Nuran Demirhan

Alaköy'de kavun yediniz mi?

Nuran Demirhan

KAVUN: Sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir.

Anayurdu orta Asya ve Anadoludur. Doğu Anadolu Bölgesinin merkezi Van Alaköy denilince akla kavun gelir.

Alaköy'de kavun toplama zamanı dedik Mavi Fularlı arkadaşlarım ile Kavun tarlalarına gittik.

Tarlada hasat zamanı çoktan başlamış, tarla sahibi Yaman Çiçekel'in tarlasında kavun toplamaya başlarken eşsiz güzellikteki tamamen doğal bal gibi kavunlar hakkında kendisinden bilgi almak istedim.

Yaman beyin tarladaki emeği gözle görülmeye değerdi.

Kavun ekme işini yaklaşık 17 yıldır gönüllü yapan Yaman Bey tarlasındaki kavun ekme işlerini anlatırken öncelikle bu muhteşem tarlada kavun çeşitlerini sormak geldi aklıma. Tarlasında üç çeşit kavun ektiğini anlatmaya başlarken toprağında ne gübre, nede hormunal bir ilacın olmadığına dikkat çekti. Toprağın bereketi o kadar güzeldi ki serpme kavunlar sırasıyla sararmış toplanmaya hazırdı.

Birinci çeşit kavun tam sarı çok tatlı, ikinci çeşit kavun az sarıdır az tatlıdır. Üçüncü çeşit tamamen olgunlaşan tezgahlar da hemen tüketilmesi gereken bal kavundur. Bunca emek verilen hormonsuz tamamen doğal olan Alaköy kavunu adı altında satılan diğer kavunlara dikkat çekmek isteyen Yaman Bey çevre illerden gelen Alaköy kavunu diye satılan kavunlara itimat etmeyiniz diyerek vurguladı.

Kavunun hasını yemek için Alaköy kavununu yiyin, aromasını ve lezzetini hemen fark edeceksiniz.

Memleketimizin bunca güzelliklerini tanıtırken yetkililere seslenişimiz, Alaköy'de Kavun toplama şenlikleri, festivali olsun.

Ege Bölgesinde her yıl Bağ bozumu şenklikleri, festivalleri yapılır.

Bizim memleketimizin kavununu neden dünyaya veya çevre illere tanıtmayalım.

Dillere destan farklı, farklı lezzetlerini yemeyenlere yedirelim.

Sodyum, potasyum, magnezyum ve demir bakımından oldukça zengin insan vücuduna faydalı bu meyveyi tanıtmak için daha ne bekliyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları