İkram Kali

Yolsuzluk, hırsızlık sorunu

İkram Kali

Yolsuzluk "Bir görevi, bir yetkiyi kötüye kullanma, yasaya, kurala, yönteme aykırı iş yapma" olarak tarif ediliyor. Hırsızlık ise yazılı kanunlar ya da toplumsal meşruiyet düzeyinde mülkiyeti kendine ait olmayan bir taşınır malı, izinsizce alıkoyma, kullanma, nesneden menfaat temin etme işidir.

Kamu yatırımlarında, alım satımlarda, kiralamalarda, ihalelerde milletin parasını çalan ayıp, günah ve suç olan yolsuzluk, hırsızlık ülkemizin kanayan yarasıdır. Ülkemizde yolsuzluk, hırsızlıkta birleri zenginleşirken halk hep yoksullaşmıştır. Haksız, emeksiz zenginler yaratan yolsuzluk sistemi kendi politikacılarını da yaratıyor. Her yerde söz sahibi olan bu adamlar hiçbir zaman bitmedi bitmiyor.

Halka hizmet, yolsuzluk ve hırsızlıklarla mücadele etme sözü vererek iktidara talip olan siyasi partiler iktidara geldiklerinde bu sözlerini çabuk unutuyorlar. Çünkü her iktidar, her belediye kendi hırsızlık ve yolsuzluk yapan yandaşını kollayıp koruyor. Yolsuzluğa adı karışan siyasi bir kişiyse göstermelik olarak ya bir daha aday yapılmaz veya partiden ihraç edilir. Bürokrat ise görev değişikliği yöntemiyle acıtmadan incitmeden korunarak sözde cezalandırılır.

Geçen zaman içinde ülkemizde hırsızların, yolsuzluk yapanların sayısı hızla arttı ama yolsuzluk hırsızlıktan yargılanarak ceza alanları sayısı artmadı! Bu konuda denetleyici, sorgulayıcı sorumluluğu olan toplum da görevini yerine getirmiyor. Kaypak, korkak tavır sergileyen toplumumuz bir yandan yolsuzluklardan, hırsızlıklardan şikâyet ederken diğer taraftan "Çalıyor ama çalışıyor" klişeleşmiş sakat bir anlayışla hırsızlıkları, yolsuzlukları adeta onaylarcasına hoş görebiliyor. Örneğin bir din hocası ve gazete yazarı "yolsuzlukla hırsızlık aynı şey değil" diyerek hırsızlık ve yolsuzluğu teşvik ediyor.

Maddi ve siyasal her türlü yolsuzluğun yapılabilmesi için eylemin "kitabına uydurulması", yani meşru süsü verilmesinin gerekli olduğuna dikkat çeken Gazeteci Yazar, Prof. Dr. Emre Kongar bu konuda,  "Her zalim hırsızdır... Her hırsız zalimdir! Hırsızlığın ve zulmün egemen olduğu toplumlarda Hukuk Devleti de çöker. Toplumun her kademe ve aşamasında hırsızlık ve zulüm yaygınlaşır; kaba kuvvet egemen olur... Zulüm ve yolsuzluk, zalimler ve hırsızlar iktidardan gidene kadar devam eder "diyor.

Bütün dinlerde suç ve günah olan, Türk Ceza Kanunun 'Mal Varlığına Karşı Suçlar' başlığında karşılığı bulunan yolsuzluk, hırsızlık sadece Türkiye'yi değil tüm dünyayı etkileyen yapısal bir sorun olarak görülüyor.

Yolsuzluk, hırsızlık gündemde yerini korurken...

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitaroviç geçenlerde bu konuda çarpıcı açıklama yaptı. Kitaroviç,  yolsuzluk kültürünün "iyi kopya çeken çocukların kahraman olarak görüldüğü" okullarda başladığını söyledi.

Ülkesinde hükümetin aldığı önemli kararlarda devre dışı bırakıldığını öne süren Kitaroviç şunları söyledi: "Toplumun tüm kesimlerine hâkim olan bir yolsuzluk kültürü var. Sadece siyasetle sınırlı değil. Daha okulda başlıyor. Kopya çeken çocuklar kahraman olarak görülüyor. Kopya için hazırlıklı gelenlere 'çalışkan kunduz' deniyor. Çocuklar bu yaşlarda sistemin etrafından dolanmayı öğreniyorlar."

Yolsuzluk ve hırsızlıkla…

Kimi zengin oldu, kimi profesör oldu, kimi imam oldu, kimi müttehit veya iş adamı oldu, kimi asker polis oldu, kimi doktor oldu, kimi bürokrat kimileri de milletvekili ve bakan oldu. Yapanlara haram olsun.

Ülkemizde yolsuzluk ve hırsızlığı önleyecek yeni yasalara,  kahramanlara değil; toplumsal eğitim, ahlak ve kültüre ihtiyaç var.

 

Avustralya

Yüksek derecedeki sıcak hava ve kuraklık sonucu Avustralya'nın doğu kıyılarında eylül ayından beri devam eden yangınlarda İstanbul'un 12 katı büyüklüğünde 8 milyon hektardan fazla orman alanı, 1 milyar hayvan yok oldu, 26 insan hayatını kaybetti.

Ekonomik maliyeti 13 milyar dolara ulaşan yangın öyle böyle değil.

Üzüntü verici felaket. 

Öylesine büyük ki Büyük Okyanus'a yönelen duman tabakasının yeni yılın ilk gününde Güney Amerika'yı geçerek 8 Ocak'ta dünyanın etrafındaki turunun yarısını tamamladığı açıklandı. NASA uzmanları dumanların dünyanın çevresini en az bir kez dolanacağını açıklamış.  Bilim insanları devasa yangının yeni felaketlere yol açacağı uyarısında bulunuyorlar.

Van’ımız kış, kar memleketidir.

Kimse sakın şikâyet etmesin. Kışın, kar yağışının kıymetini bilelim.

 

Sibirya

Rusya'nın İrkutsk bölgesinde yaşayan Sibirya tarzı postacı Andriyan Hromov, bir hafta içerisinde at üstünde 150 kilometrelik Van- Patnos mesafesinde bir yol kat ederek yol boyunca taşıdığı mektup ve gönderileri yerleşim yerleri her yerden o kadar uzakta olan alıcılarına teslim ediyor.  Postacı Hromov'un kızakla gittiği yerler kelimenin gerçek manasıyla kuş uçmaz kervan geçmez bölgelerden oluşuyormuş.

En ilginci…

Yaşam doğal.

Söz konusu yerleşim yerlerinde aydınlatma, ısıtma, su tesisatı ya da cep telefonu ağı da bulunmuyormuş.

Teknolojiden, telefondan, modern yaşam koşullarından, şehir gürültüsünden çok sıkıldım diyenlere duyurulur.

 

Yazarın Diğer Yazıları