Mehmet Bedri Gültekin

Soner Polat Amiralin ardından

Mehmet Bedri Gültekin

Vatan Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Emekli Tümamiral Soner Polat'ı 30 Eylül günü yitirdik. Balyoz tertibi ile FETÖ'nün hedefi olan komutanımız, 2011 - 2014 yılları arasında Hasdal ve Silivri cezaevlerinde yattı. Silivri duvarlarının yıkılmasında Polat ve diğer asker arkadaşları ile onların, "Vardiya Bizde" diyerek dışarıda tertibe karşı mücadeleyi üstlenen fedakâr ailelerinin büyük payı oldu.

Balyoz ve Ergenekon tertiplerinin bozulmasının ardından mücadelesini sürdüren Soner Polat, 2015 Şubat ayında toplanan Olağanüstü Kurultay'ın hemen öncesinde Vatan Partisi'ne üye oldu. Bir yıl sonra toplanan normal Kurultayın ise Divan Başkanıydı.

Soner Polat arkada kalan yıllar içinde Parti'nin Merkez Yürütme Kurulu ve Başkanlık Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. Partinin Genel Başkan Yardımcısı ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Başkanı idi.

Partili oluşunun üzerinden topu topu dört buçuk yıl geçti. Buna rağmen ölümünün ardından hemen hemen bütün Vatan Partisi üyelerinin verdiği tepki inanılmazdır. Soner Polat bu kısacık süre içinde Particiliği, birikimi, çalışkanlığı, cesareti, herkesin gönlüne akabilme yeteneği ve alçakgönüllülüğü ile bütün Partililerin bilincinde ve kalbinde taht kurmuştur.

Sadece Vatan Partililer değil kendisini tanıyan bütün arkadaşları ve dostları, Avrasya coğrafyasının anti-emperyalist Partileri, ölümünün ardından son derece olumlu mesajlar yayınladılar. Ülkemizin ve milletimizin büyük kaybını vurguladılar.

 

Iğdır seçimlerindeki Soner Polat

Ölümünün üzerinden daha iki gün geçmesine rağmen Soner Polat hakkında çok şey söylendi ve yazıldı. Daha da söylenecek ve yazılacak. Soner Polat amiralimizin ölümünün yol açtığı büyük üzüntüyü veya başka bir deyişle bir şekilde kendisini tanıyan herkesin gönlünde böylesine imrenilecek bir yer edinebilmesinin anlaşılmasına katkısı olur umuduyla birlikte yaşadığımız bir anekdotu aktarmak istiyorum.

4 Haziran 2017'de Iğdır'da İl Genel Meclisi üyeliği seçimleri yenilendi. Seçim çalışmalarını yürütmek üzere Nisan ayının ortasından sonra bir grup Partili arkadaşla Iğdır'a gittik. Iğdırlılar Partimize büyük ilgi gösterdi. Çok kısa süre içinde bütün ilçe örgütlerimizin kuruluşunu tamamladık. Öncü Gençlik ve Öncü Kadın örgütlerimizden yeteri kadar arkadaşımız çalışmalara katıldı ve Iğdır'da bütün herkesin imrenerek baktığı bir çalışma gerçekleştirdik.

Seçimin yapıldığı 4 Haziran'da Iğdır'da 107 üyemiz olmuştu.

Çalışmanın bir aşamasında Soner Polat arkadaşımız seçim kampanyasına omuz vermek üzere Iğdır'a geldi. Kendisine iki günlük bir program yaptık. Bu iki gün içinde dört ilçeyi ve bazı köyleri ziyaret edecektik.

Gece konaklayacağı yer için Iğdır'da Ordu evi olup olmadığını soruşturduk, yokmuş. Emniyet mensuplarının kaldığı bir Polis evi'nin olduğunu öğrendik. Polis evi yetkilileri 'o gün bir Bakan'ın Iğdır'da olacağını ve gece Polis evinde konaklayacağı için başka kimseyi alamayacaklarını' söylediler.

Sonuçta komutanımız için bir otelde yer ayırttık. Kendisini havaalanında karşılamaya gittim. Dönüşte arabada kendisine konaklama konusunda Ordu evi ve Polis evi ile ilgili bilgileri aktardım. Daha otel konusunu söylemeden kendisi araya girdi, "Sorun yok" dedi."Parti binasında oturur sohbet ederiz, ben sandalye üzerinde çok sabahladım" dedi.

İşte bu olayda anlattığımız tavırdır Soner Polat'ı bütün Vatan Partililerin gönlüne yerleştiren. Alçakgönüllü, mütevazi ve fedakâr… Elbette sadece bu özellikler değildir Soner Polat'ı Soner Polat yapan…

Son derece birikimli, dünya ve ülke sorunlarına vakıf, çözümler konusunda yetkin bir teori, strateji ve siyaset adamı. Engin bilgisini, sohbetlerinde mütevazı tavrıyla ortaya koyan bir usta…

İki gün birlikte son derece başarılı bir çalışma yaptık. Bütün Iğdır'ı dolaştık. Iğdırlılar zevkle dinlediler kendisini.

Özel bir sorunu olan bir vatandaşı da dinledi, notlar aldı ve döndükten üç gün sonra aradı. Söz konusu vatandaşın sorunu ile ilgili olarak ilgililerle konuşmuş ve ilgilenecekleri sözünü almış. Bir müddet sonra vatandaşın sorununun hal olduğunu da öğrendik. Yani verdiği sözün arkasında duran adam!..

 

Son ana kadar mücadelenin içinde

Soner Polat arkadaşımız son bir yıldır kanser illeti ile mücadele ediyordu. Buna rağmen birkaç ay öncesine kadar Aydınlık'taki yazılarını aksatmadı. Onun Türkiye için büyük önem taşıyan "Türkiye İçin Jeopolitik Rota" ve "Mavi Vatan İçin Jeopolitik Rota" kitapları, içinde bulunduğumuz ve büyük tehditlerle yüz yüze olduğumuz bu dönemde bütün millete yol gösterir niteliktedir.

Diyarbakır annelerinin HDP binası önünde gerçekleştirdiği eylem kendisini heyecanlandırdı. Son günlerini yaşıyor olmasına rağmen Parti örgütlerinin, anaların eylemine verdiği desteği yayınladığı mesajlarla kutladı. Sevinci ve coşkusu mesajlarına sinmişti. Son nefesine kadar mücadele adamı!...

Soner Polat Türk Milleti'nin "unutulmayanlar" listesi içindeki seçkin yerini bugünden almıştır.

Yazarın Diğer Yazıları