Nuran Demirhan

Nevruz-Nevgül

Nuran Demirhan

Kültür bir milleti millet yapan değerler bütünüdür. Kültürün en önemli unsurları ise binlerce geçmişi barındıran  gelenek ve görenekleridir.

Doğu ülkelerinde kutlanan Nevruz Şenlikleri, Türklerin tarihi bilinen devirlerinden beri kutladıkları milli bayramlarından biridir.

Nevruz, gece ve gündüzün eşit olduğu, ilkbaharın geldiği 21 Mart gününe tekabül eder. Rumi takvimde Martın dokuzuna denk geldiği için halk arasında Mart dokuzu da denilir.

NEVRUZ-NEVGÜL yeni gün, gün ışığı, Baharın müjdecisi.

Nevruz ile yenibahar gelir, tabiat yeniden doğar.

Nevruz aynı zaman da iyiliği, hoş görüyü, bolluk ve bereketi  temsil eder. Kötülükle geçen çetin kış şartlarının biterek yenibaharı müjdeler.

Eskiden Nevruz gelince evlerde bahar temizliği, boya, badana yapılır, halılar, kilimler yıkanırdı. Aile ve akrabalar birbirlerine hediye alırdı. Bayram tatlıları hazırlanır, her evde yemekler yapılır, nevruz ateşi için çalı, çırpı toplanarak hazır edilirdi. Yumurtalar haşlanıp renga renk boyanıp hazırlanırdı. Açık havada piknikler ve şölenler düzenlenir, eğlenceler yapılarak ateş yakılır üzerinden atlanılırdı.

Kırgız Türkleri, Nevruz kutlamalarında oyunlar düzenleyerek yarışmalar yapar, müzik eşliğinde eğlenceler düzenlerler.

Doğu Asya ülkelerinde kutlanan ilkbaharın müjdecisi Nevruz yöre ve gelenek kültürlerine göre değişik kutlamalar ile devam eder.

Nevruz-Nevgül yenibaharın ilk günü neler yapılır.

Baharın gelişi coşkuyla kutlanır.

Kutlamalarda yiyecek ve içecekler ikram edilir.

Gelenek ve göreneklerden oluşan yiyecekler yapılır.

Bölgesel ve Kültürel zenginlikler sergilenir.

Kültürel sempozyum ve paneller düzenlenir.

İnsanlar yardım ve dayanışma içinde olur.

İnsanlar dualar eder, dilekler tutar.

Birlik ve beraberlik içinde olurlar.

Nevruz bayramı binlerce yıldır, Asya'dan Balkanlara Orta Doğudan Anadolu'ya kadar uzanan geniş bir Coğrafya'yı oluşturan halkın bayramıdır.

Etnik kökeni, Dili, Dini, Irkı rengi, siyasi görüşü ne olursa olsun. Her kes bu ülkenin ayrılmaz ve eşit vatandaşlarıdır. Bütün renkleri ve dokularıyla, bütün zenginlikleri ve güzellikleri ile bu ülke hepimizindir. Bu bilinçle sahip olduğumuz duygular doğrultusunda hepimizin Nevruz Bayramı kutlu olsun.

Yazarın Diğer Yazıları