İkram Kali

Şimdi Vanspor'a destek zamanı

İkram Kali

Büyükşehir olarak genç nüfusumuzla, coğrafi büyüklüğümüzle övünüyoruz ama bazı gerçekler gün gibi ortada.    

Mesela Van’ın…  

Gaziantep gibi 20 müzesi yok.    

Kent müzesi,   

Modern stadyumu,   

Kültür merkezi, konser ve kongre merkezi,    

Sivas,  Erzurum, Diyarbakır gibi milyonluk kitapların, okuma salonlarının, galerilerin ve atölyelerin olduğu kütüphanesi yok.  

Sürdürülebilir festivali, şenliği, kültür sanat   projeleri,  

Amatör spor sahaları,   

Sanat eserlerinin sergilendiği açık alanları,  

Festival, şenlik alanı,    

Köklü markası yok.   

Vanlıların etrafında kenetlenerek birlikte ağlayıp birlikte güldükleri...

Biricik Vanspor’u var.  

Vanlılar Vanspor’la kendilerini ifade ediyor.  
 

Vanlı olmanın sporda karşılığı Vanspor’dur. 

Hiçbir gücün, yapının başarmayacağı birliktelikleri, kardeşliği, ortak heyecanı ve coşkuyu Vanspor başarmış ve başarıyor. Maddi imkânsızlıklara, bazı olumsuz şartlara rağmen, Van'ı kucaklayarak en iyi şekilde temsil eden  Vanspor’dur.

Geçmişte Vanspor’un taraftarlarının desteğiyle imkânsızları, olmazları nasıl başardığını hep birlikte yaşayarak gördük. Türkiye futbol tarihine Vanspor’un  “Önce kan sonra Van…” dizeleriyle adını başarıyla yazdırdığına birlikte tanık olduk. Fenerbahçe ve Trabzonspor kulüplerinin tarih sayfalarına Vanspor’un düştüğü notu cümle âlem gördü. Demem o ki, Vanspor zorlulukları aşmakta,  imkânsızı başarmakta deneyim sahibidir     

Gün geldi.     

Gıpta edilen, çevresindeki tüm şehirleri olumlu etkileyerek motive eden Vanspor, 1. Lig’den amatöre sonra da mahkeme kapılarına ve kayyuma kadar düştü. Cefakâr taraftarı üzüldü, kahroldu. Yıllar geçti. Umutların tükendiği adının silindiğinin sanıldığı bir anda Vanspor düştüğü yerden kalkarak vefalı taraftarının desteğiyle yoluna devam etti.     

Gururumuz Vanspor…  

Şimdi 2. Lig’de şampiyonluk mücadelesi veriyor.   

Gündem yine Vanspor.  

Kırmız siyahlı camianın gönlü de gözü de yukarılarda.   Vanspor taraftarına 2. Lig dar, alt liglerde zaman kaybetmek zor geliyor. O nedenle taraflı tarafsız herkes Van’ın yerinin de hakkının da Süper Lig olduğunu kabul ediyor.    

7’den 70’e tüm Vanlılar…  

1.Lig, ardından Süper Lig istiyor.  

İstiyoruz ama gereğini de yapacağız. Vanspor’un şampiyonluğunu isteyen herkes takımına gönülden destek olacak.   

Ağırlığını ve gücünü aldığı galibiyetlerle hissettiren Vanspor’u parası olanda olmayanda uzaktan izlemeyi tercih ediyor maalesef.  Destek böyle olmaz. 

Bu ruhla şampiyonluk gelmez. 

Oysa...Geçmişteki gibi maddi ve manevi olarak kenetlenirsek, algılara, dedikodulara kulak tıkayarak takımımıza destek sağlarsak 1. Lig şampiyonluk sevincini coşkuyla yaşamak inanın çok yakındır.    

Kıskançlıklara, çelmelere, dedikodulara, algılara rağmen kendi imkânlarıyla  Vanspor’u buraya kadar başarıyla taşıyan Servet Yenitürk'ü bu arada kutlamak lazım. Yenitürk’ün başkanlıkta her geçen gün deneyim kazandığına inanıyorum.  Lakin Vanspor’un tüm yükünü bir kişinin tek başına taşıması mümkün değil.  Sonuçta mahkeme kadıya mülk değil, başkanlar, yöneticiler, teknik kadro ve futbolcular geçici Vanspor kalıcıdır.   

Vanspor’un güçlü desteğe, sahiplenmeye ihtiyacı var.  

Pandemi, korona, ekonomide zor günler diyebilirsiniz.   

Sayısız bahane de üretebilirsiniz. 

Ama   durum öyle değil.    

Kendi şehrimizden bir örnek vereyim.  

Vanspor 1. Lig’e 1993-94 sezonunda yükseldiğinde Van’da toplam 10-15 fabrika vardı.   

İş insanlarımızın, sanayicimizin, esnafımızın, vatandaşımızın ekonomik gücü bugün ile kıyaslanamayacak ölçüde sınırlaydı.        

Durun!   

Daha bitmedi.   

Vanspor 1. Lig’e yükselme mücadelesi verdiği ve mücadele edeceği ilk sezonda Türkiye’de ekonomik kriz yaşanıyordu. Başbakan Tansu Çiller’di.  Ekonomik krizden kurtulmak amacıyla 5 Nisan 1994 tarihinde kararlar alındı. Faizler üç katına çıktı. Türk ekonomisi 14 yıl sonra tekrar I.M.F. ile "stand by" anlaşması yapmak zorunda kaldı.  Ocak ayında Serbest Piyasada Döviz Satışı 15.000’lerden Nisan ortalarında 44.000’lere ulaştı. Bankalar iflas ediyordu. Dövizle borçlananlar büyük çöküntü yaşıyordu. İşçi çıkarmaların yanı sıra üretim durmuştu.    

Talihsiz zor bir dönemdi.    

Herkes krizle boğuşuyordu.1.Lig’e yükselen Vanspor’un da transfer yapabilmesi için kaynağa ihtiyacı vardı. Kapı kapı, şehir şehir gezildi. Ekonomik krizden etkilenen Van’ın yürekli esnafı, tüccarı, işçisi, memuru, askeri, polisi, korucusuyla bahane üretmeden, kem küm etmeden daha iyi yerlerde görmek istedikleri Vanspor’a güçleri oranında gönülden maddi destek sağladı.   

Sonuç da ne oldu biliyor musunuz?     

Van’da ve Van dışındaki şehirlerden o günün rakamıyla yaklaşık 33 milyar gibi para toplanarak mütevazı transfer bütçesi oluşturuldu. Vanspor 1.Lig’e ekonomik bedellerle kaliteli transferler gerçekleştirerek girdi. Yani para çar çur edilmedi. Kurulan uyumlu kadro daha ilk sezonda adından söz ettirmeyi başardı.       

Benzer ekonomik zorluk bugün de yaşanıyor.   

Ama arada fark var.   

Şehrimizin 25 yıl öncesine göre bugün çok daha güçlü tüccarı, sanayicisi, onlarca fabrikası, iş insanı ve yer var. Belediyeleri, meslek kuruluşları, özel kuruluşları bulunuyor. 

Şartlar ne olursa olsun, Vanspor için harekete geçme zamanıdır.  

Kentin yöneticilerinin, kentte para kazananların " bizi ilgilendirmez, ben futbolu sevmiyorum" deme, kenarda durma, 1 milyonun üzerinde nüfusa sahip şehrin heyecanına duyarsız kalma gibi hakları yoktur. 

Van'ı yönettiğiniz, Van’dan para kazandığınız sürece Van'ın derdi de sevinci de sorunu da sizi elbette ilgilendirir. Şehrimize karşı sosyal sorumluluklarınız, görevleriniz bulunmaktadır.  Ha yaparsınız yapmazsınız o ayrı konu.    

Diyoruz ki olan destek versin.  

Olmayandan zaten kimse maddi destek beklemiyor, onların manevi desteği yeter. Vanspor’a sağlanacak destek kimseyi fakirleştirmez. Yapılacak katkı başarıda, sevinçte  pay sahibi yapar. Bütün Anadolu futbol kulüpleri bu tür dayanışmalar, destekler ile ayakta duruyor.     

Van’ın isminin olduğu her şey Vanlılarındır sonuçta.  

Vanspor hepimizin ortak emeği, ortak markası, ortak gururudur.   

Vanspor markası şehrimizin ekonomik ve sosyal hayatına, birlikteliğine doğrudan olumlu katkılar da sağlıyor.  Vanspor'un Vanlılara yaşattığı mutluluk, sevinç inanın hiçbir şeyle kıyaslanmaz.  

Sözün özü…    

Başkan, yöneticiler kenarda... Teknik kadro, futbolcular sahada... Taraftar iyi- kötü günde görevini yapıyor.   

Şampiyonluk istiyorsak ki istiyoruz Vanlılar olarak bize de düşen görevler var.

Valisi, milletvekili, garnizon komutanı, ilçe belediye başkanları,  meslek odası başkanları, iş insanları ve taraftarıyla bir kez daha kenetlenerek başarı destanı yazabiliriz. Destan yazmak Van'a çok yakışır.   

Şampiyonluk sevinci kapımızı bir kez daha çalıyor. 

 İnanırsak başarırız. 
 

Türkiye’nin seçkin takımlarını Van’da izlemek, en üst ligde mücadele etmek fena mı olur? 

Gün Vanspor’a sahip çıkma, destek olma günüdür.  

Birileri istemese de engel olmaya çalışsa da “ben yoksam yok olsun” dese de…  Gelin şehrimizin takımına amasız,  fakatsız yürekten sahip çıkalım. 

Siz, biz hepimiz; şehrin coşkusunda, heyecanında,  başarısında pay sahibi olalım.  

Gelin şu kriz dönemini güç birliği yaparak fırsata çevirelim. 

Gelin Vanspor’u seviyor gibi yapmaktan vazgeçerek gerçekten sevelim, sahiplenelim.  Gelin destek oluyor gibi görünmekten vazgeçelim maddi destek sağlayalım.  

Gelin Van’ın adını layık olduğu yerlere taşıyalım.   

Unutmayalım ki bazı mutluluklar parayla ölçülmez; fırsat her zaman ayağımıza gelmez.   

Yorumlar 1
Sabahattin Aslan 28 Aralık 2020 18:50

Dilerim yazın gerekli ilgıyi görür .Katki vermesi gerekenler gereken ilgiyi gösterirler.

Yazarın Diğer Yazıları