Nuran Demirhan

Dua- sabır- zaman

Nuran Demirhan

DUA: Bizi yaratan, bize can veren, yaşadığımız hayatta önümüze çıkan her zorlukta dua eder, yardım bekleriz. En sıkıntılı zamanlarda, en sevinçli zamanlarda dua eder, dua bekleriz.

Oysaki ne yaşarsak, yaşayalım imtihanımızdır. Yaşam mücadelesidir, önümüzdeki engellerde bizlerin tek sığınağıdır dua etmek.

Ne güzeldir insanın acizliğini bilmesi, güçsüzlüğünü bilmesi, Yaradan'a sığınması, kiminin duası erken kabul olunur, kiminin duası geç kabul olunur. İnsanın Yaradan'ına sığınması gönül ferahlığıdır. Soluk almamıza, parmağımızı oynata bilmemize Yaradan'ın bize verdiği beyin hücrelerine, yaşadığımız her ana dua etmek bizi Yüce Allah'a daha çok yakınlaştırır. Dua etmek kişinin duygularını dışa vurumudur ve Yüce Allah'a inancıdır. İnancın var olduğu yerde başarı vardır. İnancın var olduğu yerde mutluluk vardır. İnancın var olduğu yerde huzurun yaşantısı vardır.

SABIR: Yaşanan sıkıntılar ne kadar büyük olursa olsun, erdemli insanlara düşen en büyük görev sabırdır. Atalarımızın dediği gibi ' Sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır.'

Kimine göre sabır zordur, kimine göre önünde kocaman engeldir.

Evet, sabır zordur, atlatılması güç engeldir. Adeta zorlu bir sınavdır. Bu sınavda sabredenler kazanacaktır.

Başımıza gelen her zorlukta, olayda hep ben mi benim başıma mı gelecek diye isyanlarda oluruz. Ancak şunu unutmamız gerekir ki bu tür isyanlar la hiç bir çözüm yolu bulamayız.

Geldiğimiz yer aslında sabırdır.

Atalarımız ' Sabreden Derviş Muradına ermiş' sözünü boşuna kullanmamışlardır.

Bu söz bize şunu gösteriyor ki yaşadığımız acılar, kederler, üzüntüler karşısında sabır en büyük hikmettir. Sabır zor gelir ama emin olunuz ki sonunda huzur gelir. Özellikle gençliğimize hitaben Genç nesil sabırlı olun olunki feraha kavuşa bilesiniz.

ZAMAN: İnsanın hayattaki en değerli hazinesi zamandır. Çünkü hayat kısadır ve boş yere harcanan zamanın telafisi yoktur. Yaşadığımız sürece ne kadar birikim yapmışsak o sürenin her zaman kazancını almış oluruz. Boşa harcanan zamanlarda hiç yaşanmamışlık gelir akıllara..'Zaman sana uymamışsa sen zamana uy' derken geçen zamanlara hayıflanmamak gerekir.

Zaman olmazsa insanoğlu hiç bir şeyin değerini bilmezdi. Zamanın olmadığı bir dünya düşünelim. Acaba zaman olmasaydı neler olurdu hiç düşündünüz mü? Zaman olmasaydı hiç bir değişim ve hareket olmazdı. İnsanoğlu yaşamın değerini bilmez öylesine bir yaşam oluştururdu. Sınırlı olan herşey ne kadar değerli ise zamanda hayatımızda o kadar değerlidir.

Hayatındaki insanları tanıyamazsın, ancak zamana bırakır öyle tanımaya başlarsın, Çünkü tanıyamadığın insanla hayat süremezsin. Zamanın ne kadar değerli olduğu anlamak için zamana ihtiyaç duyacaksın. Bir çocuğun aklından geçenleri düşünürsek dedem bu zaman kadar nasıl gelmiş der. Oysaki dedenin yaşadığı hayat  zamanlarını o yaşamadığı için bilemez. Onun da dedenin zamanına gelmesi için  yaşayacağı hayat zamanıdır. Zaman çok geniştir öyle bir süreçtir ki insan anlayamaz. Zamanın sonuna gelindiğinde her şeyi anlar,zamanın değerini daha iyi anlar, zamanı nasıl kullanacağını öğrenir, zamanın boş geçmeyeceğini çözer ama önemli olan bunu geçen zamanın sonunda değil de hayatın içindeyken öğrenmektir.Hayatı ve zamanı boş geçirmemek dileğiyle..

Yazarın Diğer Yazıları