.000 sevap verileceğini bilerek Ramazan ayını Kur'an-ı Kerimi okuma ve anlama ayı ilan etmeliyiz. Balıkların yaşamının suya bağlı olduğunu, sudan çıktıkları anda yaşamlarının sona ereceğini bildiğimiz gibi, biz insanlarında yaşam ve huzur kaynağının Kur'an-ı en iyi şekilde okumak, anlamak ve hayatımıza hakim kılmakta olduğunu bilmemiz; ona göre hayatımızı şekillendirmemiz gerekmektedir. Bakın Kur'an ile hemhal olan ve onu okuyan kişinin manevi kazançları nelerdir? Sorusuna cevaben:
- Kur'an-ı Kerim, insanı üstün melekler seviyesine yüceltir ve insan ile cehennem arasında engel olur... 
- Kur'an-ı Kerim, gerçek anlamıyla kendisini okuyan kimseye alçak gönüllülük, bağlılık, yücelik, izzet ve ziynet kazandırır.
- Kur'an okumak hafızayı güçlendirir... 
- Kur'an okumak, dostun kitabını okumak ve onu anmak olduğu için insana zindelik, mutluluk, neşe ve gençlik verir. 
- Kur'an okumak, insanın gönlüne parlaklık kazandırır. 
- Kur'an okumak, bir yandan ruh ve bedeni etkilerken, diğer yandan da kalplerin Allah'a yakınlaşmasını ve bedenin huşu edinmesini sağlar. 
- Kur'an okumak, hastalıklara şifa verir. 
- Kur'an okumak ruhun güçlenmesine neden olur. Çünkü soyut ruh, ilahi nurla beslenir ve güç alır. 
- Kur'an insanı korur. Hem maddi hem de manevi tüm kaza ve belaları üzerimizden defeder.
- Kur'an-ı Kerim, insan için hidayet ve saadet kitabıdır. İnsan, dünya ve ahiret hayatlı bir varlık olduğundan dolayı Kur'an-ı Kerim, insan hayatının her iki boyutunu güvenceye alır ve iyileştirir. 
- Katılaşma, kalbin hastalıklarından biridir ve kalbin yumuşaması ve cilası Kur'an okumaktır.
- Kur'an-ı Kerim okumak, insan yaşamına bereket getirir. 
Müslim'de rivayet edilen bir hadiste; Ebu Umame (r.a)'den, Resulullah (s.a.v)'ın şöyle dediği rivayet olunmuştur: "Kur'an'ı öğreniniz. Şüphesiz o, kıyamet günü ehlin için çok iyi bir şefaatçı olacaktır."
Ramazanın bu bereketli günlerinde bizlerde Kur'an okumayı bilmiyorsak, derhal öğrenmeli; şayet okumayı biliyorsak, o yüce kelamla arkadaş olmalı ve onu her daim okumalı ve okutmalıyız.
 Selam ve dua ile…

Yazarın Diğer Yazıları