Nuran Demirhan

Kız Taşı Efsanesi

Nuran Demirhan

Van merkeze 50 km uzaklıkta bulunan Amik Mahallesi (Yeşilsu) 96 haneli, Van Gölü'nün doğu kıyısında yer alır.

Amik mahallesi göl kıyısında, Amik kalesi Urartular döneminde doğal kayalık tepeye Andezit taşlardan örülerek yapılmış olan kaledir.

Yaz mevsiminde piknikçilerin dinlenme yeri olarak oldukça rağbet gören bu sahil mahallemiz Van gölünün güzelliği ve yeşilliği insanların vazgeçilmez durağı olur.

Gölün karşı kıyısında Süphan Dağı heybetli duruşu ile gün batımının seyrine dalanları adeta büyüler.

Süphan Dağı'nın Güney etekleri ile Van Gölünün kuzeyi arasında yer alan Bitlis ilinin Adilcevaz ilçesiyle Amik'in sonsuz aşk hikayesi, Van Gölü dolaylarında yaşanılmış efsane, vaktiyle Amikli köyünden delikanlının biri Adilcevaz Dizdarının (kale bekçisi) kızına aşık olur.

Amikli delikanlı her gece koskoca gölü yüzerek karşıya geçer, sevdiği kızı görmeye gidermiş.

Dizdarın kızı da sevdiği için her gece sevdiği onu rahat görebilsin diye kıyıdaki en yüksek taşın üzerine çıkarak ona ışık yakarmış.

Bu iki sevgili böyle uzun müddet buluşmaya devam ederler. Delikanlı her gece Gölde yüzer sevdiği kız ona ışık yakar. Ne delikanlı Van Gölünün azgın dalgalarından korkar, nede Dizdarın kızı babasından korkarmış.

Bir gece Van Gölünün içinde kuvvetli fırtınaya yakalan delikanlı genç kızın fırtınadan sönmüş olduğu ışığı göremeyince dalgalarda boğuşarak kaybolup gider.

Sabaha kadar delikanlıyı bekleyen kız gözyaşlarına boğularak Allah'a yalvarmaktan başka çare bulamaz.

Allah'ım ya benimde canımı al, yada beni burada taş yap diyerek haykırır. Kıyamete kadar sevgilimin başucunda kalayım diyerek dua eder. Duası kabul olan kız orada Taş olur.

Adilcevaz'da Van Gölü kıyısında bir taş vardır. Adına kız taşı derler ve ilave ederler bu taş Gölün kenarında sevdiği genç için ışık yakan Dizdarın kızıdır.

Yazarın Diğer Yazıları