Nuran Demirhan

Van'da misafirlik geleneği

Nuran Demirhan

Misafirlik demek, konukluk demek hısım, akraba, eş, dost, arkadaş ziyareti demek.

Güzel memleketimizin misafirperverliği bir başka olur.

Yemek davetleri ile başlar misafirlikler. Yemek davetleri o kadar çoktur memleketimizin kültüründe saymakla bitmez.

1-ASKER YEMEĞİ DAVETİ: Askerlik çağına gelen gençler için, askere gideceği haberi yayılır eşe, dosta, akrabaya, arkadaşa, askere giden gencin yemek davetleri başlar. Akrabaları, ailesi ve arkadaşlarını yemeğe alırlar. Askerin harçlığını hediyesini verirler. Askere gideceği güne kadar bu davetler devam eder. Asker için maniler söylenir.

Pilavı pişirdim yavan, Üstüne koydum soğan Yatağına uzanmışta uyan askerim uyan...

2-RAMAZAN AYINDA İFTAR YEMEĞİ DAVETİ: Ramazan ayı başlar, başlamaz yemek davetleri başlar memleketimizde her akşam iftar yemekleri ile bütün aile davet edilir. Her iftar akşamında birlikte yemekler yenir çaylar içilir. Bayrama kadar her akşam bir akrabanın evinde hep birlikte olunur.

3-YENİ HISIM YEMEK DAVETİ: Yeni hısımlık daveti, oğlunu nişanlayan ailelerin tanışmak amacıyla yemek davetidir. Öncelikle Oğlan tarafı kız tarafını akrabalarıyla birlikte evlerine misafir çağırırlar. Evde yapılan ziyafet yemeği ile yeni hısımlar birbirlerini tanır akrabalık ilişkileri başlar.

4-GURBETTEN MEMLEKETE GELENLERE YEMEK DAVETİ: Memleket hasreti ile gezmeye gelenler için, yemek davetleri olur. Misafirin kaldığı ev ile birlikte gelenleri eş, dost, akraba sırayla yemeğe davet eder. Özlem, hasretlik hep bir arada giderilir.

5-VEDA YEMEĞİ: Tayin olmuş, yâda başka bir iş için memleketten gidiyor. Evini götürüyor.

Yine eş, dost, akraba, arkadaş tarafından ailece yemek davetleri verilerek veda edilir, helallik alınır.

6-ÖĞRENCİ YEMEĞİ DAVETİ: Üniversite kazanan öğrencinin ailesi ile birlikte, akrabaları, arkadaşları yemeğe alırlar. Gönül hoşnutluğu içinde öğrenciyi okuması için yolcu ederler.

Yıllardır süre gelen bu güzel kültürümüz halen devam etmektedir.

Vanlı misafir sever, Vanlı misafirperverdir, Van'lı evinde ne varsa misafirine yedirmekten çekinmez.

"Mutluluğu sende bulan senindir, ötesi misafir." (Mevlana)

Yazarın Diğer Yazıları