İkram Kali

Yol açın

İkram Kali

Yol medeniyettir.

 

Yol açmak ışığa ulaşmaktır. Yol açmak geleceği görebilmektir. Aydın’lıktan, medeniyetten korkanlar yol açamazlar. Yol açmadıkları gibi açık yolları kapatmaya çalışırlar. 

 

Yetersiz, yeteneksiz, vizyonsuz insanların eline yetki ve güç geçtiğinde onlar da çıkara,  fitneye, fesada karanlığa kaosa yol açarlar.

 

Geleceğe güçlü hazırlanmak için planlı geniş yollar açmak lazım. Gelişmeyi, değişmeyi öngören kurumsal disipline, yaslara bağlı idareciler  her anlamda yeni yollar açılmasına önem verirler.

 

Örneğin;

Kentlerinin ve toplumlarının medeni modern imkanlara zamanında kavuşabilmeleri için virgül gibi kıvrılmayan, torpile, hatıra, çıkara göre kavis almayan geniş yollar açarlar.

 

Bilgi birikim sahibi gençlere siyasette, eğitimde, ekonomide, kültürde ve sanatta yol açarlar.

 

Toplumun refahı için kalkınmaya, üretime, girişimciliğe ve yeni fikirlere yol açarlar.

 

Barışa, kardeşliğe, birlikteliğe, huzura ve güvene yol açarlar.

 

Kadınların, çocukların, yaşlıların, engellilerin nihayetinde pozitif ayrıma ihtiyacı olanların mutlu yaşama kavuşabilmeleri için yol açarlar.

 

Zeki, çalışkan, idealist ve liyakat sahibi kişilerin kentlerin ve toplumların geleceğinde etkili  noktalarda görev ve sorumluluk alabilmeleri için yol açarlar.

 

İnsanların şikayetlerini, önerilerini, taleplerini iletebilecekleri hak, hukuk, adaletin doğru tecellisi için hak arama yolları açarlar.

 

Bu bakımdan  her anlamda yeni yollar açmak lazım.

 

Toplumu iyiye, doğruya, güzele ve mutluluğa ulaştırmak, kentleri yaşanılabilir hale getirmek  için yeni yollara ihtiyaç var.

 

Van Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Murat Zorluoğlu bu bağlamda  kentimizde yeni yollar açılmasıyla ilgili heyecan verici açıklamalarda bulundu.

 

Şöyle ki;

Vali  Zorluoğlu,Van Gölü’nün kirlenmesini bir ölçüde önleyecek yeni arıtma tesisinin ihalesinin yapılacağını, yeni parklar ve  rekreasyon alanlarının yanı sıra trafik yoğunluğunu ve ulaşımı rahatlatarak planlı kentleşmeyi sağlayacak  yeni yolların açılacağı müjdesini verdi.

 

Kentimizin nüfusunun 1 milyon 100 bine ulaşmasına rağmen son yıllarda şehir planına uygun geniş, kıvrımsız yollar maalesef açılamamıştır. Günümüzde yaşanan araç trafiği ve kent içi plansız yapılaşmanın  ve keşmekeşin temel nedeni  mevcut yolların yetersizliğidir. Van Gölü kirliliğinden sonra kentimizin en büyük problemi yol sorunudur. Bu nedenle Vali Zorluoğlu’nun yeni yolların açılmasıyla ilgili çalışma başlatması ümit vericidir. Açılacak her yeni yol yepyeni bir yaşam alanı doğuracaktır.

 

 Cumhuriyet, İskele, Kâzım Karabekir, İki Nisan, Şabaniye, Milli Egemenlik, Erek Dağı gibi caddeler arasında sıkışan güzel kentimiz yeni yollarla, uygulanan imar planıyla köy- kent görünümünden de kurtarılabilir. Doğudan batıya, kuzeyden güneye çevre yoluyla kesişen İskele caddesi  benzeri geniş, düz yollar açan idareciler, şehirleşme tarihimizde  ve Vanlıların  gönlünde saygıyla  minnetle yer alacaktır.

 

 Yol açmak, Van’ın çağdaş anlamda sağlıklı, kaliteli ekonomik ve sosyal değeri yüksek şehir kimliği kazanmasına ve planlı büyümesine katkı sağlamaktır.

 

Kentimizin ve insanlarımızın yeni yollara ihtiyacı var.

 

 

İranlı turistler ne istiyor?

Van’da İranlı turist patlaması yaşanıyor.

 

İranlı turistlerin kentimize gelişini teşvik eden bir etkinlik  yoktur. Bu yoğun ilgiden kimse kendine bir pay çıkarmasın. İranlıların Van’a olan ilgisi ilimizde yaşanmakta olan huzur ve güven ortamından kaynaklanmaktadır.

 

 İranlı komşularımıza “ Van’da ne istiyorsunuz” diye sorduk.  Esnaf, turizmci, taksici, minibüsçü bizi kazıklamasın,  konser, eğlence, kültü ve sanat etkinlikleri düzenlensin yeter dediler.

 

 

Dabbağoğlu Parkı yenilenirken

Van’ın efsane Belediye Başkanı merhum Tayyar Dabbağoğlu tarafından 1970’li yıllarda  Van’a kazandırılan 4 parktan biri olan ve vefatından sonra soyadı verilen Dabbağoğlu Parkı; yer altı çarşısına giriş kapısı açmak için küçültülerek camiyle bütünleşen o güzelim görüntüsü de bozuldu.

 

Vali ve Büyükşehir Belediye Başkanı  Murat Zorluoğlu, Dabbağoğlu Parkı’nı inceleyerek “Dabbağoğlu Kent Parkı Peyzaj Revize Projesi” ile park alanının daha rahat kullanılması ve kent estetiğine uygun hale getirilmesi çalışmalarının başlayacağını açıkladı. Bu yıl içerisinde revize işlemlerinin yapılması planlanan park çok güzel görünüme kavuşacak. 

 

Proje uygulanırken iki ayrıntıya dikkat edilmelidir.

 

Birincisi, Hazreti Ömer Camii ve parkın önünü çirkin şekilde  kapatan Yeraltı Çarşısının girişi revize projesi kapsamında kaldırılmalı veya estetik görünümü sağlayacak başka bir çözüm bulunmalıdır. 

 

İkincisi, Dabbağoğlu Parkı ismi yerine  parka daha anlaşılır ve açık bir  şekilde “Tayyar Dabbağoğlu Parkı”  ismi  verilmelidir. Park girişinde Tayyar Dabağoğlu’nun biyografisinin yazılı olduğu levha da yer almalıdır.

 

Kentimize hizmet etmiş büyük emekleri geçenlerin isimlerinin verildiği yerlerde biyografilerinin de yer alması ahde vefa örneği oluşturur. Şimdiki nesil ve gelecek kuşaklara memleketine, insanlığa hizmet etmiş eser bırakmış olanların hiçbir zaman unutulmayacağı saygıyla yâd edileceği bu şekilde aktarılmış olur.

Yazarın Diğer Yazıları