Nuran Demirhan

Vanlıyız Şanlıyız

Nuran Demirhan

Güzel memleketimizin kurtuluşunun 100. Yılı kutlamaları başladı. Van 2 Nisan 1918 Yılında Rus ve Ermeniler tarafından kurtuldu. Van yöresi Osmanlı döneminde bazı ayaklanmalara sahne olmuş, 1895'te Ermenilerin başlattığı ayaklanmalar bastırılmıştır. Bununla beraber I.Dünya Savaşı başlarında Ermenilerin Taşnaktzutyun Örgütü isyan başlatarak, Van'ı işgal etmiştir. 1915'te Ruslar tarafından işgal edilen yöre, Rus İhtilali nedeni ile Ruslar Anadolu'dan çekilirken Van'ı da boşaltmış. Bu kez Ermeniler yeniden Van'ı işgal etmiş, Osmanlının 4. Kolordusu Nisan 1918'de Van'a girerek bu işgale son vermiştir.

Evliya Çelebi "Seyahatnamesi"nde Büyük İskender' in Van Kalesi'ndeki Van adlı bir mabedden esinlenerek buraya Van adını verdiğini söylemektedir. Bir rivayete göre de şehri genişletip güzelleştiren VAN isimli şahsın adından dolayı şehre bu ismi verilmiştir.

Bu konuda akla en yatkın görüş ise Urartuca Biane veya Viane'den çıkmış olduğudur. Çünkü Urartular kendilerine Bianili demişler ve Urartuların hakim devrinde Biane adı altında birçok şehir ve insan topluluğu Van şehrinde toplanmıştır.

Vanlı olmak gururu ile Türkiye'nin dört bir tarafından Van'ın 100.Yılı kutlamaları büyük coşku ve heyecanla başladı.

 2 Nisan Dünya Vanlılar günü dedik, 2 Nisan Dünya Vanlılar günü, sesimizi tüm Dünyaya duyurmaktır. Vana gönül vermiş, Vanlılar ile bunun gerçeğini, ne demek olduğunu  göstermeye başlayalım mı?

Sosyal Medya üzerinden, yazıp çizmekle olmuyor.

Gün bu gündür, birlik beraberlik günüdür.

Vanlılık ruhunu yaşamak, yaşatmak günüdür.

Vana gönül vermek uzakta veya yakında nerede olursak olalım Vanlı olduğumuzu göstermek günüdür.

Van'da doğup büyümekle olmuyor. Biz Vanlıyız gardaş dediysek her şey Van için olmalı,

Tüm sivil toplumlarına seslenişimdir.

Van'ın kurtuluşunun 99.Yılında Sosyal medya üzerinden Van yemekleri sayfasının yöneticisi, Sayın Dr. Mine Kılavuz Ongün, Geleneksel Van yemekleri buluşmasını gerçekleştirdi.

Birçok ilimizde coşkulu kutlamalar yaşandı. Bu Yılda Başta Van olmak üzere, Bursa, Ankara, İstanbul, İzmir gibi birçok ilde coşkulu çalışmalar ile 2.Geleneksel Van yemekleri buluşmasını gerçekleştireceğiz. Sayfa yöneticilerinin bir tek amacı vardı. Van Mutfağı Kültürünü tanıtmak, tarifleri vermek, sunumları yaparak bizden sonraki gelecek nesillere anlatmaktı. Öncülüğünü yapan Dr. Mine Kılavuz Ongün hanıma Van grubu adına yürekten teşekkürler. Van sevdalılarının Van yemekleri eşliğinde bir araya gelerek, 2 Nisan Van da bu kutlamaların gelenek haline getirilmesi tek hedef oldu. Bu hedefimiz Van da Mavi Fularlılar ile ile yola devam ediyoruz.

02 Nisan Pazartesi günü Van dışından, Vana gönül vererek Vana gelen hemşehrilerimiz ile birlikte, coşkulu 2 Nisan Dünya Vanlılar günü kutlamaları için çalışmalara başladık.

Bu güzel günde Tüm Vanlıların bir arada olup, gönül rahatlığı ile eğlenmeleri tek ilkemizdir.

02-04-2018 Günü Vanlılar, Van gününü yaşamalı, eğlenip coşmalı, en önemlisi birlik ve beraberlik içinde olduğunu tüm Dünyaya göstermelidir. Tüm Van eşrafına seslenişimizdir.

Unutmayalım ki Van bir kaç kişinin değildir.

Van, Vana gönül vermiş, Van sevdalılarınındır. Bu memlekette Dünyaya gelenlerindir. Gardaşlar diyarından seslenişim Tüm Vanlılar içindir.

Memleket sevdalıları gün bu gündür.

Doğunun İNCİSİ  memleketimize sahip çıkalım. Kapanan kapıları açalım.

Vanlılar Günü'nü  ayran aşı ve Van pastası lezzetleri eşliğinde, kardeşlik, dostluk duygularıyla kucaklaşarak, eşimize dostumuza  telefon açarak mesaj çekerek kutlayalım.

Van'a gönül vermiş 81 ilimizde ve başka ülkelerde yaşayan Van dostu dediğimiz "Van Sevdalıları", Van Valiliği, Sivil Toplum Örgütleri, Dernekler ve en önemlisi Ulusal Basın ve Yerel Basın "hadi, hep birlikte el ele Van'ın 100. Yılında muhteşem etkinliklerle Van'ın adını duyurarak hak ettiği yere taşıyalım.

"Van Sevdalıları"na en derin saygılarımla…

Dünya Vanlılar Günümüz kutlu olsun.

Yazarın Diğer Yazıları