Nedim İlikçi

Van konulu kitaplar

Nedim İlikçi

Değerli okurlar merhaba.

Bu günleri anlamanın ve yarınlara daha iyi hazırlanmanın yolunun kitap okumaktan geçtiğini hepimiz biliyoruz. Çünkü geçmişimizi ve kültürümüzü ancak kitaplardan öğrenebiliyoruz. Hele bu kitaplar yaşadığımız ilimiz ve bölgemiz ile ilgili olunca bunun hayatımıza katkısı bir başka oluyor. Kitaplarda adeta kendimizi buluyoruz ve bizden önce yaşamış hemşehrilerimizin hangi koşullarda yaşadıklarına tanıklık ediyoruz.

 1915'de yakılıp yıkılan, işgale uğrayarak hafızasını yitiren Van ile ilgili okuyacağımız her bir kitabın bu günlerimizi daha anlamlı ve bilinçli yaşamamıza vesile olacağına inanıyorum. Kulaktan dolma bilgilerle dünleri değerlendirmenin ve bu günleri olumlu yaşamanın mümkün olmadığına inanıyorum.

 Van ile ilgili herhangi bir siyasi ya da meşrebi kaygıya kapılmadan yayınlanmış bulunan yerli ve yabancı tüm kitapları okuyucularla paylaşmaya çalışacağımı belirtmek istiyorum. Bu konuda onlarca kitabın olduğunu biliyorum. Yeni yayınlanacak kitapların da takipçisi olacağım. 

 Van'ımız binlerce yıldır insanların yaşadığı bir yerleşim yeridir. Milat öncesinden bu güne çok farklı etnisitelerden, dinlerden, mezheplerden, meşreplerden insanlar ilimizi yurt edinmişler. Bizler farkında olsak da olmasak da bu gün yaşadığımız hayatımıza değer katmışlar. Bunların izlerine tarihi ve turistik yapılarımızda, türkülerimizde, yemeklerimizde, yerel giysilerimizde, coğrafi isimlerimizde, hikâyelerimizde vb. olgularda rastlıyoruz.

İlimize gelen birçok seyyah olmuştur. Bu seyyahların basılan ve Türkçeye tercüme edilen eserleri vardır. Seyyahların yüzlerce yıl öncesine dayanan gözlemleri, ilimizin geçmişi ve yaşam koşulları hakkında önemli bilgiler vermektedir. Bu bilgileri okumak son derece heyecan vericidir. Yüzlerce yıl öncesi ile bu günün yaşam koşulları, inançları ve insanları arasında kıyas yapma şansı veriyor. Daha doğrusu nereden nerelere geldiğimiz hususundaki yolculuğumuza ışık tutuyor.

İlimizde görev yapmış ya da teftiş amaçlı gelmiş birçok yerli yabancı devlet görevlileri vardır. Bunların hatıraları ve tuttukları raporlar son derece öneme sahiptir. Geçmişte devlet idaresinin niceliği ve niteliği hususunda son derece önemli bilgiler vermektedirler.

Yapılan her arkeolojik kazı, yerli ve yabancı arşivlerden edinilen her bilgi, dağarcığımıza yeni bilgiler katıyor. Bu bilgilere ulaşmak da yayınlanan ve yayınlanacak kitapları okumakla mümkün oluyor.

Dostlarımızla sohbetlerimizde Van hakkında konuşurken bahse konu bilgileri hangi kaynaktan edindiğimi soruyorlardı. Ben de hatırladığım kadarıyla kendileri ile bu kaynakları paylaşıyordum. Hatta bazen toplu olarak telefonuma kaydetmiş olduğum bu kitap listesini isteyenlerin telefonlarına aktarıyordum. Aynı şekilde ben de Van ile ilgili okudukları kitap adlarını onlardan  alıyor ve kitaba ulaşmaya çalışıyordum.

Vansesi Gazetesi sahibi Erdal Perihan ve yazı işleri müdürü İkram Kali dostlarımla Van ile ilgili sohbet ediyorduk. Birbirimizle paylaştığımız kitap bilgilerini ilgilenmek isteyen herkes ile paylaşmanın yararlı olacağını düşündük. Van ile ilgili bilgilerin işlendiği kitapları hatta makaleleri Van'ın 81 yıllık sesi, arşivi, hafızası olan Vansesi Gazetesi aracılığı ile tanıtarak okuyucular ile buluşturmanın Van adına hayırlı bir hizmet olacağı kararına vardık. Biraz da bu dostlarımın teşviki ile bu görev bana düştü.  Böylece her hafta bir kitabı tanıtma kararı aldık.

Bundan böyle her pazartesi günü hepimizin özgür, bağımsız, tarafsız gazetesi olan Vansesi gazetesinde Van ile ilgili bir kitabı tanıtmaya çalışacağım. Tamamen Van ile ilgili veya Van ile ilgili bilgilerin geçtiği yüzlerce kitap olduğunu biliyorum. Ulaşabildiğim ve okuyabildiğim ölçüde bu kitapları sizlerle buluşturmaya çalışacağım. Tanıtacağım Van konulu kitapların sizler tarafından ilgiyle okunacağına inanıyorum.

Van'ın kültür hayatına küçükte olsa bir katkı sunabilirsem kendimi bahtiyar hissedeceğim.

Sağlıcakla kalın…

Yazarın Diğer Yazıları