Nedim İlikçi

ELVEDA HÜZÜN MERHABA AŞK

Nedim İlikçi

Değerli okurlar;  meğer çevremizde gördüğümüz nesneler, renkler ve kokular bizlere ne kadar çok şey anlatıyormuş. Cansız diye nitelediğimiz şeylerde ne kadar çok anlam gizliymiş. Duyu ve düşüncelerimizle algıladığımız her şey bizimle sohbet ediyormuş. Ama biz yaşamın telaşı içinde bu sohbetleri dinlemeden geçiyormuşuz. Çevremizdeki sesleri, renkleri, kokuları, anlamları yeterince algılamadan yaşıyormuşuz. Onları gereğince hissedemediğimiz için onlara bir şeyler de katamıyormuşuz. İnsani ilişkilerimizde farkında olmadan karşı tarafa ne kadarda çok şeyler htirebiliyormuşuz.  Sözlerimizde, gözlerimizde, yüzümüzde, giysilerimizde ve seçtiğimiz renklerde ne kadar da çok anlam varmış. Bir araçla yolculuk yaparken ya da bir sokaktan geçerken ne kadar da çok şeylere bakıyormuşuz ancak görmüyormuşuz. Bakmak ve görmek arasındaki farkı Vansesi Gazetesi yazarlarından yazar arkadaşımız Ümran Öztürk Hanımın “Elveda Hüzün Merhaba Aşk” isimli kitabını okuyunca bir daha htim.

Gördüğümüz sıradan kapılar, pencereler, bahçe duvarları, kapı tokmakları ne kadar çok anlam yüklüymüş. Ağaçlar, çiçekler, evimizdeki saksılar ve bunlardan yayılan kokular ne çok şey anlatıyormuş. Meğer hayatımızda kullandığımız nesneler, birlikte yaşadığımız canlı cansız her şey ne kadar da anlamlıymış. Hatta iletişim kurmasını bilince cansızlık diye bir şeyin olmadığını fark ettim. Biz varlıkların bu anlamlarını atlayarak yaşıyormuşuz. Hayatı dolu dolu yaşamak ne kadarda kolaymış ve huzur vericiymiş. Biraz dikkat ve ilgi yeterliymiş ayrıntıları yakalamaya. Eminim ki bu kitabı okuduktan sonra her birimiz kendimize daha çok özen göstererek yaşamaya çalışacağız. Duyularımızı çevremize biraz daha dikkatlice açacağız.

Yazarımız kitabındaki ”Annemin Kara Kaplı Defteri” isimli makalesinde babasının sinema tutkusundan bahseder. Eskiden sinemanın Vanlıların hayatındaki öneminin anlaşılması için bu makaleden bir paragrafı siz okuyucularla paylaşmak istiyorum. ”Babam sinema tutkunu bir adamdı. Gürpınar’da görev yaptığı sıralarda arkadaşları ile birlikte taksi tutup o zamanlar Van’ın meşhur Şehir Sinemasına geldiklerine çok şahit olmuştuk. Bir defasında kara saplanan araçlarıyla sabahladıkları bile olmuştu. Ama onlar bundan hiç vazgeçmemişler, sinemanın sihirli dünyasının müptelası olmuşlardı. Tatillerimizde Van’a büyükbabamlara geldiğimizde de Emek Sinemasına giderdik. Sinemaya olan tutkum da o yıllara dayanır.” Diyor.

Seferberlik konu olunca Vanlıların nazarında sefalet, kıtlık, hastalık ve anayı evlattan ayıran olaylar zinciri canlanır. Yazarımız “Göç Yollarında Münizar ve Behiye” isimli makalesinde ailesinin seferberlik göçü sırasında yaşadıklarını okuyucu ile paylaşır. Makaleye konu olan Münizar ve Behiye’nin yaşadıkları bahtsızlıkları anlatır. Ailelerinden nasıl kopmak zorunda kaldıklarını konu edinir. Parçalanmış ailelerin seferberlik sonrası yaşadıkları hüzünlü hikâyeleri paylaşır. Çünkü geri dönüldüğünde ailenin birçok ferdinin eksikliği daha çok hissedilir. Bu makalede seferberlikte yaşanan acıların boyutunu daha iyi kavrayacağınızdan emin olabilirsiniz. 

Yazarımız “İnsan Doğduğu Yerin Cıvasıdır” adlı makalesinde Van’da eskiden bolca bulunan iğde ağaçlarının kokusunu hissedişini okuyucu ile paylaşır.” Ne kadar uzakta olsan da yürekte taşınır sevdalar, özlemle beklenir kavuşmalar. Doğduğun yeri özlersin acı vurur yüreğine burnunun direği sızlar ve bir iğde çiçeği kokusunu teninde hissedersin. Bir milyon kere çoğalır içinde hüzünler.” der…. Yazarımızın bu makalesini okuyunca bahçemizde ve sokaklarımızda bolca bulunan iğde kokularını adeta yeniden alır gibi oldum.

“Elveda Hüzün Merhaba Aşk” isimli kitap Vansesi Gazetesinde yazılarını, röportajlarını ilgiyle takip ettiğimiz Ümran Öztürk Hanım tarafından yazılmış. 2018 yılında Serencam Yayınları tarafından basılmış ve 142 sayfadan ibarettir.  Kitap birbirinden ilginç 46 makaleden oluşmaktadır. Her bir makale okuyucuyu zaman içinde farklı bir mekâna ve zamana götürmekte ve yaşamın inceliklerini keşfetmeye çıkarmaktadır. Kitabı okuyunca kendinizi anlatılan konuların içinizde hissedeceksiniz. Bulunduğunuz mekândan ve zamandan ayrılacak, içinizde bin bir duygunun, rengin ve hissin akıştığı bir havaya bürüneceksiniz. İçimizden biri olan şair ve yazar Ümran Hanım’ın hislerine, duygularına, gördüklerine ve duyduklarına kısaca yaşadıklarına siz de ortak olacaksınız. Yazarımızın kitabını okumayı herkese tavsiye ediyorum…

Kalın sağlıcakla….

Yazarın Diğer Yazıları