Yaşar Adıyaman

Dünyayı iyilik kurtaracak başka çare yoktur

Yaşar Adıyaman

Toplumlar ötekileştirmeler üzerine bir düzen kurmuş. Tarih sayfalarına baktığımızda önce iyi ve kötü ile başlayan ayrıştırma günümüzde sadece kötülük barındıran yapıların çeşitliliği ön plana çıkmıştır.

İyilik ise tarih mahzeninin en derin kuyularında saklanmaktadır. Sadece kalıntıları ve gölgesinden saklanan çocukların sade umudu ve buna bağlı olarak devşirilmemiş vicdanda bir kaç damla iyilik bulunmaktadır.

Günümüz toplumları sekiz çeşit zekâdan bahsederken, insanı siyah, beyaz, sarı ve tonlarından binlerce çeşitliliğe ayrıştırarak ötekileştirmektedir. Bu da yetmiyor siyahlar kendi içinde binlerce çeşit bir ötekileştirmeler zincirini oluşturmaktadır. Beyazlar aynı şekilde bu silsileyi tarihe not etmektedir. Bunlar da yetmezmiş gibi kadın, erkek ayrıştırması ile toplum bambaşka bir yöne evrimleştirilmektedir.

Bu ötekileştirme yapısı sadece birilerinin işine yaramaktadır. Dünyayı yöneten bir avuç muktedir sermaye sahibi, bu düzeni böyle inşa etmek istemektedir. Bu ötekileştirme onların işine gelmektedir. Bu ayrıştırma üzerine tezler hazırlayarak dünyanın her yerini uygulayıcı kişiler eliyle icra etmektedirler.

Böyle olduğu sürece dünyanın bir kısmı açlıkla mücadele ederken, bir kısmı kendi aralarında savaşarak yok olmaya mahkûm edilirken, bir kısmı da zevk sefa içinde sadece benliği üzerin de bir imparatorluğa sahip olurken büyük patronlar ise dünyayı kötülük çeşitliliği üzerindeki hegemonyalarını sürdüreceklerdir.

Din tüccarları, silah tüccarları, fikir tüccarları, teknoloji tüccarları, küresel sermaye tüccarları, ötekileştiren değerleri kötüleyen insanlar ve kötüyü iyi, iyiyi kötü gösterenler gün geçtikçe daha da güçlenmektedirler.

Zayıf düşen toplumların karşısında bu güce yenik düşmenin bir vakti vardı. O da sanırım 2019 'un başından beri tüm dünyayı sarsan pandemi süreci oldu. Bundan sonra ki süreçte şimdi ki süreçten çok iyi olmayacaktır.

Doğayı yok eden, doğaya aykırı hareket eden kim olursa olsun hepimizi bu şekilde etkileyecektir. Süreçleri etkileyen bu olaylar silsilesi insan eliyle oluşturulmaktadır. Kendi ırkına en çok zarar veren ve katleden varlık insandır.

Dünyayı yaşanamaz hale getiren insandır. Doğaya en çok zarar veren insandır. Sanırım Kabil'in Habil'i öldürmesiyle iyilik o zamandan beri yok edildi. Kötülük yeryüzünde dolaşan fitili çekilmiş bir mayın gibi gezip dolaşmaktadır.

Bu ötekileştirme sorunu maalesef devam edecektir. İnançları kendi menfaatine göre şekillendirildikçe toplum uyumaya devam edecektir.  

Dünya savaşları fikir ve ötekileştirme zihniyeti ile devam etmektedir. Uyuşturucu ile devletler savaşmak yerine onu da bir ekonomik güç ve denge unsuru olarak kullanıp yeni nesilleri zehirlemektedirler. Uyuşturucu zemininde dünya devletleri tehditler savurmaktadır.

İnsan yetiştiren, ötekileştirmeden temiz bir zihniyeti uygulayacak toplumlar ayakta kalabileceklerdir. Bunun dışında Nuh tufanına benzer facialar ve fecaatlerin yaşanması an meselesidir. Doğa ilişkisi ile bütünleşmeyen varlıklar kendini yok edecektir.

İnsan ve insanlık adına iyiliğe çağrışım yapmak biz insan evladının elindedir. 'Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir. ‘inancı üzerine evrensel değerleri gündemde tutmalıyız. Temiz bir toplum için temiz bir zihniyeti topluma öncülük edenlerin eliyle yeniden gündeme getirmeliyiz.

Dünyayı iyilik kurtaracaktır başka çare yoktur. Ötekileştirmenin karşısında evrensel değerler, bilinçli bir toplum hak ve hukuk üzerine inşa edilmiş değerler bütününü hayata geçirmeliyiz.

Yorumlar 2
Hatice Mertol 19 Mart 2021 17:39

Cağlar boyunca zenginler yoksulu somürmüs yonetmistir gunumuz de de değisen birsey yok büyuk balik kuçuk baliklarla besleniyor bilincli olarak isletiliyor bu sistem Patronlarin istedigi oluyor tek kurtarici var o da sevgi insancil düsünebilme yetisi .

Şenay tek 18 Mart 2021 15:36

Ve iyilik bulaşıcıdır

Yazarın Diğer Yazıları