İkram Kali

Zirvede olmak

İkram Kali

‘Yeni Yurd Van’ adıyla 21 Temmuz 1937’de yayın hayatına başlayan, 1939’da ‘Van’, 1948’de ‘Vansesi’ adını alan Van’ın ilk gazetesi… Van’ın bağımsız, özgür, tarafsız ilkeli gazetesi ve hafızası… Van’ın  80 yıllık  birikimi, tek ticari markası… Van’da gazeteciliğin öncüsü, yerel okulu... Vanlıların ve Van dostlarının buluşma adresi… Van’ın  sesi, gözü kulağı…

Vansesi Gazetesi 80. yılını Van’a, okurlarına, dostlarına ve misyonuna yakışan anlamlı etkinliklerle 23 Ekim 2017 günü, Van depreminin 6. yılında kutladı.

Vansesi bir ilki gerçekleştirdi.

80. yıl kutlamasıyla Van’da diğer kurum ve kuruluşlara örnek olalım istedik.  Şehrimizde kurumsal kutlama kültüründe gelenek başlatmak istedik. Vansesi’nden sonra kuruluşlardan yıl dönümü kutlama daveti alırsanız şaşırmayın.  

Pasta kesimi muhteşemdi.

Vansesi’nin özel gününde başarısını, sevincini paylaşan şehrimizin yöneticileri, seçilmişleri, atanmışları, meslek odaları, sivil toplum kesimleri, okurlarımız yanımızda yerlerini aldılar.  Van’ın gazetecilik başarısından mutluluk duyan herkes 80. yıl pasta kesimi ve panelimizde vardı. Bir kısım okur ve dostumuz belki salonda değildi, ama yürekleriyle aramızdaydılar. Gurur verici günümüzde uzakta bulunan okurlarımız,  dostlarımız, yazarlarımız da telefon, mesaj ve sosyal medyadan güzel dileklerini ilettiler.

 

Mutluluğumuz paylaşarak büyüttük.

Okurlarımız ve dostlarımız panelimize büyük ilgi göstererek salonu doldurdular.  Vansesi’nin gönül dostu hiçbir kuruma, derneğe, vakfa bağlı olmayan gönüllülük esasıyla Van’ı tanıtan, yemeklerimize sahip çıkan  ‘Van Yemekleri Dostları Mavi Fularlı Kadınlar’  panelimize yüreklerinde sevgi, ellerinde Van pastasıyla geldiler. Konuklarımıza Van pastası dağıttılar.

Gazeteci ağabeyimiz, yazarımız 2017’de 80. yaşını  kutlayan Hikmet Aksoy Trabzon’dan, yazarımız Ümran Öztürk,  Balıkesir’den gelerek kutlamamıza ayrı bir renk kattılar.

Yerel bir gazete için zirvede olmak kolay değil.

Zirveye   olmak yoğun emek, bilgi birikim, memlekete sevda, okuyucuya saygı,  basın ahlak ilkelerine sadakat ister.

Panelimiz hem duygulandırdı hem de hafızaları tazeledi.

“1.Van Kent Ekonomisi ve Yerel Kalkınma Zirvesi "Vansesi Gazetesi’nin 80. Yılı- Ekonomik ve Sosyal Kalkınmasında Yerel Medyanın Önemi"  panelimizin moderatörlüğünü   ekonomist  Prof. Dr. Mithat Melen yaptı. Panele  Başbakan Başdanışmanı- Basın İlan Kurumu Yönetim Kurulu Üyesi Adnan İnanç, Basın İlan Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Dr.Mustafa Canbay,  Milliyet Gazetesi yazarı Ali Yiğit, Vansesi Gazetesi Yazı İşleri Müdürü  ve köşe yazarı İkram Kali  konuşmacı olarak  katıldı. Basının sorunları, basının sorumlulukları ve Vasnsesi’nin 80 yıllık başarısı panelde konuşuldu.

Panelde hazırladığım sunumda Vansesi Gazetesi’nin 80 yıllık gazetecilik hikayesini,  ilkeli, onurlu gazetecilik yolculuğunu, değişim ve dönüşümünü, başarısını,  Van ve Vanlılar için önemini eski siyah beyaz ve renkli fotoğraflar eşliğinde anlatmaya çalıştım.

Katılımcılar ile birlikte Van’ın ve Vansesi’nin yakın tarihine kısa bir yolculuk yaptık. Van’da yol, su, elektrik şebekesi, lise, havaalanı, fabrika, Ticaret ve Sanayi Odası,  feribot, havaalanı, demiryolu yokken Vansesi’nin olduğunu anlattım.

Hürriyet, Milliyet, Sabah, Habertürk ve daha onlarca gazete yokken Vansesi Gazetesi’nin insan gücüyle çalışan matbaada sayfalarının elle dizilerek basıldığını belirttim.

 Van’ın ve Vanlıların yararı doğrultusunda   sorumlu gazetecilik yaptığımızı ifade ederek, 80 yıllık gazetemizin sahibinin gücünü aldığı okurları ve Van olduğunu, tarihi Tekel binası gibi şehrimizin ortak mirası olduğunun altını çizdim.  Bundan dolayı da Vansesi’nin satılamayacağını, kapanamayacağını, ilkeli, kaliteli gazetecilikten ödün vermeden yoluna devam edeceğini söyledim.

Sunum sonunda okurlar, davetliler gazeteleriyle,   şehirlerinin biricik markasıyla  bir kez daha gurur duydular.

Nice 80. yıllara.

Özel günümüzde yanımızda yer alan herkese teşekkür ediyoruz.

 

 

Melen farkı

Dünya’nın, Türkiye’nin ve Van’ın ekonomik, soysal gerçeklerini çok iyi bilen, gerçekçi analizler yapan, çözüm önerileri sunan Prof. Dr. Mithat Melen nevi şahsına münhasır lezzetli, doyumsuz anlatımıyla bulunduğu her ortamda zevkle, sevgiyle, ilgiyle dinlenir.

 ‘1. Kent Ekonomisi ve Yerel Kalkınma Zirvesi’nin panellerinin tartışmasız bir isimi vardı. O da zirvenin hazırlıklarından panel oturumlarına kadar her aşamasında engin bilgi ve birimine Van sevgisini katarak katkılarda bulunan merhum Başbakan Ferit Melen’in oğlu ekonomist Prof. Dr. Mithat Melen’di.   Bir ayağı sürekli Van’da olan, kentimizin sorunlarına kafa yoran Melen, farkıyla zirveye damga vurdu.  

 Gazetemizin zirve kapsamında düzenlediği  "Vansesi Gazetesi’nin 80. Yılı- Ekonomik ve Sosyal Kalkınmasında Yerel Medyanın Önemi" panelimize moderatörlük yaparak katkılar sunan Melen hocamıza Vansesi ailesi adına teşekkür ediyorum.

 Yeri gelmişken söyleyeyim; Van Valiliği,  Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, kamu kurumları, meslek odaları, STK’lar  Van’ı Vanlıları çok iyi tanıyan, ekonomik ve sorunlarını ve çözüm yollarını çok iyi bilen Melen’in engin akademik bilgi ve birikiminden, reçetelerinden daha fazla yararlanmaları gerekir.

 

 

 

Yavuz Donat vefası

0 yıllık abi- kardeş dostluğumuz var.  Her yıl en az iki kez Van’a gelir. Van’ı gezer. Vanlılarla konuşur.  2-3 gün boyunca Van’ı köşesinde anlatır.

 Vanlıların tanıtım elçisi,  berat almamış (!) fahri hemşehrisidir.

"Vansesi Gazetesi’nin 80. Yılı- Ekonomik ve Sosyal Kalkınmada Yerel Medyanın Önemi"  başlıklı panelimize ve 80. yıl kutlamamıza davet ettim.

Geleceğim dedi.

23 Ekim günü Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman’dan “Hatay’a birlikte gidelim…” daveti aldı. Teşekkür etti.  “Van’a sözüm var” diyerek başka zamana dedi.

 Söz verdiği gibi de Van’a geldi.

Önce şehrimizi gezdi, nabız tuttu.  Sonra pasta kesimine katılarak bizleri onurlandırdı.  Güzel dileklerde bulundu. Van’ı ve   Van’ın gazetesi Vansesi’ni köşesine taşıyarak;

 “Dile kolay... Tam 80 yıl.

Vansesi Gazetesi 80 yaşında... "Kutlamaya" katıldık... Ve "80. Yıl pastası kesilirken" gazetenin sahibi Erdal Perihan ile Yazı İşleri Müdürü İkram Kali'yi tebrik ettik.

Vansesi... Van'ın "Yazılı hafızası."

Vansesi'ni... Anadolu'nun her köşesindeki yerel gazeteleri desteklemeliyiz” dedi.

 Teşekkürler sevgili Yavuz Abi. Teşekkürler güzel dost.

 

 

Zirve

Şehrimiz 2 gün süren güzel, yararlı bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Aylar süren hazırlıklar sonrası gerçekleştirilen 1. Kent Ekonomisi ve Yerel Kalkınma Zirvesi’ne Vanlılar büyük ilgi gösterdiler.

Milletvekilleri, kaymakamlar belediye başkanları, kent bilimcileri, ekonomistler, yazarlar, kurum kuruluş temsilcileri, meslek odaları başkanları, sivil toplum kuruluş temsilcileri, iş adamları, gazeteciler, öğrenciler ve  Vanlılar zirveye katıldılar.

Zirvede , "Vansesi Gazetesi’nin 80. Yılı- Ekonomik ve Sosyal Kalkınmada Yerel Medyanın Önemi", "Van Ekonomisinde Gelişmeler, Beklentiler ve Yerel Kalkınma ", "Van Ekonomisinin Gelişmesinde İş Dünyası ve Yatırım Fırsatları", "Van'ın Marka Kent Olmasında Eğitim ve Tanıtım", "Kapıköy Sınır Kapısının Dış Ticaret ve Turizme Katkısı", "Yerel Kalkınma ve Belediyecilik", "Yerel Kalkınmada Devlet Desteği ve Teşvikler", "Van İçin Sektörel Gelişme Stratejileri" başlıklı paneller düzenlendi.

Zirve birbirlerine mesafeli duran bazı isimleri ve kesimleri biraraya getirerek zor ama güzel bir iş de başarıldı. Aynı salonda buluşan  ama mesafeli duran insanlar arasındaki iklim değişikliği anında fark edildi.

Van’ın ekonomik ve sosyal kalkınması için yeni bilgiler paylaşıldı. Yeni sözler söylendi. Yeni hedefler belirlendi.

Uluslararası Altın Kentler Derneği tarafından 23-24 Ekim tarihleri arasında 23 Ekim 2011 Van depreminin 6. Yılında Van Valiliği himayelerinde Elite World Van Hotel’de   gerçekleştirilen ‘1. Kent Ekonomisi ve Yerel Kalkınma Zirvesi’ sonuç bildirgesinin açıklanmasıyla son buldu.

Ama bulmadı.

Zirve salon dışında ekranda devam etti.

Van Valiliği himayelerinde Uluslararası Altın Kentler Derneği Organizasyonu ile Haber Türk Bloomberg Tv ekibi Van’dan yayın yaptı. Sami Altınkaya'nın sunduğu “Çıkış Yolu” ekonomi programına konuk olarak, Vali ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu, Ekonomist Prof.Dr Mithat Melen, Van TSO Başkanı Necdet Takva, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray katıldı. Türkiye Van’ı yönetenleri dinledi ve izledi. Zirvenin finali Van’a yakışan görüntülerle noktalandı.

‘1. Kent Ekonomisi ve Yerel Kalkınma Zirvesi’nin ilk defa yapılmasından kaynaklanan bazı eksiklikler, aksaklıklar olmuş olabilir. Önemli olan iyi niyetle Van’a katkı sağlamak, kaliteli işler çıkarabilmek, çıtayı yükseltmektir. Şehrimiz açısından çok yararlı, başarılı geçen zirveye hamilik yapan Valiliği, sponsorları, panelistleri, katılımcıları, emek verenleri, etkinliği gerçekleştiren Uluslararası Altın Kentler Derneği Başkanı Cenap Tuncer ve ekibini kutluyorum.

 

 

 

Van’ın 100. Yılı Geliyor

2018 yılı Van’ın kurtuluşunun 100. Yılıdır. 2 Nisan Dünya Vanlılar Günü de yaklaşıyor.

100. Yıla 5 ay var.

Kutlama sekretaryası ve  etkinlik takvimi daha netleşmedi! 

Savaş, işgal, yıkım, acı, terör, iç ve dış göç, deprem, ekonomik ve  sosyal travmalar  yaşamış, hafızasını ve kimliğini kaybetmiş Van gibi kadim hemde yararlı bir  şehrin 100. kurtuluş yılı çok önemlidir. Şehirlerin tarihinde 100. yıl çok önemli bir zaman dilimidir.

O nedenle diyorum ki, 2018’de ikincisi düzenlenecek olan zirvenin içeriği ve adı “ Van’ın 100. Yılında Van Kent Ekonomisi ve Yerel Kalkınma Zirvesi” olmalıdır. Van’ın 100 yıllık ekonomik, sosyal ve yerel kalkınma süreçleri, kronik sorunları tüm boyutlarıyla ‘2018-100. Yıl Van Zirvesi’nde ele alınmalıdır. Zirve hazırlıklar bugünden başlanılmalıdır. Van’ın hafızasının, kimliğinin bu zirveye büyük ihtiyacı var.

Yazarın Diğer Yazıları