Nuran Demirhan

Murtava yani murtuğa

Nuran Demirhan

51 bin 793 kişinin katılımıyla Guinness Rekorlar kitabına giren Van Kahvaltısının baş tacı, olmazsa olmazı Murtuğa, otlu peynir, kavut tescillenerek Van kahvaltısının değerini arttırmaya devam ediyor.

Murtuğa'nın öyküsünü dinlerken, kahvaltımızın baş tacı murtava (murtuğa) olduğunu anlatmak güzel olur.

Çocukluğumuzda tavada yumurta der tavaya kırılan tereyağlı yumurtanın lezzetini unutmazken tavada yumurta yapan annelerimizin zamanla yumurtaya un ekleyerek adını murtava koymuşlar. Murtavanın asıl önemi, kalabalık ailelerde daha doyurucu hale getirilmesiymiş.

Murtava yani murtuğanın yapılışı

Öncelikle Tavada tereyağı eritilir, un katılarak kavrulur. Kavrulan unun kokusu çıkınca üzerine, ayrı bir kase içinde bir kaşık un ilave edilerek yumurtalar iyice çırpılır.

 Tavada kavrulan unun üzerine dökülür, ocağın altı kapatılır, karıştırılmaya devam edilir. Yumurta ve un bileşiminin tel, tel olması gerekir. İsteğe göre, bal, reçel, gül reçeli ile kahvaltıda yenilir.

Dillere destan Van Kahvaltısı UNESCO yolunda çalışmalarına devam etmektedir.

Van mutfak kültürünün en önemli değeri Van kahvaltısının çeşitleri içinde murtuğanın leziz değerini hepimiz biliriz.

Özellikle kış aylarında yanan sobanın üzerinde kaynayan demliklerin cızırtısı ve mutfaktan gelen mis gibi murtuğa kokusu ile uyanmanın keyfini hepimiz biliriz.

Kavrulan unun çıkardı o mis gibi koku ortalığa yayılır komşulara kadar giderdi.

Pazar sabahlarının olmazsa olmazı fırından gelen sıcak açık ekmekle yemeye doyulmayan murtuğanın öyküsü murtava bizden sonraki nesillere örnek olunması dileğiyle…

Sırada Van Pastasının tescilini heyecanla beklemekteyiz.

Yazarın Diğer Yazıları