Veysel Selen

Bu kadar vefasız olmayın...

Veysel Selen

5 Mayıs 2019 tarihli Cumhuriyet Gazetesinin arka sayfasında, Atatürkçü Düşünce Derneği'nin 30'uncu kuruluş yılı teşekkür ilanının da şubeler içinde gözüm Van şubesini aradı. Görmeyince hem şaşırdım, hem üzüldüm.

Atatürk'ün Van ve Vanlılara katkılarını düşününce Vanlıların kıymet bilmezliği hayretler içinde bıraktı beni.

Daha 1930'lu yıllarda Van Gölü civarında Van'da bir Üniversite kurulmasını istemiş, ancak 1982'de hayata geçmiş bu üniversitenin hikayesi Vanlı yazarlarca da anlatılır.

Ermeni isyanı sonrası yakılan, yıkılan ve nüfusu ancak yüzlerce kişiye kadar düşen Van ve boşalan köylerini yeniden iskana açarak bugünkü Van'ın temellerini atan da Atatürk'dür.

Van'a yerleşmelerine 1925 tarihli İskan Yasasıyla imkan tanınan, Burukan aşireti Kürtlerinin hiç mi minneti yoktur dersiniz. Onca köy, arazi, hayvanlarıyla onbinler, o topraklarda korkusuzca kök saldı. Okudu, yaşadı, milletvekili oldu, belediye başkanı oldu, bürokrat oldu, meslek sahibi oldu.

Ya Ermeni ve Kürt baskısı, kırımı nedeniyle Van'a göç etmek zorunda kalan Küresunni'lere ne demeli. Aynı iskan kanunuyla 30'a yakın köy ve evleri, arazileriyle size açılmasaydı, ne olurdunuz hiç düşündünüz mü? Bu gün varsanız, huzur ve barış içinde Van ve Türkiye'nin muhtelif yerlerinde yaşıyorsanız bunu Atatürk'e borçlusunuz.

Atatürk düşüncesinin eseri olan Halkevi'nin katkılarını babalarınızdan hiç mi duymadınız?

1923'te daha nüfusunuz 2-3 binken sizi yeniden vilayet statüsüne alması, o özgün mimarili Hükümet Konağını yaptırması ya bu adama ve düşüncesine saygı duymalıyız düşüncesini sizde uyandırmadı mı?

Kuruluşunun ilhamını veren Van Y.Y.Ü neden Atatürkçü Düşünce Derneğinin Van şubesini organize etmez anlamıyorum.

Unutmayın Atatürkçülük bir düşüncedir, devrimci bir düşüncedir.

Yazarın Diğer Yazıları