Nuran Demirhan

Mavi Fularlılar Van'ın 100. Yılına ve Dünya Vanlılar Günü'ne Hazır

Nuran Demirhan

Öncelikle Sayın Valimiz ve Van Büyük Şehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu'na Van'ın kurtuluşunun 100.Yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü etkinliklerinde Mavi Fularlılara görev ve sorumluluk vermesinden dolayı teşekkür ediyoruz.

Mavi Fularlılar Van'ın kurtuluşunun 100.yılı ve 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü'ne Vanlılık ruhu ve Van sevdasıyla hazırdır.

2018 Yılı Vanlıların Yılı olacak.

Her yıl 2 Nisan günü 2018'den itibaren Dünya Vanlılar Günü rüzgarı esecek.  Kardeşlik, dostluk, sevgi esen bu rüzgar gelecek yıllarda fırtınaya dönüşecek.

Van'da adını sık sık duyduğunuz Mavi Fularlılardan sizlere özetle söz etmek istiyorum.

Mavi Fularlıların tek amacı Van Mutfak Kültürünü yaşatmak, sunmak tarifleri ile nesilden nesile aktarmaktır. Hiç bir kurum, kuruluş, vakıf veya derneğe bağlı olmadan gönüllü olarak yapılan çalışmalarımız takdir görerek devam etmektedir.

 Van Yemekleri Grubu sayfa yöneticisi Dr. Mine Kılavuz Öngün tarafından gerçekleştirilen Van yemekleri buluşmasında, Van'da Mavi Fularlı 14 gönüllü kadının bir araya gelmesiyle gönüllü grup oluşturduk.

Mavi Fularlılar ilk olarak 2.Nisan 2017'de Van'ın kurtuluşunun 99.Yılı kutlamaları sonrası başarılı çalışmalar gerçekleştirdi.

Bakın neler yaptık?

1-2 Nisan Van'ın kurtuluşunun 99.yılında, Van yemekleri buluşmasında Van'ın yöresel yemeklerini yaparak unutulmaya yüz tutmuş tarifleri gün yüzüne çıkarttı. Van'da Van yöresel yemeklerinin sunumu ve eğlencesiyle bir ilke imza attı.

2-Hıdrellez etkinliğinde, Van kahvaltısı ile birlikte coşkulu eğlenceler düzenlendi. Van kahvaltısının unutulan tarifleri ve sunumu gerçekleştirildi.

3-Anneler günü etkinliği ile yine Van kahvaltısı, Akdamar Adası gezisi düzenlendi.

4-Ramazan ayında, Kadir gecesi 14 Bayan kendi evlerinde, Van pastası yaparak, Boyalar Cami önünde halka dağıttı.

5-Van'da satışı durdurularak halka tekrar tahsis edilen, Milli Egemenlik parkında piknik düzenleyerek, Vali Murat Zorluoğlu'na Şükranlarını sundular.

6-Van Valisi Murat Zorluoğlu ve Değerli eşi Sevcan Zorluoğlu ile Vali konağında  Van kahvaltısının sunumunda bir araya geldiler. İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Cemil Öztürk ile değerli eşine Van kahvaltısı kültürü ve Kanal 7 Avrupa (Meltem ile zirvedekiler) Programının Van Gölü kıyılarında, Van kahvaltısının çekimlerini gerçekleştirdi.

7- İpek yolu Belediyesinin yaptırdığı, Şehit Polis Ahmet Çam Parkı'nın açılışına gelen davetlilere Van'ın yöresel tatlarından Van pastası, hedik, eğirdek, Van çöreği gibi yöresel sunumları ile katkıda bulunuldu.

8-Aşure ayında, Mavi fularlılar ekibi kendi emekleriyle, Bakıma muhtaç, yaşlı ve engellilere aşure dağıtımı yapıldı.

9-Van Balığı tanıtımı ile Van Balığının 15 farklı çeşitte sunumu gerçekleştirildi. Ayrıca Van Balığı ile El böreği ve Eğirdek yapımı çalışmalarında, Van Balığının değişik tatlarda da kullanabileceği çalışmasını gerçekleştirdi.

10-Food and Travel dergisi için Van yemeklerinin tarifleri, malzemeleri, pişirilmesi ile birlikte çekimlerini gerçekleştirerek, Dergide Van yemeklerini dünyaya tanıttı. Ayrıca bu dergide Van'ın unutulmaya yüz tutmuş çok eski bir hamur işi olan Umaç helvasının tarifi ve yapımını da gerçekleştirdi.

11-29-Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarında, Van Gürpınar, Kız yatılı bölge okulunda, Van'ın yöresel hamur işleri ile birlikte kız çocuklarına hediyeler dağıtıldı.29 Ekim Cumhuriyet Bayramı törenlerine katılım sağlandı.

12-Van'ın Saray ilçesinde yine Anne eli ile yapılan Yöresel hamur işleri ve hediyeleri Kız Yatılı Bölge okulunda eğlenceli anlarda kız çocuklarının yanında oldu.

13-24 Kasım Öğretmenler gününde emekli öğretmelerle bir araya gelerek günün anlam ve önemini gerçekleştirdi.

Mavi Fularlıların her zaman yanında olan, destekleyen Vansesi Gazetesi ve Genel Yayın Yönetmeni İkram Kali'ye çok teşekkür ederiz.

Mavi Fularlılar ekibi olarak, Van Mutfak Kültürünü Van'ın 100. Yılında ve Dünya Vanlılar Günü'nde yaşatmaya, tanıtmaya devam edeceğiz.  Desteklerini esirgemeyen Van sevdalılarına teşekkür ederiz.

Yazarın Diğer Yazıları