Nedim İlikçi

Van Demek Vatan Demek

Nedim İlikçi

Değerli okurlar; Ziya Şahin Bey 1961 yılında Kayseri ilinin Pınarbaşı ilçesine bağlı Pazarören kasabasında dünyaya gelir. Kayseri Pınarbaşı Mimar Sinan Öğretmen Lisesinde birinci sınıfı bitirdikten sonra Van Kız Öğretmen Lisesine naklen gelir. İki yıl Van'da okuduktan sonra 1979 yılında Pazarören Öğretmen Lisesinden mezun olur. Çeşitli kurumlarda çalıştıktan sonra 2008 yılında emekli olur.

Ziya Şahin Bey'in Van ile ilgili hikâyesi ablasının (Sarı Gelin) Van'a gelin olarak gelmesiyle başlar. 1976 yılında ablasını ziyaret amacı ile Van'a gelir. Yaz tatilini ablasının yanında Van'da geçirir. Okulların açılacağı dönem Kayseri'ye dönmeye hazırlanırken ablası ve eniştesi O'nun tekrar Kayseri'ye dönmesine izin vermezler. Bizimle kal ve okuluna burada devam et derler. Van Atatürk Lisesine kaydını yaptırırlar ama Ziya Şahin Kayseri Pınarbaşı'nda öğretmen lisesinde okuduğu için naklinin Van Kız Öğretmen Okulu'na yapılabileceğini söylerler. Van Kız Öğretmen Lisesinde az sayıda da olsa erkek öğrenciler de okumaktadır. Sonuçta Ziya Şahin Bey iki yıl Van Kız Öğretmen Lisesinde okur.

Ziya Bey aradan kırk yıl geçmesine rağmen Van'ı ve Van'da edindiği dostlukları unutamaz. Yaşadığı dostlukların ve anıların kaybolup gitmesine gönlü rıza göstermez. Van'da tanışmış olduğu arkadaşlarına ve öğretmenlerine ulaşır. O dönem ile ilgili bir kitap çalışması yapmak istediği yönündeki fikrini onlarla paylaşır. Arkadaşlarından o dönem ve sonrası ile ilgili anılarını yazıp kendisine ulaştırmalarını ister. Kendisine ulaşan anıları bir araya getirerek kitaplaştırır. Bu dostlukların ve anıların gelecek nesillere ulaştırılmasının önemine binaen bu kitabı hazırlar. Kendisine böyle önemli bir eseri ülkemiz ve ilimizin kültür hayatına kazandırdığı için teşekkür ederim.

Kitabına Van'ın tarihini anlatmakla başlar. Van ile ilişkisine sebep olan Sarı Gelin olarak isimlendirdiği ablasına ağıt yakar. Vanlı gazeteci ve yazarlardan da Van ile ilgili yazılar alır ve söyleşiler yapar. Bu yazı ve söyleşileri de kitabına alarak kitabını daha zengin kılar. Her bir arkadaşından almış olduğu anıları, dönemin yaşam koşulları ve anlayışı hususunda okuyucuya çok önemli bilgiler verir.

Ziya Bey'in Van ile bağı hiç kopmaz. Aradan yıllar geçer ve Sarı Gelin (Nursel Abla) çoluk çocuğa karışır. Kitaptan okuyunca hüzünlendiğim ve sizlerin de okuyunca hüzünleneceğinize inandığım kısa bir bölümü sizlerle paylaşmayı uygun buldum:" artık sarı gelin Vanlı olmuş, çocuklarını evermişti. Van'dan kopması mümkün değildi. O yaz bize gelecekmiş. Hiç olmazsa kardeşime birkaç parça hediye alayım diye çarşıya çıkmış. Biraz fazla gezdiğinden olsa gerek, ani bir beyin kanaması ile olduğu yere yığılmış. Hastaneye sevk etmişler. Duyunca deli oldum. Durun dedim. Bekleyin dedim. Dayan bacım, uyan bacım dedim ama yetişemedim. Bir seher vakti melekler hastane bahçesine inmişler ve sarı gelini alarak cennete uçmuşlar. Sabaha karşı yeğenim Dursun arayarak kara haberi verdi. Giderken Köşker Dağından bir avuç toprak ile bir testi su götürdüm. Bir öğlen namazından sonra Sarı Gelin'i Erek Dağının eteklerine taşıdık. Kabre indirirken kucağıma aldım. Deli gibi sarıldım cansız bedenine, ölesiye öpüp kokladım. Bir ömür bana analık ve ablalık eden Sarı Gelin'i toprağa vermeye kıyamadım."der…

Sonuçta kader; Köşker Dağının toprağı ve suyu ile Erek Dağının toprağı ve suyunu, Sarı Gelinin bedeni ile yoğurur ve bu durum "Van Demek Vatan Demek" olarak ifadesini bulur. Sarı Gelin'e Allahtan rahmet diliyorum.

 "Van Demek Vatan Demek" isimli kitap Ziya Şahin tarafından yazılmış. Kayseri'de Laçin Yayınlarında Mehmet Çelebi tarafından yayına hazırlanmış.2017 yılında Ankara'da Bizim Büro Yayınları tarafından basılmış, 340 sayfadan ibarettir. Yazarımızın ulaşabildiği oranda sınıf arkadaşlarının ve öğretmenlerinin anılarını ve yaşam öykülerini topladığı bu kitap, 45 yıl öncesinin Van'ını ve sosyal yaşamını öğrenmek isteyenler için önem arz etmektedir. Van'ımızı tanımak isteyen herkesin okuması gereken bir kitap olduğunu tavsiye ediyorum.

Kalın sağlıcakla…

Yazarın Diğer Yazıları