Nuran Demirhan

İnsan olmak

Nuran Demirhan

Yeryüzünde yaşayan canlılardan, konuşma, düşünme, evreni yaşayabilme, kavrama, değişebilme, biçimlendirme, yoktan var etme özelliğine sahip tek varlık insandır.

Her insanın yaradılışı farklıdır. İnsanları birbirinden ayıran özellikleri, karakteri, yürüyüşü, huyu, düşünceleri ve hayata bakış şeklidir.

İnsanın en büyük özelliği, diğer canlılardan farklı yaratılışıdır. Allah'ın yarattığı, Her canlı doğar, büyür, yaşar ve ölür.

İnsan olmak, insan gibi yaşamak deriz.

İnsan olmak, Eğitim, para, mal, mülk zenginlik değil. Vicdanlı yaşamaktır. İnsanın en büyük özelliği, diğer canlılardan farkı vicdanıdır.

Yeryüzünde o kadar çok insan sıfatı ile insan olmayan canlı var ki insan olarak doğmuş fakat insanlık ile alakası olmayanlar.

İnsan hayatında, üç şey kişinin kendine zarar verir. Öfke, açgözlülük, kibir.

ÖFKE: İnsan hayatının en tehlikeli anıdır. Yanlış kararlar vermeye, hayatını mahvetmeye sahip olma duygusudur. Öfkenin her şeyi yerle bir edeceği, hatalarının dizginleyemeyeceği anlarda düştüğü çaresizlik durumu. Öfkeliyken şu sözü unutmamak gerekir.

KESKİN SİRKE KÜPÜNE ZARAR VERİR.

AÇGÖZLÜLÜK: Dünyadaki varlığı ile doymak bilmeyen, nefsine hakim olmayan sürekli mal, mülk sahibi olmak isteyen kişilik sahipleri açgözlü olarak elde ettikleri sahip oldukları ile mutlu olmayan insanlardır. Bu tür kişilik sahibi insanlar her zaman yalnızdır. Çünkü mutluluk onlar için doyumsuzluktur. Paylaşmayı bilmeyen bencillik içinde yaşamak isteyenler asla mutlu olamazlar. Çünkü şükür etmek yerine asi ve doyumsuzluk içinde yaşayanlardır.

Sevgi ve merhamet duygusunun yitirilmemesidir.

KİBİR: Kendini herkesten üstün tutma, büyüklenme ben, benim diyen karekteri taşıyanların özelliğidir kibirli olmak, oysaki kibir insanları toplumdan uzaklaştıran iten tek unsur olarak görülsede kişinin kabul edememesi duygusu ağır basar. Kibir nefrete dönüşür, sevgileri uzaklaştırır.

Büyüklük, yücelik, ululuk sade yüce Allah'a mahsustur.

Rahmetli babamın sözünü yazmadan geçemeyeceğim.

İnsanların altından direği olsada, yine bir  insana muhtaçtır derdi.

İnsani duyguları ile yaşamak insanoğluna mahsustur. İnsan olmak için önce vicdan önemlidir. Vicdanımızın sesine kulak vererek yaşamak ve yaşatmak, insanların en büyük çabasıdır.

Unutmayalım ki hayat çok kısa, ömür dediğimiz her şey an meselesidir.

İnsanı değerler içinde olmak için, insan gibi insan olmak gerekir.

Bilgeliğin yolu, bilmekten değil dinlemekten geçer.

Bu yüzden az bilge çok ukala vardır.

Hayatta sağlam bir duruşu olmayanın hayatı hep kararsızlıklar içinde gelip geçer.

Vicdanı hür, vicdanlı nesiller yetiştirmek için çok çaba sarf etmeliyiz.

Yorumlar 2
Sinan Solmaz 11 Aralık 2022 12:58

Eline yüreğine kalemine sağlık.

Sinan Solmaz 11 Aralık 2022 12:58

Eline yüreğine kalemine sağlık.

Yazarın Diğer Yazıları