Nuran Demirhan

Van Depremi (2011) Japaon Doktor Atsushi Miyazaki

Nuran Demirhan

23 Ekim-9 Kasım 2011 Tarihlerinde Van'da yaşanan büyük yıkım ve acılara neden olan depremlerde 644 vatandaşımızı kaybederken,1966  kişi yaralı,252 kişi enkaz altından sağ çıkarılırken, on binlerce insanın evsiz kaldığı depremlerin acısı ile 23 Ekim 2011 Yılından bugüne 8. Yılı geride bıraktık.

23 Ekim 2011, Günlerden Pazar  saat 13.41 Merkez üssü Tabanlı Erciş Depremin şiddeti  7.2 yer yerinden oynamıştı, afet bu kez yine Van'ı vurmuştu. Fiziksel, ruhsal, ekonomik ve sosyal yıkımlara neden olmuştu.

Deprem halen Dünya genelinde baş göstermekte kötü sonuçlara, ölümlere, yıkımlara neden olmaktadır. Ülkemizde bir  çok yıkıcı depremlere şahit olduk, memleketimizde bire bir yaşadık.

Yaşanılan birçok afetin meydana gelişini önceden tespit edemeyiz, ancak  tedbirini alarak yaşanılacak felaketlere engel olabiliriz.

Afetlerden sel, deprem, yangın, heyelan, çığ gibi doğa olaylarının hayatımızda her an yanı başımızda olduğunu unutmamalıyız.

Van'da yaşadığımız yıkıcı depremlerde enkaz altında arama ve kurtarma ekiplerinden gönüllü olarak Van'a gelen Japon Dr.Atsushi  Miyazaki asıl kahramanlık göstererek, 9 Kasım 2011'de 5.6 büyüklükteki deprem ile Van 'da kaldığı otelin yıkılması nedeniyle hayatını kaybetmişti.

Japon Kahraman Dr.Atsushi Miyazaki kimdir?

Japonya'dan kalkıp bilmediği bir memlekete yardım için koşan bir aktivist doktor.. 41 yaşında olan Miyazaki, Japonya'nın Oita bölgesinde doğdu. Tıp eğitimi aldı. Daha önce kadınlara iş imkânı sağlayan bir yardım örgütünde çalıştı. Filipinler'de sivil toplumun yardımına koştu.. Dr. Atsushi Miyazaki, Van'daki depreme de yardım için gelmişti. Türkiye'ye gelen 3 kişilik Japon ekibinden biriydi. 2 ay önce yardım kuruluşu AAR'a katılan Atsushi Miyazaki, deprem haberiyle soluğu Van'da aldı. Ancak 5.6'lık depremde hayatını kaybetti. Van depreminin simgelerinden biri artık Dr. Miyazaki. Hiç tanımadığı insanları yaşatmak için verdiği çabayı ne Vanlılar ne de Türk halkı unutmayacak.

Dr. Miyazaki. Hiç tanımadığı insanları yaşatmak için verdiği çabayı ne Vanlılar ne de Türk halkı unutmayacak. İnsanlık namına  üç kişilik ekibi ile gelen arama kurtarma çalışmalarına tam 18 gün katkı sağlayan Japon Dr.Atsushi Miyazaki mekanın cennet, kabrin nur dolsun.

2011 depremlerinin 8. yılında depremlerde hayatını kaybeden öğretmenlerimizi, basın mensuplarını vatandaşlarımızı  saygı ve rahmetle anıyoruz.

Van depremlerinde, zor günlerimizde  yardımımıza koşan devletimiz ve milletimiz başta olmak üzere herkese bir kez daha teşekkür ediyoruz.

Yaşanılan depremlerin ardından yitirdiğimiz sevdiklerimizin, yakınlarımızın mekânları cennet olsun.

Yazarın Diğer Yazıları