Nuran Demirhan

Uzun kış geceleri

Nuran Demirhan

Mevsim sonbahar, gündüzleri kısa, geceleri uzun olur. Kış mevsiminin habercisi, Erek dağının karı, Yedi dağa, bi bağa, Artosların giydiği beyaz gelinliği gibi kış mevsimini bekleriz. Memleketimize kar yağdı yağacak beklentisi. Sobalar kurulmuştur artık, Kuzine sobaların üstünde güğümler, cızır cızır kaynayan çinko demlikler sıralanmıştır. Kuzine sobanın fırınında pişen patates, mis gibi kokan yemeklerin lezzeti, alır bizleri götürür, Teknolojinin yaygın olmadığı zamanlara…

Aile fertleri akşamın dondurucu ayazına kalmadan toplanır sobanın başına, akşam yemeği telaşı sısacık sobanın üzerinde yaptığı yemekleri ile pamuk elleri üşüyen analar. Çoluk çocuk toplanınca oturulur sofraya…

Uzun kış gecelerinde her akşam bir komşunun evinde toplanılır. Komşular gündüz birlik olmuş kavurga, hedik yaparak akşam hazırlıklarını tamamlamış olurlardı. Sobanın üstünde demlenen çaylar karşılar misafirlerini.

Evin büyükleri başlar sohbete, askerlik anılarını, muhacırlık zamanlarını anlatır.

Uzun kış geceleri, hikaye, bilmece, maniler ile peş peşe devam eder. Her kes pür dikkat dinler, Araya ne çalan telefon zili, nede kapı zili girer.

Kapının tokmağı usul usul çalar, gelen evin genç delikanlısı, yağan kardan adeta kardan adam olmuş gibi girer içeri, selamünaleyküm komşular, hoşgelmişsiniz, safalar getirmişsiniz başım gözüm üstüne gelmişsiniz diyerek misafirlerini hoşnut eder.

Çaylar tazelenir, maniler, bilmeceler devam eder. Dışarıda yağan kar, evlerin pencerelerini kapatmak üzeredir. Sabaha kadar devam ederse ağırlaşır, toprak damlı evler akmaya başlar. Gece yarısı damların karı temizlenir.

Evin büyüğü anlattığı uzun ve ders verici hikayesini yarıda keser, arkası yarın diyerek maksatlı durur yarın akşam yine birlikte olmak için.

Birlik ve beraberliğin devamını sağlamak.

Komşu, komşu ile akraba, hısım hep birlikte iyi günde kötü günde, hastalıkta sağlıkta beraber olmaktı. Hele ki asker yolu bekleyen analar.

Birbirlerini teselli etmek için elinden geleni yaparlar. Bizim oğlan gitti bitirdi geldi. Allah'ın izniyle seninde gelecek diyerek hoş sohbet hüzünleri dağıtmaya yeterdi.

Uzun kış gecelerinde sohbetler birliktelikler olmazsa hiç çekilmez olurdu diye anlatan nine, kış gecelerinde örgüler yapar, yolluklar diker birbirimize yardım ederdik diye devam eder.

Yağan kar, komşu kapısına kadar temizlenir avlular her zaman için gidip gelmelerine hazır olurdu. Radyo, TV yoktu, kimsenin aklına ahlak bozucu diziler gelmezken, yaşanılmış yaralar, güzel günlerdi beraberlikleri.

Gaz lambası, lüküs ışığında mutlu, huzur dolu günler vardı.

Anlatılan öyküler, hikayeler ile yaşamaya devam edecek yaşantılardı.

SUSMAK GECE GİBİDİR BAZEN, EN SİYAH RENKLERİ BİLE ÖRTER.

HER GECENİN BİR SABAHI, HER UMUDUN BİR GÜNEŞİ OLDUĞU GİBİ...

Yazarın Diğer Yazıları