İkram Kali

Van Yemeklerinden Sinerji Çıktı!

İkram Kali

 

Geçmişten günümüze Geleneksel Anadolu Mutfak Kültürü'nün ortaya çıkışı ve gelişiminde yemek ve sofra önemlidir.  Düğünler, bayramlar, taziye günlerinde kurulan sofralar, yenilen yemekler beslenmenin ötesinde buluşma, kaynaşma, barışma, yakınlaşma zamanlarıdır.  

Bizi Vanlı yapan Van'ımızın en önemli kültür öğelerinden  olan Van yemekleri ve mutfak kültürüdür. Bu  zengünlğimizin kaybolmaması, gelecek kuşaklara eksiksiz doğru aktarılması düşüncesiyle farklı dönemlerde ikisine  Van yemekleri bildirisi sunarak katıldığım sempozyumlar yapıldı. Kimi zamanda Van yemekleri üzerine yarışmalar düzenlendi, kitap ve dergiler çıkarıldı.

Van mutfağı coğrafi yapı, iklim koşulları içinde bölgede yetişen  sebze, tarım ve bakliyat ve hayvansal ürünlerle şekillenmiştir.. Paylaşımcı sofralara maharetli ellerle hazırlanarak gelen Van yemekleri kendine özgü lezzet ve değer taşır. 7 bin yıllık geçmişe sahip Van ilimiz zengin mutfak kültürüne sahip oılan Van'da yapılan arkeolojik kazılarda binlerce yıl öncesine ait mutfak malzemeleri, beslenme, mutfak ve yemek kültürüne ait bulgular elde edilmiştir. 

Meydana gelen savaşlar, depremler, göçler sonucunda bir kısım yemek tariflerimiz ve mutfak kültürümüz kaybolmuştur. Şimdi gönüllü Van sevdalıların çabalarıyla  günümüzde onlarca  Van yemeği yeniden keşfedilerek, gün yüzüne çıkarılarak sofralarda yerini alıyor.

Doğal, organik ürünlerle, kadim lezzetlerle beslenme ihtiyacı günümüzde yöresel yemeklere olan ilgiyi artırmıştır. İletişimin artması ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla Van yemeklerine sahip çıkmayı, öğrenmeyi, pişirmeyi merak ederek bu amaçla sosyal medyayı, akıllı telefonları kullanan Vanlılar ile  Van'da doğmayan ancak Van ile ilgili bulunan Van dostları dediğimiz aileler bulundukları şehirlerin sınırlarını aşarak sosyal medyada kurulan Van Yemekleri Grubu etrafında bir araya gelmişlerdir. 

 

Bu birliktelik sayesinde ilimize özgü unutulmaya yüz tutan onlarca yemek, çorba, tatlı tarifi yeniden sofralarda yerini almaya başlamıştır.

 

 

Sosyal medya facebook sayfasında Murat Oto tarafından kurulan, Vanlı Dr. Mine Kılavuz Ongün'ün yöneticiliği ve Tuğba Çelik Kurtuluş'un yardımcılığında hızla gelişerek yaklaşık 10 bin üyeye ulaşan Van Yemekleri Grubu üyeleri Van yemek tariflerini, mutfak bilgilerini, fotoğraflarla paylaşıyorlar. Van yemeklerinin ve sofrasının birleştirici gücünü doğru değerlendiren Van Yemekleri Dostları şimdi çok önemli bir etkinliğe imza atıyorlar.

Van, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Balıkesir, Eskişehir,  Mersin, Aydın, Hatay ve ülkenin birçok yerinden katılan, benimde üyesi olduğum, destek sağlamaktan onur duyduğum Van Yemekleri Grubu, Van yemeklerinin sağladığı güçbirliğini benzeri olmayan sinerjiye dönüştürüyor.

 

Gazetemizin haber ve yazılarıyla desteklediği Van Yemekleri Dostları bakın ne yapıyorlar? Van Yemekleri Dostları bulundukları illerde Van'ın tarihini şanlı gününü anlamak, anlatmak ve Van ile bağlarını güçlendirmek üzere 2 Nisan Pazar Günü  " Van Yemekleri Dostları 2 Nisan Van Buluşması" sloganıyla Van yemekleri sofrası etrafında buluşacaklar.

 

Türkiye'de ve Van'da ilk defa 2 Nisan günü Vanlı aileler evlerinde kendi elleriyle yaptıkları Van yemeklerini beraberlerinde getirerek Van sevdalısı dostlarıyla paylaşarak birlikte afiyetle yiyecekler.  Yemek öncesi ve sonrasında Van'ın 99. Kurtuluş yılı anlatılacak. Bu güzel günde Van türküleri söylenecek, Van şiirleri ve manileri okunacak, Van ve 2 Nisan anıları dile gelerek  yan yana halay çekilecek.

 

 Vanlılar tarihlerinde ilk defa her hangi bir resmi kurumun, kuruluşun, derneğin etkisi,  katkısı önerisi olmadan ortak düşünceyle Van Yemekleri Dostları 2 Nisan Van Buluşması organizasyonuyla Van, Ankara, İstanbul, Bursa, Balıkesir illerimizde anlamlı etkinlik gerçekleştiriyor.  Bu illerimize yakın kentlerde yaşan Vanlılar da buluşmaya katılarak tarihi günün mutluluğunu, heyecanını Van yemekleri eşliğinde doyasıya yaşayacaklar.

 

Van Yemekleri Dostları 2 Nisan Van Buluşması Van'ıızın Kurtuluşunun 100. Yılı olan 2 Nisan 2018 kutlamalarının ne denli coşkuyla geçeceğinin ilk habercisi, ilk adımıdır.

 

 Vanlılar el ve gönül birliğiyle 2 Nisan Pazar günü yurdun dört bir yanında tarihe geçecek anlamlı bir buluşma gerçekleştirecekler.  Ortak gönüllerden, düşünceden doğan bu güzel buluşmayı gerçekleştiren, emeği geçen cesur, Vanlıları yürekten kutluyorum.

 

Vanlıların Van yemeklerinin özgün lezzetleriyle bezenen sofralarda güçlenen birlik ve beraberlikleri bin yıl sürsün. ' Nisan Kurtluş Bayramınız kutlu olsun. 

Yazarın Diğer Yazıları