İkram Kali

Görmedim duymadım bilmiyorum!

İkram Kali

Şehirlerin en korumasız en sahipsiz olduğu, hırpalandığı dönemler yerel seçim dönemleridir. Yani belediyelerde yetkilerin, makamların el değiştirdiği ara dönemlerdir. Bu dönemde birleri el yordamıyla kendileri için fırsata çevirir.

Şehrin talan edilmesine, kamuya ait yerlerin birileri tarafından işgal edilmesine, imara aykırı kaçak yapılaşmalara, hukuksuz iş ve işlemlere toplum adına müdahale etme sorumluluğu olanlar da görmedim duymadım bilmiyorum anlayışıyla sessiz ve tepkisiz kalırlar!

Hesapların bu dönemde seçimi kazanma, oy elde etme üzerine olduğunu iyi bilen, ortamı istismar eden uyanık kesimler,  belediyelerin el değiştirildiği, görevlerin askıya alındığı ara dönemde kaşla göz arasında önceden planladıkları işgal, yağlama, imara aykırı gibi yasal olmayan işleri büyük bir cesaretle herkesin gözü önünde gerçekleştirirler.

31 Mart yerel seçimleri öncesi ve sonrası şehrimizde dikkat çeken ve tepki toplayan yasal olmayan uygulamalar oldu ve oluyor!

Yasaları uygulamak, kamunun haklarını korumak görev ve sorumluluğu olan belediyeler yasal olmayan bu girişimleri engellemeyerek, haklarında işlem yapmayarak adeta kolluyorlar! Şehir zarar görürken yapanın yaptığı yanına kar kalıyor. 

 Birileri "nerde ne olmuş açık yazılsaydı" diyebilir. Herkesin bildiği, gördüğü göz önündeki yasal olmayan işleri isim ve adres vererek göstermek bizim görevimiz değil. Bizim görevimiz; yanlış uygulamaları, hataları yazmak, toplumdan gelen tepkileri, şikâyetleri, talepleri ilgililerin dikkatine sunmaktır. 

Çıkar uğruna kamuya ait değerli yerlerin yandaşlar, ahbap çavuş tarafından işgal edilmesine, yağlanmasına göz yummak önce suçtur sonrada günahtır, ayıptır.

 Belki sizin vicdanınız, yönetim anlayışınız yapılanı kabul edebilir, ama bilinsin ki toplum vicdanı asla kabul etmiyor.

 

 

Van Edremit'e bakar

Edremit semti deryadır. Edremit;  Vanlıların Van Denizi ve yeşil dokuyla buluşarak keyifli gün geçirdikleri  mesire alanı, güzelliklerle  bezeli şirin beldedir.

Bir süre önce Edremit Belediye Başkanı İsmail Say basın mensuplarıyla bir araya geldi. Başkan Say'a toplantıda bazı sorular yönelterek Edremit için kaygı duyduğumuz konuları gündeme getirme ve çalışmalarla ilgili gelişmeleri öğrenme imkânı bulduk. Bunlardan bir kısmını paylaşmak istiyorum.

Başkan Say'a…

Edremit'in yeşil dokusunu kişisel ranta kurban edecek çok katlı binaların yapımına izin verecek misiniz dedim.

-Son imar planında da korunduğu gibi bizde Edremit'in yeşil dokusunu koruyacağız. Ancak mağduriyetleri de gidermeye çalışacağız dedi.

Halk, Edremit'in geçmişte sosyal hayatında, hafızasında ve anılarda önemli yeri olan eski kahvelerin eski yerinde Van mimarisiyle yeniden yapılmasını istiyor dedim.

- Edremit'in hafızasında yeri olan eski kahveleri araştırarak yerinde yeniden yapabiliriz dedi.

 Edremit'in meşhur elma, erik, armut, ceviz kırmızı dut gibi yerel meyve çeşitlerini koruyup üretime dönüştürerek pazarlamayı düşünüyor musunuz dedim.

-Tarımsal üretim konusunda projelerimizi hayata geçirerek hem üretime katkı sunacağız hem de yerel meyve çeşitlerini koruyacağız dedi.

5-10 adet çim saha ve antrenman tesisi yaparak Türkiye'nin en yüksek rakımlı yerlerinden olan Edremit'i otellerle işbirliği içinde Türkiye'nin sezon başı futbol kamp eğitim merkezi yapmayı düşünüyor musunuz dedim.

- Biri Edremit Süphan Mahallesi civarı, diğeri Kadembas mevkiinde olmak üzere iki yıldızlı otel yapmak isteyen iki girişimcimiz var. Çim sahalar ile birlikte Edremit'i futbol kamp merkezi yapabilmemiz için kaynağa ihtiyacımız var. Kaynak bulduğumuz zaman Edremit Futbol Kamp Merkezi projesini hayata geçirebiliriz dedi.

 Edremit TOKİ Afet Konutları başta olmak üzere eski TOKİ, Memur Sen TOKİ bakımsız, yeşil ve sosyal alandan yoksun durumda.  Binalar adeta dökülüyor. Başta yeşil alan, temizlik, ulaşım olmak üzere biriken sorunlar çözülecek mi dedim.

-Boğaziçi site yönetimi ile bir araya gelerek sorunları birlikte çözeceğiz.  TOKi konutlarında oturan Edremit'e güç katan vatandaşlarımızın yeşil alan, çocuk oyun yerleri, temizlik ve sosyal ihtiyaçlarını da gidereceğiz dedi.

Başkan Say,  sahilde uygun yerlere WC'ler ve yeni plajlar yapılacağını, Van Gölü suyunun kirli olduğunu, TOKİ kanalizasyon sorununu çözmek için yapılan çalışmaların son aşamaya geldiğini, Edremit'in yalnız sahilden ibaret olmadığını mahallelerde oturan vatandaşların ihtiyaç ve sorunlarını da gidereceklerini belirtti.

Güzel Edremit küçük ilçeden kalabalık büyük bir ilçeye dönüşüyor.  Edremit'i beton yığınından, talandan, çirkinleşmekten korumak Van'ın geleceğini korumaktır. Edremit'e yatırım yapmak Van'a yatırım yapmaktır. Çünkü Edremit hepimizindir, hepimiz Edremitliyiz.

 

 

Gevaş'ta belediyeler dayanışması

Van'ımızın güzel ilçelerinden biri de Gevaş'tır. Zümrüt gerdanlık gibi Van Gölü'nün maviliği ile kucaklaşan yeşil Gevaş, zengin sebze üretimi ve turizm potansiyeline sahiptir. 

 Seçim bittiğine göre artık particilikte bitti. Ötekileştirmeler, ayrılıklar yaratarak kavga çıkarmanın değil,  hizmet etmenin zamanıdır.  Vanlılar şimdi belediyelerden hizmet bekliyor. 

İstenirse oluyor.

Gevaş belediyesi çöp depolama merkezi kokusu, kötü görünümüyle Van Gölü'ne nazır Keretaş kıyısında yer alıyor. Bu şaka değil gerçek. Türkiye'de denize nazır tek çöp merkezi Gevaş'ta diyebiliriz.  

Gevaş Keretaş bölgesindeki çöp toplama alanı sorunu 25 yıldır çözülemedi maalesef.  Binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Gevaş Selçuklu Mezarlığı ve Akdamar Adası yakınlarında bulunan Keretaş çöp merkezinin ıslahı için HDP'li Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Özgökçe Ertan ile Ak Parti'li Gevaş Belediye Başkanı Murat Sezer siyasi farklılıkları bir kenara bırakarak ortak akılla bir araya geldi. Umut yaratan bu dayanışmadan, ortak çabadan bizde sevinç duyduk.

Büyükşehir Gevaş belediyesinin çalışmasına ilk aşamada makine parkıyla destek sağladı. Başkan Sezer çöp alanını vizyonuyla yeşillendirip Van Gölü seyir terasına dönüştürecek. Eline emeğine sağlık olsun.

Gevaş'a yapılan hizmet hepimize yapılan hizmettir.

 

 

Bir yetkili yok mu?

Sulama suyu kanallarının birçoğu köreltildi. Bahçe sahiplerinin  "su"çığlığı duyulmadı.  Bahçelerin de sahiplerinin de canı cehenneme denildi. Bize iş çıkarmayın denildi.

Bahçeler daha şimdiden yanmaya başladı. DSİ' de Büyükşehir Belediyesi de şehirdeki bahçe sulama işi bizi ilgilendirmez diyor!

Peki, Van'a güzellik katan ancak sayıları azalan bahçelerin sulama suyu sorunu kimi ilgilendiriyor? 

Şehir merkezi sulama suyu sorununa çözüm bulacak  bahçelere su sağlayacak vicdan, sorumluluk sahibi bir yetkili yok mu?

Yazarın Diğer Yazıları