Nuran Demirhan

Van'ın Cennet Kıyıları İn Köyü

Nuran Demirhan

Güzel memleketimizin, 2 Nisan düşman işgalinden kurtuluşunun 100.yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'nü elimizden geldiğince çalışarak, heyecanla kutladık.

 

Başta Van olmak üzere, İzmir, Eskişehir, Antalya, Bursa Türkiye'nin her yerinde coşkuyla kutladı. Van sevdalıları bir araya gelerek birlikteliğini sergiledi.

 

Benim hayallerimde her zaman için memleketimin barış, kardeşlik içinde bir araya gelmesi ve memleketimizin güzelliklerinin tanıtılmasıdır. Her zaman kimsenin kimseyi hor görmediği birbirine saygılı, bağlı bir memleket olmasını arzu ederim.

 

Bu şekilde memleketimizin güzelliklerinin ortaya çıkmasını sağlayarak, birlik ve beraberlik içinde olmanın mutluluğunu yaşayabiliriz.

 

 

2 Nisan Dünya Vanlılar Günü nedeniyle düzenlediğimiz yemekli gecede Akyol Organizasyon İşletmecisi Necmi Beyde, Mavi fularlı arkadaşlarım, Dr.Süheyla Dabbaoğlu, Van Ticaret ve Sanayi Odası, Türkmenoğlu Mobilya, Yıldırımoğlu Kuyumculuk, Küresünniler Derneği, Asya Ajans, Haktan Oto, Nazende Çeyiz ve Van Fotoğrafçılar Derneği Başkanı Tayfun Çiftçi, Rüyam düğün salonu çalışanları, ismini vermek istemeyen iş adamlarına ve tüm emeği geçenlere, gecemizde bizi yalnız bırakmayan başta Van YYÜ Rektörü ve Rektör Yardımcısına, çok kıymetli misafirlerimize şükranlarımızı sunarak teşekkür ederiz.

 

Şimdi memleket sevdalıları ile bir araya gelerek yaptığımız kısa bir geziden söz etmek istiyorum.

 

 

Van'ın saklı cenneti dediğimiz Van Gölü koylarına  Necmi Beyde kardeşimizin düzenlediği sürpriz gezi hepimizi çok mutlu etti. Kalender kardeşimizin öncülüğünde İn köyüne gitmek üzere yola koyulduk.

 

İN KÖYÜ: Van'ın Gevaş ilçesine bağlı muhteşem güzelliklere sahip bir köydür. Van merkezine 88 km, Gevaş merkezine 48 km uzaklıktadır. Van Gölü kıyı şeridinde kurulan bu köyün güzellikleri anlatılmaz, ancak gidip görmek gerekir. İlk bahar mevsiminde başlayan yeşilliği, sonbahara kadar muhafaza eder. Dağlarında kekiği, papatyaları, Yaz aylarındaki güzelliği, Van Gölünün suyu, berrak maviliği, turkuaz yeşilliği Akdeniz sahillerini aratmayacak güzelliktedir. Oksijen hat safhada, köylülerin yetiştirdiği ters lale bahçelerini görmenizi isterim.

 

 

Köylü kadınlarımızın pancar toplarken güzel fotoğraflarını çekmemize müsaade etmeleri ile yolumuz devam etti.

 

Köyün zirvesine çıktığımızda Güneyde, karlı Artos Dağı, Kuzeyde Süphan Dağı, Van Gölün ortalarına doğru Akdamar Adası, Kuş Adası sıralanarak karşınızda durur.

 

ALTINSAÇ KÖYÜ: Van Gölünün güneyinde bulunan bu Köy Van merkeze 86 km, Gevaş merkeze 46 km uzaklıktadır. İn köyünden önce gelir. Köyün Kıyı şeridi yol boyunca sizi Van Gölünün güzellikleri ile alıp gider. Köyde Havarilerden Aziz St THOMAS Manastır kilisesi 2 bin metre uzaklıkta tepenin zirvesinde Van Gölüne karşı yerini almıştır. Kilisenin heybetli duruşu Altınsaç köyüne varmadan kartpostal gibi karşınıza çıkar. Kilise 11.Yüz yılda inşa edilmiş, restore edilmek için ayakta bekler. Kilisenin yol çalışmaları başlamıştı. Restore edilip Turizm cenneti olmaması için hiç bir neden yok.

 

 

Bu güzelliklerin Türkiye'ye ve Dünyaya duyurulması gerekiyor.

 

Buradan il dışında yaşayan Vanlı hemşehrilerimize  seslenmek istiyorum.

 

Yaz tatilini Van'da geçirmek için gelenler mutlaka gidin, görün, gezin Van Gölü'nün kıyı şeridini gezmeye doyamazsınız.

 

 

Trabzon'da Sümela manastırı,

 

Şanlı Urfa'da Balıklı göl gibi örnek verebileceğimiz yerleri görmek için Dünyanın her yerinden turist geliyorsa, memleketimizin cennet köşeleri neden gizli kalsın.

 

Güzel geziyi organize eden Necmi Beyde ailesine sonsuz teşekkürler.

Yazarın Diğer Yazıları