İkram Kali

Yoğurtçu Hamit Selen'i bilir misin?

İkram Kali

Van kültürü ve hafızası üzerine yazdığımız yazılar, araştırmalar bizi yeni bilgilere kadim dostlara götürüyor. Her defasında  Van'ın  farklı zenginliği daha ortaya çıkıyor. Kahvaltı kültürünün Van'a ait olduğunu yazdığım yazılar sonrası çok değerli bir ağabeyimizle iletişim kurma şansım oldu.  Yazarımız, dostum Şahin Akçap sayesinde Vanlı Veysel Selen ağabeyimizle sosyal medyada kısa yazışmadan sonra dün telefonda uzunca sohbet ettik. Sohbetimizin tamamı eski Van, Vanlılar üzerine oldu. Selen möhre duvarı, İstanbul Samatya Van Öğrenci Yurdunu, kızak kayılan Melek tepesini,  Celalettin Tüfekçi'yi, toprak yiyen Vanlı kadınlarını, çöken tüneli, eski çarşıyı, keklik tepesini, değirmenci Kör İhsan'ı anlattı.

Veysel Selen, Tepebaşı (Valimithatbey) mahallemizde komşumuz, aile dostumuz olan Hamit Selen'in  oğludur. Yaşça bizden büyüktür. Van'ın hafızasını, 1960-1980 arası Van'da yaşanmış sosyal olayları, siyasal gelişmelerin yakın tanığı Selen, aynı zamanda gazeteci meslektaşımızdır. Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu, çok okuyup çok yazan, 1970'li yıllardan itibaren Cumhuriyet, Halkçı gazeteler, Görsel ve Gelişim Ansiklopedilerinde uzun yıllar muhabirlik yapan Veysel Selen, Van'ın ansiklopedisi gibidir.

Veysel Selen ağabeyimizde yaptığımız lezzetli sohbette konudan konuya geçtik. Sohbete doyamadık. Sohbet sırasında kahvaltıcıları da konuştuk. Bugüne kadar hiçbir yerde yazılmamış, duymadığım bilgiler edindim.

Selen, Van'ın eski sokaklarını, dükkânlarını sahipleriyle birlikte detaylı şekilde anlatırken Van'da kahvaltı kültürünün 1920'li yıllara uzandığını söyledi. Babası Hamit Selen'in eski kahvaltıcılardan biri olduğunu kaydederek şöyle dedi:

"1876'da Van'da doğan babam rahmetli Hamit Selen 1918'de Van'ın kurtuluşuna katılan Vanlılardan biridir. Babam Van'ı 2 Nisan 1918'de kurtaran Süleyman Sabis Paşa'nın yanında bulunmuştur. 1940'lı yıllarda fırıncı İbrahim Talay'n fırınının üstünde, berber Hidayet'in dükkanının yanında ilk kahvaltı salonunu açmış. Uzun yıllar burada Yoğurtçu Hamit adıyla kahvaltıcılık yaptık dan sonra dükkanını eski Çarşı Polis Karakolu üstündeki biskletci Cemil'in az üstüne taşıdı. Aynı zamanda koyun da beslerdi "

Araya girip Yoğurtçu Hamit amcanın kahvaltıda neler sattığını sordum.

Selen, eskiden kahvaltıcıların Sütçü, Yoğurtçu isimlerle anıldığını belirterek," Van kahvaltısı dükkanlarının bir çoğunun isim dahi yoktu.  Dükkanlar salaş ama çok temizdi. Tahta masa ve sandalyeler kullanılırdı. Sütçü Fevzi Timur, Sütçü Nusret Şahin, Ali Asker Akçap , Sütçü Ömer İpek, Sütçü Kurban Koç, Sütçü Paşa Timur babamın meslektaşlarıydı.Birçoğu babamdan yaşça küçüktü.  Babam Yoğurtçu Hamit diye tanınır bilinirdi. O zaman bugünkü gibi serpme kahvaltı yoktu. Sabah iş yerine giden Vanlılar süt, çay içerek güne başlardı. Kahvaltıda süt, yumurta, bal, peynir, cacık, tereyağı, yoğurt, kaymak, bal pekmez, tahin bulunurdu. Müşterinin isteğine göre kahvaltı verilirdi. Kahvaltı ucuzdu. Kahvaltı Van'ın beslenme kültürünün önemli bir parçasıdır. Bu kültür Van'ın hayvancılık bölgesi olmasından kaynaklanıyor. Babam yaşlanınca kahvaltıcılık mesleğine 1960 yılında son verdi. Ticarileşen Van kahvaltı kültürünün bugün eleştirilecek birtakım yönleri olsa da devam etmesi beni mutlu ediyor"dedi.

Eğitim,bilgi, birikim ve gazetecilik deneyimiyle aktardıklarını keyifle dinlerken heyecanlandım mutlu oldum.

Okuyucularımıza bir müjde vermek istiyorum.

Yazar ailemize Veysel Selen'de katıldı.

Halen Altınoluk'ta yaşayan gazeteci Veysel Selen ağabeyimize sohbetimiz sırasında Van'ın hafızasına kavuşması, tarihe kayıt düşmek adına gazetemizde Van üzerine köşe yazması ricasında bulundum. Teklifimi kırmayarak ilk olarak haftada bir gün yazı yazacağını belirtirken 1950'li yıllarda Vansesi gazetemizde çalıştığını da söyledi. Selen ustamızdan Van üzerine heyecan duyacağınız, mutlu olacağınız zevkli yazılar okuyacaksınız.

Hoş geldin Veysel Selen. 

 

Bunu yazma da…

Başbakan Ahmet Davutoğlu MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş'e geçici seçim hükümetinde bakanlık teklifi etti. Tuğrul Türkeş partisinin 'hükümette yer almayacağız' kararına, partisinde dile getirilen "Bunu kabul eden şerefsizdir" türünden ifadelere rağmen teklife  'evet' cevabı vermesi MHP gündemine bomba gibi düştü. 

Tuğrul Türkeş Vatan yazarı Murat Çelik'le 23 Ağustos günü yaptığı görüşmede bakanlık teklifine neden 'evet' dediğinin gerekçesini ve kararını o gün yazılmamak kaydıyla açıklamış.

Türkeş o görüşmede şöyle demiş:

"- …Seçilene hain diyecekler. Ama tabii, yani, bir de şu var ki; devlet de sahipsiz iki buçuk aydır. (Bunu yazma da…) Onu yapmayalım, bunu yapmayalım; tamam da, ondan sonra da şu anda, iki buçuk aydır Türkiye'de bir siyasi iktidar yok."

MHP  ve partilileri tarafından 'hain',  Ak Partililer tarafından "kahraman' ilan edilen Tuğrul Türkeş'in hükümette bakan olarak yer alması AK Parti ve MHP arasında seçimin ana propaganda malzemelerinden birisi olacak.

Türkeş muhtemelen AK Parti'den 1. Sıra Ankara Milletvekili adayı yapılacak. Ardından bazı illerde seçim  mitinglerinde  kürsüye çıkararak neden 'evet' dediğini anlatarak MHP tabanından AK Parti'ye oy vermelerini isteyecek.  AK Parti Tuğrul Türkeş ismini yere göğe sığdırmayacak,

MHP seçim sürecinde AK Parti ve Türkeş'e en ağır ifadeleri saydıracak. Sert geçecek seçim sürecinin tansiyonu yüksek olacak. Nezaket kuralları ayaklar altına alınarak söylenmemiş bütün sözler dile getirilecek.

AK Parti MHP'ye nizami olmasa da gol atmıştır.

Ancak, Türkeş'in AK Parti'ye dümen kırması, bakanlık teklifini kabul etmesi bugün için her ne kadar MHP içinde sarsıntılara, moral bozukluğuna neden olsa da erken seçimi öncesi düşüşte olduğu, baraj altında kalacağı dahi iddia edilen MHP'ye can suyu olmuştur. MHP 'Davadan dönen' Türkeş'in duruşunu ' hançerleme, satılmışlık' olarak değerlendirerek sonuna kadar kullanacaktır. Halkımız mağduru sever ve korur.

Buna benzer bir durum 7 Haziran seçim döneminde yaşanmıştı.

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan bir konuşmasına HDP'yi eleştirerek "Şimdi birileri diyor ki 'barajın altında kalırsak şöyle olur, böyle olur'. Hiçbir şey de olmaz. Süper olur, çok güzel olur" demişti. Akdoğan'ın tahrik eden sözleri ters etki yaratarak HDP tabanında inanılmaz motivasyon sağlamıştı.

Türkeş, AK Partiye moral, düşüşte olan MHP'ye oy ve direnç kazandırmıştır.

 

Van 2016'yı da kaybetti

Turizmde Van 2015'in Ağustos, Eylül Ekim aylarını kaybetti. Çatışma, ölümler sürünce iptaller peşi sıra geliyor. 2016'nın otel, toplantı gezi rezervasyonları da iptal ediliyor.

Van çatışmalı dönemden bu yana kaybediyor. Turizm sezonunda kazanamayan sektör giderlerin katlanarak artığı kış sezonunda krize girer. Kurşunlar yalnız insanları değil ekonomiyi de can evinden vuruyor. Yazık, günah.

Yazarın Diğer Yazıları