Nuran Demirhan

MUTLU BAYRAMLAR

Nuran Demirhan

Bayramlar Müslüman ülkelerinin milli ve dini dayanışma günleridir. Müslüman ülkelerinde dini bayramlara önem verilir. Ramazan Bayramı mübarek üç aylar ile başlar. Recep, Şaban, Ramazan ardından üç gün bayram başlar.

Bayram hazırlıkları Ramazan ayı boyunca devam eder. Evlerde bayram, hazırlıkları, bayram telaşı bayram sabahına kadar devam eder. Toplumsal, gelenek ve görenekler toplumların birbirine kenetlenmesine neden olur. Bayramlar, huzurun, hoş görünün başlangıcı, kırgınlıkların, dargınlıkların sona ermesi demektir. Dargınların barıştığı kavgaların sona ermesidir. Çocukların neşe, sevinç günleridir. Yeni elbiseler, ayakkabılar, rengarenk şekerlemeler onların mutluluğuna mutluluk katar. Bayramlar gurbette olanları bir araya getirir. Bayramda memleket hasreti bir nebze de olsa giderilir. Analar, babalar evlatlarının yollarını gözler.

 Telefondaki o ses asker ocağından gelir. Anacım bayramda elini öpmeye geliyorum. Babacım az kaldı merak bayramda oradayım. Hüzünlü geçen bayramlar da vardır. Sevdiklerinden ayrı, yollarını gözleyen analar, babalar işte onlar için o gün hiçç bayram değil, sanki gözü yolda kalmış, için, için evlatlarını bekler.

Bayram yaklaştıkça sorup duruyor gözü yaşlı ana kızım hani abin söz verdi, bayramda gelecekti. Bayramda ordayım demşti. Anacım işi çıkmış bu bayram gelemiyor, inşallah kurban bayramında gelecek derken kızının gözleri dolu dolu olan kızı göz yaşlarını saklar anasından... Ahh anam bi bilse evladını 2 ay önce toprağa verdiğimizi... Hayır, hayır bilmemeli felçli yatağında o garip yüreği nasıl dayanır bu acıya, o yürek yangını ile kimbilir ne hallere gelir!!! Durmadan için, için ağlayan anaya bakıp bakıp yüreği yanan kızının acı gerçeği saklamaktan başka hiç bir şey gelmez elinden.

Hüzün dolu bayramlar yerine, sevinçlerin mutluluğun dolu dolu yaşanması dileğiyle.. Nerede o eski bayramları dedirtmeyen bayram tadında bayramlar dilerim. Tüm İslam aleminin Ramazan Bayramı mübarek olsun. Gönüllerinizin acıdan, kederden dertten uzak olmasını temenni ederim

Yazarın Diğer Yazıları