Nuran Demirhan

Van'da uşkun (ışkın) zamanı

Nuran Demirhan

Ilık geçen kış mevsiminin ardından memleketimize bahar geldi.

Havaların ısınmasıyla yeşillikler boy vermeye başladı.

İlk baharın müjdecilerinden ve şifa kaynağı olan Uşkun tezgahlarda yerini almaya başladı.

UŞKUN: Bilimsel olarak her derde olduğu kanıtlanmıştır.

Halkın büyük özlemle beklediği bu bitkinin tüketilmesi özellikle bahar aylarında, tamamen doğal ilaç olarak nitelendirilmektedir.

Özellikle kanser ile mücadele de bu bitkinin şifa kaynağı olduğu, hücrelerin yenilenmesinde ve gelişmesinde önem teşkil eder.

Doğu Anadolu Bölgesi'nin  1000 metre ile 4000 metre arasında yüksek yerlerinde yetişir.

Karların erimeye yüz tutup, yağmurların başlaması ile bitki yeşillenmeye, boy vermeye başlar.C vitamini acısından zengin olan besin deposu A,B1  B2 E ve K  vitaminlerini bünyesinde barındırmaktadır.

Geniş ve kaba yapraklarının arasında çıkan çiçekler, sert yapıya sahip olan bitkinin lezzeti kivi meyvesinin tadını andırır.

Özellikle Lösemi kanserinin önlenmesinde ve  tedavisinde faydalı olan bitki  Reun Ribes polifenol açısından zengin olmasıyla büyük önem taşır. Şeker ( Diyabet) Hastalıklarına, Mideyi ve sindirim sistemini rahatlatmayan yarayan bu önemli bitki afrodizyak özelliğine de sahiptir. Grip, nefes darlığı, Astım, böbrek rahatsızlığı, yorgunluk ve stres için şifa kaynağıdır.

Uşkunun diğer bir özelliği büyüklerimizden gördüğüm kadarıyla ilk çıktığı zaman kabuğu Kaşlara ve cilde sürülerek, cildin yenilenmesini sağlayan bu bitkinin faydaları saymakla bitmez.

Memleketimizin lezzetli yöresel yemeklerinden EKŞİLİ yemeğinin bahar aylarında vaz geçilmez tadına uşkun doğal lezzet katar.

Yöremizde Uşkun zamanı uşkunun kökleri,  kurutularak kış aylarında çayı demlenerek içilir. Uşkunun ve kökünün şeker hastalığına iyi geldiği belirtiliyor.

Tıbbı ilaç olan Uşkun (ışkın) Tezgâhlarda yerini aldı. Haydi, EREK dağına Uşkun toplamaya gidelim.

Yazarın Diğer Yazıları