Ümran Öztürk

Taner Barlas ile sohbet

Ümran Öztürk

Usta oyuncularla tiyatro üzerine söyleyişlerimiz devam ediyor.

Bugünkü konuğum Taner Barlas oldu.

1989-2002 yılları arasında 15 yıl kesintisiz olarak yayınlanmış Türk televizyonculuk tarihinin en uzun süren Bizimkiler dizisinde İbrikçi rolüyle benim ve çocuklarımın hafızasında yer eden Taner Barlas’ı yıllar sonra, haksız mahkûmiyet kararlarının kaldırılmasıyla, tarihe geçmiş bu masumların itibarlarının iade edildiğini vurgulayan Adalet Sizsiniz oyununda keyifle izledim. 

Mükemmel oyunculuğuna bir kez daha hayran kaldığım Barlas’la Adalet Sizsiniz Oyunu yanı sıra, perdeci oyuncuları ve Türk Tiyatrosunun bugünkü durumu hakkında kısa bir söyleşi yaptık.

 Vanlı olduğumu öğrenen Taner Barlas, “Adalet Sizsiniz” oyunuyla 18-19 Aralık tarihlerinde Van seyircisinin karşısında olacaklarını söyledi. Memleketim adına bende bundan heyecan ve mutluluk duydum.

 

Sohbetimize Muhsin Ertuğrul ve Perdeci oyuncularını  anarak başladık. Muhsin Ertuğrul’un Türk Tiyatrosuna vermiş olduğu emek, katmış olduğu değer şüphesiz ki   çok büyük. Hocaları Muhsin Ertuğrul’un izinde olduklarını  ve kendilerini perdeci oyuncuları diye adlandırdıklarını ifade eden Barlas “ Perdeci oyuncularının Muhsin Ertuğrul’un perdesinden çıktılar” sözünün; doğru bir tanımlama fakat eksik bir ifade olduğunun altını çizdi. Bugün genç ya da yaşlı tüm tiyatro sanatçıları bir şekilde Muhsin Ertuğrul'un perdesinden çıkmışlardır diyerek Muhsin Ertuğrul’a her zamanki gibi vefa ve saygısını göstermiş oldu.

Ümit Denizer’in yazdığı ve 6 Ödüle layık görülen Adalet Sizsiniz oyununu her oynadıkları yerde coşkuyla ve sevgi'yle karşılandığını , bu durumdan hoşnut olduklarını ifade eden Barlas, oyunun   yaşadığımız dünyanın ve ülkemizin adaletsiz düzeniyle örtüştüğünü söylerken, oyunu çoğu Anadolu'da olmak üzere 150 kez oynadıklarını hala oynamaya devam ettiklerini belirtti.  Her oynadığımız yerde coşkuyla ve sevgi'yle karşılandık. Davet edildiğimiz her yerde sevinerek oynamak isteriz diyerek sonuçtan hoşnut olduğunu da mutlulukla dile getrdi.

Sohbetimizde Türk Tiyatrosunun bugünkü durumunu usta oyuncu Taner Barlas’la konuştuk.   Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Tiyatro bir toplumun kültür seviyesinin aynasıdır” sözünü günümüze uyarladığımızda belirli bir kültür politikasının olmadığı ülkemizde, kültürümüzün sağlıklı olduğunu ve geliştiğini söylemek çok iyi niyetli bir saptama olur diyen Barlas, yeni oyunlar üretmek ve tiyatrolarını devamlı kılmak istediklerini ama ne yazık ki oyun bulmakta zorlandıklarını ayrıca Kültür Bakanlığı'nın maddi desteğinden yararlanamadıkları ifade etti.   Barlas, tiyatrolarına Aysa Organizasyonun destek ve katkı sağladığını bu nedenle bu organizasyonun Türk Tiyatrosu'na yaptığı hizmetleri övgüye değer bulunduğunun altını çizdi.  

Tiyatro izleyicisi, yazar ve şiar olarak Kültür Bakanlığı’nın Türk Tiyatrosu’na önemli katkılar sağlayan, mesleğinin doruğunda olan böylesi bir ekibe farklı yaklaşımlarla destek olmamasını üzüntüyle karşıladığımı Barlas’a söyledim. 

Turne gezilerinin devam ettiğine işaret eden Barlas,18-19 Aralık tarihlerinde Van Devlet Tiyatrosu Salonunda “Adalet Sizsiniz” oyunuyla Vanlıların karşısında olacaklarını bu nedenle Van’da oynayacaklarından dolayı çok heyecan duyduklarını gözlerinin içi gülerek dile getirdi.

Usta tiyatrocular tüm zorluklara karşın küsmüyorlar, yılmıyorlar. Şehir şehir gezerek oyunlarını oynuyorlar, tiyatro severlerle kucaklaşıyorlar. 

Usta oyuncu Taner Barlas mesleki kariyerine çok şey sığdırmış.

Türkiye’de ilk profesyonel pandomima topluluğunu kuran, tiyatro dalında yedi, pandomima dalında üç ödül sahibi,  yönetmen, yazar, sinema ve tiyatro sanatçısıdır.

Adalet Sizsiniz, Geçmişten Gelen Kadın, Sevgili Doktor, Kral Lear,Kırmızı Pabuçlar, Yük,Tırpan gibi tiyatro oyunları yanı sıra; Çemberimde Gül Oya, Bir İstanbul Masalı,Firuze, Kavak Yelleri, Asmalı Konak gibi dizilerde de unutulmaz oyunculuğuyla hafızamızda  yer eden bir oyuncudur. Barlas’ın yaptığı işler ve aldığı ödüller ise onun mesleğinde ne kadar başarılı olduğunu ve işini ne kadar çok sevdiğini gösteriyor.

1979‘da Fakir Baykurt‘tan uyarladığı “Tırpan”adlı oyunla üç ödül kazandığı,1985 yılında  Mim-Tiyatro adlı topluluğunu kurduğunu, 1989 yılında Bakırköy Belediye Tiyatrosu’nun kuruluşunu da gerçekleştirdiğini görüyoruz. 1994 yılında İBBŞT Genel Sanat Yönetmeni Yardımcısı görevini üstlenen Taner Barlasın başarılı bir yükseliş grafiği yanında 2009 yılında da Maskeliler oyunu ile  “Yılın En Başarılı Yapımının Yönetmeni” 14. Sadri Alışık Ödülü sahibidir.

 Taner Barlas’a sağlıklı bir ömür ve başarılarının devamını diliyorum.

 Vanlı sanatseverlerin 18-19 Aralık tarihlerinde Van seyircisiyle buluşacak olan Rutkay Aziz ve Taner Barlas’ın rol aldıkları “Adalet Sizsiniz” oyununu kaçırmamalarını salık veriyorum.

Yazarın Diğer Yazıları