Nuran Demirhan

Van'ın bağ ve bahçeleri

Nuran Demirhan

Ülkemizde kentleşme hareketlerinin izlendiğini gördüğümüzde, Van Kentimiz hızla değişime uğruyor.

2011 yılında yaşanan büyük depremlerin ardından, kentimizin tarihi, mimari ve doğal yapısı gittikçe değişime uğruyor. Depremde yıkılan evlerin yerine hızla yapılan binalar yüzünden kent bağ, bahçe ve yeşilliğini yitirmeye devam ediyor.

Kentimizin hızla göç almaya devam etmesi devasa yapılara neden oluyor.

Van'ın bağ ve bahçeleri, yetişen meyve ve sebzeleri her ne kadar sera üreticiliğine geçmiş ise hala Vanlıların üretimi yetiştiriciliği devam etmektedir.

Geçtiğimiz hafta sonu Mavi Fularlılar ekibim ile eskiye dönük Van Pikniği etkinliğimizi yaparken acaba nereye gidelim düşüncesi ile Mavi Fularlı üyem Zehra Aygen'in Mollakasım köyündeki evlerine gitmemiz daveti hepimizi çok mutlu etti.

Sepetlerimizi hazırladık, semaverlerimizi aldık, sabahın erken saatlerinde Mollakasım köyüne vardığımızda, Aygen ailesinin güler yüzlü, o yemyeşil bahçesinde karşılanmanın mutluluğu ile sabah kahvaltısı için semaverlerimizi yakmaya koyulduk.

Van'ın çok değerli ailesi Sülhattin, Kıymet Aygen çiftinin atmış yıllık beraberliği gözlerindeki mutluluğu hepimizi sıcak karşılamaları, bizlere evlerini ve en önemlisi o güzel bahçelerini açmaları gücümüze güç katar oldu.

Hoş sohbetli cana yakın insan Sülhattin Aygen ağabeyimiz kendi elleri ile yetiştirdiği bahçesindeki meyve ağaçları, günlük sebzesi doğanın farklı güzelliğini ortaya koyarken, Van'da hala bağ ve bahçelerin var olduğunu ve var olacağını anlamamız ayrı güzelliklere sebep oldu.

Evet, Van'da hala bağ, bahçe meyve, sebze yetiştiriliyor.

Her ne kadar Şehir merkezinde yok olmaya yüz tutuyorsa da memleketimizin insanları köy, kasaba dinlemeden yeşilliğini korumaya devam ediyor.

Van için Van geleneğini yaşatan kıymetli büyüklerimize sonsuz saygı ve hürmetlerimizi sunuyorum.

Aygen ailesine her şey için çok teşekkür ediyorum.

Kurban Bayramınızı kutlar, sağlık ve esenlikler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları